imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Bréking: Több százmillió telefonszám szivárgott ki a Facebook rendszeréből


Óriási botrányként robbant be a sajtóba a füles, miszerint a Facebook szervereiről brutális mennyiségű telefonszámot tartalmazó adatbázist sikerült ismeretlen hackereknek ellopni.

A Facebookra az utóbbi időben igencsak rájár a rúd, leginkább az adatkezelési botrányok ügyében. 2 hónapja írtunk róla, hogy Mark Zuckerbergéket rekordméretű bírsággal sújtanák a hatóságok amiatt, hogy nem feleltek meg az új GDPR-ban foglalt szigorú szabályoknak. A mostani ügy viszont még ehhez képest is szinte semmi, hiszen egy gondatlanság miatt rengeteg felhasználó személyes adatai kerültek ki a világhálóra.

A sajtóorgánumok közül az első fülest a TechCrunch kapta, aki azonnal elkezdett utánajárni a történteknek. Mint kiderült, illetéktelen kezek a Facebook egy olyan szerveréhez férhettek hozzá, amely egy mintegy 419 millió felhasználó profilját tartalmazza, melyben természetesen a legérzékenyebb és talán legértékesebb adatok a profilok nevei, telefonszámai és egyedi azonosítójuk voltak.

A majdnem félmilliárd tétel közül nagyságrendileg 133 millió az Egyesült Államokhoz, 50 millió Vietnámhoz, és 18 millió az Egyesült Királysághoz köthető. Ez a szám messze felülmúlja a nemrégiben kirobbant botrányt is, mely során 80 millió felhasználó adatai kerülhettek a Cambridge Analytica nevű politikai tanácsadó cég kezébe, akik egyébként fontos szerepet játszottak az Egyesült Államok legutóbbi elnökválasztása során Donald Trump oldalán.

A már említett TechCrunch talált is egy – a Facebook szerveréről származó – konkrét adatbázist, melyben 18,7 millió profil adatai kaptak helyet, azonban nagyon valószínű, hogy nem ez az egyetlen fellelhető lista az interneten, és valahol megbújik egy mind a 419 millió rekordot tartalmazó adathalmaz is. Ráadásul a lebizarrabb az egészben az, hogy egy botrányosan elemi szintű hiba okozhatta ezen információk kiszivárgását. A meg nem nevezett források szerint a szerver egész egyszerűen nem volt lekódolva, tehát nagyjából bárki hozzáférhetett.

De miért is olyan veszélyes ez? Mármint azon kívül, hogy milliók felhasználói adatai kerültek ki a nyílt világhálóra, amivel bárki visszaélhet? Például azért, mert az egyedi azonosítót és a telefonszámot tudva kérhető új jelszó a Facebook rendszerében, ami azt jelenti, hogy könnyedén átvehető az irányítás a különböző profilok felett. Ez mindenki számára kellemetlen lehet, azonban Sanyam Jain – a GDI Foundation munkatársa – szerint olyan adatbázis is fellelhető, amelyben népszerű celebek adatait tartalmazza.

Az ügyben hamar megszólalt Jay Nancarrow – A Facebook szóvivője – is. Várható módon rögtön hárította a felelősséget, hiszen állítása szerint az adatok egyáltalán nem frissek, és még azokból az időkből valók, amikor a közösségi oldalon az ismerőseink telefonszáma látható volt. Ez a funkció azóta már nem elérhető, vélhetően az új GDPR irányelvek miatt.

Nos, nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem egyáltalán győzött meg ez a magyarázat. Még ha az állítás igaz is, és az adatbázis már valamilyen szinten archiv infókat is tartalmaz, valamint azóta elhárult az ilyen terű veszély, továbbra is hagy maga mögött kérdéseket. Példának okáért azt, hogy ki szivárogtatta ki ezeket az adatokat, és mikor? Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy mi lesz a végkimenetele ennek az ügynek, de az szinte biztos, hogy óriási botrány van készülőben világszerte.

Ti mit gondoltok, mi lehet ennek a történetnek a végkifejlete? 

Forrás: TechCrunch

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!