imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Brit nyugdíjas nyert pert az Apple ellen az eltűnt fotói miatt


Az Apple a világ egyik legnagyobb vállalata, márpedig ahol fűrészelnek, ott hullik a forgács! A technológiai újítások vagy az aktuális marketingfogások mellett a hírek állandó részét képezik a perek. Apple vs. Samsung, Apple vs. titkosszolgálatok, Apple vs. egyetemek, Apple vs. Apple-alkalmazottak, és a sor a végtelenségig folytatható. Az biztos, hogy ha jogászként dolgozol a cupertinói cégnek, akkor mindig lesz munkád. Most viszont Londonban valami végérvényesen megváltozott, és új szintre lépett a tárgyalótermi harc.

A 68 éves ingatlanügynök, Deric  White a London központi részén lévő lakhelyéről – Pimlicóból – átsétált a Regent Street-en található Apple Store-ba, mert problémája támadt az iPhone 5 telefonjával. A genius bar technikusai megoldották a problémáját, azonban akadt egy kis bökkenő: az összes adat és fénykép elveszett a készülékéről, ami összetörte a derék brit nyugdíjast, aki 5000 fontos (középárfolyamon kb. 2 200 000 forint) kártérítést követelt a cégtől. Később ezt lejjebb vitte volna egy 1000 fontnak megfelelő új kijelzőért és nyomtatóért cserébe, de az Apple nem ment bele a peren kívüli megegyezésbe.

Az életem volt elmentve azon a telefonon. Elveszett a kedvenc videóm, amikor a nászútunkon a Seychelle-szigeteken megharapta a kezem egy óriásteknős.

deric-white-iphone-5
A sértett Deric White és az ominózus iPhone.

White azt állította, hogy az Apple Store kollégái csak azután kérdezték meg, hogy készített-e biztonsági mentést, miután „megjavították” a készülékét. A tragédiának itt még nincs vége, ugyanis feleségét, az 50 éves Maria-t is mélyen megérintették a történtek.

A feleségem könnyekben fakadt ki és zokogott, amikor felfogta, hogy mit vesztettünk el.

Ki nem tudna együttérezni a szerencsétlenül járt brit nyugdíjassal, aki a 7 500 fontba (középárfolyamon kb. 3 300 000 forint) kerülő nászútjának összes emlékét elvesztette, így az afrikai elefántokról és orrszarvúakról készült fényképeit is, plusz 15 évnyi kontaktlistát. Ki is jelentette, hogy amennyiben megnyeri a pert, úgy azt egy második nászútra fogják költeni. Az Egyesült Királyságban pedig úgy néz ki nagyon gyorsan őrölnek a malmok, és már meg is tartották a tárgyalást, ahol Ruth Fine bíró White-nak adott igazat, és 1200 fontos (középárfolyamon kb. 530 000 forint) kompenzációt ítélt meg neki, továbbá a 773 fontos perköltséget is az Apple-nek kell állnia. Az érvelés így szólt:

Az alperes [Apple] alkalmazottjai hanyagul kezelték a felperes [Deric White] telefonját, aminek következtében a felperes olyan fotókat vesztett el, amik különös érzelmi értékkel bírtak számára, továbbá elvesztette a teljes kontaktlistáját. Csak azért, mert a károkat nehéz felmerni, az nem jelenti azt, hogy nem illeti meg kártérítés a felperest.

Az örömittas ingatlanügynök így értékelte az ítéletet:

Ez az átlagember győzelme, aki ki mert állni egy multinacionális cég ellen. Minden esetben el kellene számoltatni az ilyen cégeket, amikor hibát követnek el, de általában túl nagyok, hogy az emberek kiálljanak ellenük.

Victoria Nottage, az Apple ügyvédje így kommentálta az ügyet:

Azzal, hogy Mr. White átadta a telefonját kollégáinknak, biztonsági mentés nélkül, vállalta azt, hogy az adatai kockázatnak vannak kitéve. Figyelmeztettük a felperest, hogy a telefon visszaállítása során az adataiért nem tudunk felelősséget vállalni. Ezt minden ügyfelünknek elmondjuk, mielőtt bármit is teszünk a telefonjával vagy az iPadjével.

London, Regent Street | Fotó: Nagy Bence.
London, Regent Street | Fotó: Nagy Bence.

És hogy mi a tanulság? Egyrészt vezessünk olyan életet, hogy 68 évesen a Seychelle-szigetekre mehessünk nászútra, másrészt mindig készítsünk biztonsági mentést az adatainkról. És vigyázzunk az óriásteknősökkel, mert harapnak.

Források: MirrorThe Sun via Cult of Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!