imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Bűnösnek találták a Samsungot


Az Apple számára kedvező ítéletet hozott a bíróság a legutóbbi szabadalmi perben a Samsung ellen. A perbe bevont 5 szabadalomból a bíróság háromban találta jogosnak az Apple érvelését, és két szabadalomsértést utasított el. Pénzügyi téren nem volt azonban túlzottan sikeres a per: az Apple által követelt 2 milliárd helyett, mindössze 120 millió dollár kártérítést ítéltek meg. Ez lényegesen kevesebb a legutóbbi 1 milliárd dolláros összegnél is, melyet a Samsungnak kellett megfizetnie.

Az ítélet alapján a Samsung az alábbi Apple-szabadalmakat sértette meg:

  • „Adat-detektorok”, melyek automatikusan linkekké alakítják a szövegekben a telefonszámokat, dátumokat, e-mail címeket, stb.
  • Gesztus-vezérelt feloldás: a híres Slide to unlock, ezt azonban nem minden készülékben alkalmazza a Samsung.
  • A módszer ahogyan az autocorrect javításokat ajánl.

Az ítélet alapján az alábbi két esetben nem történt szabadalomsértés:

  • A rendszer mellyel lehetőségünk nyílik egyszerre az interneten és a készüléken lévő adatokban keresni (Spotlight).
  • Szinkronizációs módszerek (iCloud).

Az ítéletet háromnapos tanácskozás után hozta meg a négy férfi és négy női esküdt, akiknek egy korábbi IBM vezető segített szakértőként. A perben több mint ötven órányi tanúvallomás került rögzítésre. Az ítélet valószínűleg nem végleges, illetve az Apple talált egy hibát is benne, egy készülék (a Galaxy S II) kimaradt az egyik szabadalomsértésből. Lucy Koh bíró hétfőn fogja pontosítani az ítéletet. Az Apple a Re/code-nak már nyilatkozott is arról, hogy mennyire örülnek az ítéletnek:

Hálásak vagyunk az esküdteknek és a bíróságnak a szolgálataikért. A mai ítélet megerősíti azt, amit már világszerte számos bíróság kimondott: a Samsung szándékosan ellopta az ötleteinket és lemásolta a termékeinket. Azért harcolunk, hogy megvédjük azokat a szeretett termékeinket, melyeket a dolgozóink kemény munkával, életüket ennek szentelve teljes odaadással terveztek meg az ügyfeleink számára.

Forrás: Re/code, borítókép: Sam Wheeler.

 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!