imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Brutálisan jó Apple Q1 pénzügyi eredmények


Az Apple egy konferenciahívás keretein belül ismertette a cég előző negyedéves (október elejétől december végéig tartó időszakra vonatkozó) pénzügyi eredményeit. Ahogyan az sejthető volt, az iPhone 6 elsöprő sikere miatt ismét rekordot döntött a bevétel, így minden idők legjobb negyedévét zárta a cég.

A Q1, vagyis az első negyedév elnevezés ne tévesszen meg senkit, az Apple első pénzügyi negyedéve a karácsonyi ünnepet is tartalmazó október-december időszak.

BRÉKING UPDATE: Tim Cook a konferenciahíváson elmondta, hogy az Apple Watch 2015 áprilisában kerül forgalomba. A pontos napot nem említette, de az Apple így már hivatalosan is bejelentett egy dátumot.

Ezen kívül természetesen mindenkit az érdekel, hogy sikerült-e elérni a 70 millió darabos iPhone eladásokat. Íme a számok:

Bevétel-Nyereség

A cég bevétele ebben az időszakban 74,6 milliárd dollár volt, ami 30%-kal haladja meg a tavalyi év azonos időszakát (57,6 milliárd dollár volt egy éve), ezzel új csúcs született. A nyereség 18 milliárd dollár a 2013-as 13,1 milliárd dollárhoz képest. Ez 40 százalékos növekedés.

A bevételek megoszlása a következőképpen alakult: 69% iPhone, 12% iPad, 9% Mac, 12% szolgáltatások és iTunes, valamint 6% egyéb termékek, beleértve az iPodot és a Beats fejhallgatókat is. A profit is nőtt az előző év azonos időszakához képest, de ez nem váratlan a bevételek növekedésének tükrében. Red csak annyit mondott erre: “Ez nagyon sok pénz…”

iPhone:

Az iPhone eladások természetesen szárnyaltak, a cég 74,5 millió darab!!! telefont értékesített az elmúlt három hónapban. (Mi egyébként 60-70 millió darabra saccoltuk ezt az időszakot az iPhone 6 megjelenése után.) Ez a 74,5 milliós szám egészen elképesztő. Ez értelemszerűen a teljes darabszám, nem csupán az iPhone 6, de az új modellek valószínűleg jelentős szerepet játszottak a közel 45%-os!!! növekedésben. Előző év azonos időszakban 51 millió darab iPhone fogyott, tehát hihetetlen növekedés történt.

iPad:

Az iPad eladások tovább csökkentek, az egy évvel ezelőtti 26,1 milliós darabszámról most 21,4 millió darabra, ami 21%-os visszaesést jelent. Kéne már egy iPad Pro jövő karácsonyra… Persze tekintve, hogy az iPadet nem cserélgetik az emberek évente, a mostani eladás is igen szép, főleg, hogy egyre több és több gyártó száll be a tablet piacra. Ha esetleg lemaradtatok:

Ma 5 éves az iPad!

Mac:

A legutóbbi negyedévben 5,5 millió darab Mac fogyott, ez 16%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest (4,8 millió db volt egy éve).

iPod:

Az iPod-eladások lassan elfogynak, nem is közölt számokat az Apple. Valószínűleg nem segített az sem, hogy továbbra nem frissítették a zenelejátszó-családot. Az Apple valószínűleg nem nagyon bánkódik az iPod sikertelensége miatt, hiszen hamarosan elrajtol az Apple Watch, ami majd szép lassan kiváltja, sőt valószínűleg jóval meg is haladja az iPod által generált bevételeket és persze darabszámban is hamar az iPod felé kerekedik majd.

A mostani eredmények nem csupán az Apple viszonylataiban kiemelkedőek, az Apple lezárt időszaka minden idők legprofitálóbb üzleti negyedéve, ezzel megelőzve az eddigi csúcstartó Gazpromot.

Mivel imádjuk a grafikonokat, most is meg tudjuk mutatni vizuális formában az Apple eredményeit:

revenueq1 ipadq1 macq1

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!