imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megjöttek az első hírek az iOS 14-ről

Vajon melyik készülékeken lesz elérhető?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Brutális rekord Q2-es negyedévet zárt az Apple


Tovább dübörög Tim Cook irányítása alatt az Apple pénzügyi fronton. Az előző negyedév jelentése alapján gyakorlatilag minden fronton sikert könyvelhet el a vállalat, csak az “egyéb” részleg Fortune 300-as cég lenne.

Az Apple felhasználók szemében talán megosztó személyiség Tim Cook, azonban ha a befektetők és részvényesek szemszögéből tekintünk a vállalat elmúlt negyedévére, akkor nála keresve sem találhatnánk alkalmasabb embert a pozícióra. Hiába vizionálják gyakorlatilag november óta az iPhone X sikertelenségét, hiába csinálnak veterán rajongók perpetuum mobilét Steve Jobs sírjából, egyszerűen elképesztő, ahogyan tovább hasítanak a pénzügyi jelentés számai.

A vállalat összesen 61,1 milliárd dolláros bevételt generált 2018 második negyedévében, 13,8 milliárd profit mellett, ami az eddigi messze legjobb márciusi negyedév (az Apple pénzügyi évében az első negyedévbe tartozik a karácsonyi időszak, így a “márciusi” negyedév kapja a második számozást). A bevétel természetesen csökkent az első negyedévhez képest, ám éves viszonylatban tovább javult a profitráta a költségcsökkentéseknek és a szolgáltatások szekció bővülésének köszönhetően.

 

Globálisan is gyakorlatilag mindenhol látható javulás. Az Európát is magába foglaló EMEA régió is 9%-os növekedést tudott felmutatni bevételek tekintetében, de ezzel meg sem közelíti Amerika 17%-os bővülését. A legnagyobb javulást pedig Ázsia hozza, a kínai piac 21%-ot, míg a japán 22%-ot nőtt az előző évi számokhoz képest.

iPhone

A legfontosabb elem a palettában továbbra is az iPhone, ami a bevételek 62%-át teszi ki. Az jubileumi iPhone X esetén a piac sokáig kételkedett a sikerben, mondván túlárazott lett a készülék, és a készletek is döcögősen indultak, miközben mindenki a széria azonnali beszüntetését-kifuttatását várja december óta. Úgy tűnik, megint Cookéknak lett igaza, sikerült rábírniuk elég felhasználót, hogy még mélyebben nyúljanak a zsebükbe.

Ezzel gyakorlatilag sikerült növelni a profitot nagyobb eladási példányszám emelkedés nélkül. Érdekesség, hogy először fordult elő a szériák szétválasztása (az iPhone 6 és 6 Plus modeltől kezdve) óta, hogy a nagyobb, drágább, vagyis a zászlóshajónak tekintett széria produkálta volna a jobb számokat.

iPad

Az új iPad számadatai még nincsenek benne ebben a jelentésben, ezért kicsit meglepő, hogy az iPad eladások így is nőttek: 9,1 millió darab ment el, ami némileg javulás a tavalyi 8,9 milliós számhoz képest. Az új, jóárasított iPad valószínűleg kiemelkedően megdobja majd a mostani negyedévet, valamelyest csökkentve a profitrátát. Kérdés, hogy mennyire fogja majd visszafogni például az iPad Pro eladásokat.

Mac

A Mac az egyetlen, ahol visszaesés tapasztalható. Az elmúlt években legkevésbé frissített vonal egyébként még így is hozza gyakorlatilag ugyanazokat az eladásokat, azonban az eladott darabszám 3%-ot csökkent. A nyáron némiképp frissített Macbook Pro és az új iMac Pro is egyértelműen a felsőbb kategóriákat célozza, a ‘What is a computer’ kampány pedig inkább arra enged következtetni, hogy a jövőben hiába jön esetleg egy új Mac Pro, a lassuló tendencia folytatódhat.

Szolgáltatások

Nincs mese, tombol a szolgáltatások szektor, amire egyre nagyobb hangsúly helyeznek Cookék. Magas profit, semmi szezonalitás. A bevétel már elérte a 9 milliárd dollárt, ami 2 milliárd dollárral magasabb az előző évinél. Elképesztő gyorsulás.

Egyéb

Nagy fájdalmunk, hogy a mostanában piacra dobott sikertermékek javát egy tömbbe egyesíti az Apple egyéb címszó alatt. Itt találhatóak az Apple Watch, az AirPods, a HomePod és a Beats eladások is. Láthatóan száguld a wearables részleg, Tim Cook szerint már ez önmagában egy Fortune 300 cége tenne ki. Ez a kis apró részlet azért elképesztő, mert a Fortune listán nem sufnituning kft-ket sorolnak, és novemberben még “csak” Fortune 500-ról volt szó…

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!