imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A brit miniszterelnök betiltaná az iMessage-et


David Cameron, az Egyesült Királyság miniszterelnöke a párizsi terrorista támadás kapcsán emelte fel hangját a titkosított, nehezen lehallgatható kommunikációs szolgáltatások ellen. Az iMessage, a Snapchat és a WhatsApp is tiltólistára kerülhet?

Egyre nagyobb igény jelentkezik a tiktosított csevegő programokra, nem véletlenül. Az elmúlt években egyre többet hallunk olyan esetekről, amikor egy titkosszolgálati hivatal ártatlan polgárokat, vagy akár egy másik ország vezető politikusait hallgatta le. Ami viszont a tisztességes felhasználóknak személyes szférát biztosít, az a bűnszövetkezeteknek és terrorista csoportoknak komoly segítséget jelent egy-egy illegális akció észrevétlen megszervezésében. Emiatt az FBI különböző tisztségviselői már több alkalommal panaszkodtak a kiskereskedelemben kapható készülékek és a népszerű kommunikációs szolgáltatások egyre kiforrottabb titkosítási módszerei okozta kockázatokra, európai politikust azonban eddig aligha hallhattunk hasonló véleményt megfogalmazni.

Az elmúlt napokban Franciaországot ért tragikus terrortámadások kapcsán David Cameron, az Egyesült Királyság miniszterelnöke egyértelműen a kötelező lehallgathatóság mellett nyilatkozott, és a titkosított üzenetküldő alkalmazások törvényszerű tiltását helyezte kilátásba.

A párizsi támadások megmutatták, milyen mértékű fenyegetéssel nézünk szembe, és a hírszerzésen, valamint a biztonsági hivatalokon keresztül szerzett átfogó hatalom szükségességét, hogy biztonságban tarthassuk népünket.

Az elterjedt kommunikációs platformok biztonsági szintjét leghitelesebben az Electronic Frontier Foundation vizsgálta, és számos népszerű okostelefonos alkalmazás kiváló minősítést kapott, többek között az Apple saját üzenetküldő, valamint videóchat szolgáltatása, az iMessage és a FaceTime is.

Engedélyezzük azon kommunikációs módokat, melyeket egyszerűen képtelenség lehallgatni? A válaszom: nem, nem engedhetjük.

Az üzenetek titkosítása még az olyan kevésbé biztonságosnak minősített alkalmazásokra is jellemző, mint a Snapchat, vagy a WhatsApp, így akár ezek is rákerülhetnek egy esetleges brit tiltólistára, amennyiben David Cameron kezdeményezése eredményhez vezet.

Egyes személyiségi jogokat védő szervezetek röviddel a miniszterelnök nyilatkozat után jelezték ellenkező álláspontjukat. Véleményük szerint a párizsi terrortámadásokra rossz válasz lenne kiterjeszteni a lehallgatásokat, mivel az a tisztességes polgárokkal szemben is aránytalan erőt biztosítana a hatóságoknak, akik már most sem képesek megbírkózni a rendelkezésre álló információtömeggel.

Forrás: Ars Technica

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!