imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Bukta az Apple az App Store védjegyet Ausztráliában


Mondjuk számomra már az is meglepő, hogy eddig nem az Apple tulajdonában volt az „App Store” márkanév Ausztráliában, de egy helyi bíróság szerdai ítélete alapján ez a jövőben sem lesz így. Elutasították ugyanis az Apple kérvényét, amiben le akarták védetni a cég online alkalmazásboltjának nevét.

David Yates ausztrál bíró azzal indokolta a döntést, hogy az „App Store” kifejezés túl általános, ezért egyetlen cég sem védetheti le ezt a kifejezést, a céget pedig kötelezte az eljárással kapcsolatos költségek megfizetésére. Yates az alábbiakat nyilatkozta:

Az Apple nem tudta igazolni, hogy az elnevezés használata a kérelem benyújtása előtti időszakban megkülönböztetné a megnevezett szolgáltatásokat mint Apple szolgáltatások. Ennek értelmében az APP STORE elnevezést úgy kell tekinteni, hogy nem alkalmas a megnevezett szolgáltatásokat az Apple szolgáltatásaiként megkülönböztetni. A kérvényt ezért el kell utasítani.

Az ausztrál szabadalmi hivatal székháza. | Kép forrása: Wikipedia.
Az ausztrál szabadalmi hivatal székháza. | Kép forrása: Wikipedia.

Nem ez az első eset egyébként, hogy az Apple-nek gondja akad az App Store márkanévvel, amit 2008 óta használnak, vagyis azóta, hogy külső fejlesztők is készíthetnek alkalmazásokat iOS-re. A cég még 2011-ben beperelte a Microsoftot és az Amazont is, mert szerintük jogtalanul használták saját szolgáltatásik megnevezésére az „app store” kifejezést, amit az Egyesült Államokban 2008-ban jegyeztetett be az Apple márkanévként.

Az Amazon a per során azzal védekezett, hogy még Steve Jobs és Tim Cook is többször használták általános értelemben a kifejezést. Az ügyben végül megegyeztek az érintett felek, az Apple elállt a pertől, mivel úgy gondolták, hogy az App Store annyira sikeres és ismert, hogy nem valószínű, hogy az ügyfelek összetévesztenék vele egy másik cég hasonló nevű szolgáltatását.

Az ausztrál bírósági döntés természetesen nem azt jelenti, hogy a továbbiakban ne használhatná az Apple az App Store nevet az alkalmazásboltja megjelölésének, arról van szó csupán, hogy nem követ el jogsértést az a cég, aki szintén így hívja valamely szolgáltatását. Arról nem szólnak a hírek, hogy az Apple fellebbez-e az ügyben, vagy beletörődik az ítéletbe.

Forrás: 9to5Mac.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!