imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Bűnösnek vallotta magát a „Celebgate” második elkövetője is


Ki ne emlékezne a 2014 ősszel kirobbant botrányra, amikor számtalan celebről készült kompromittáló, magánjellegű képpel árasztották el az internetet? Ezek a fotók a legtöbb esetben az áldozatok iCloud- és Google-fiókjaiból származtak.

Egy kis emlékeztető azoknak, akik esetleg lemaradtak volna akkor, vagy már homályosak lennének az emlékeik: 2014 szeptemberében számtalan hírességről, köztük Rihannáról, Hilary Duffról, Selena Gomezről és Jennifer Lawrence-ről szivárogtak ki meztelen képek. Az eset során száznál is több híresség szexuális tartalmú, privát fotói és videói kerültek illetéktelen kézbe, melyeket először a 4chan internetes fórumon kezdtek el terjeszteni.

A fotók jelentős része az iCloud szolgáltatásból került a „hekkerek” kezébe. Sokan egyből azt kiáltották, hogy feltörték az Apple rendszerét, azonban ez szerencsére nem volt igaz. Az elkövetők ugyanis phishing (megtévesztő, hitelesnek tűnő, de kártékony bejelentkező oldalak) módszerrel jutottak az amúgy sem túl bonyolult jelszavakhoz, amik között például olyan is akadt, mint a „princess”.

iCloud-szamzar-cover

Az FBI természetesen gyorsan elkezdett nyomozni az ügyben, és meg is találták az elkövetőket. Egyikőjük, Ryan Collins idén márciusban tett részleges beismerő vallomást, így másfél év börtön várhat rá. Másikuk, a 28 éves, chicagói Edward Majerczyk is bűnösnek vallotta magát, ezt enyhítő körülményként figyelembe véve legfeljebb öt év börtönbüntetést szabhat ki rá a bíróság. Azt egyébként nem tudta rábizonyítani az ügyészség, hogy ő szivárogtatta ki a képeket, a vád tehát „mindössze” annyi, hogy 300 személy, köztük 30 híresség képeihez és egyéb adataihoz szerzet hozzáférést.

Deirdre Fike, a Los Angeles-i FBI iroda helyettes felelős igazgatója így nyilatkozott az ügyről:

A vádlott nem csupán e-mail címeket tört fel – az áldozatok magánéletébe tört be, megaláztatást és maradandó lelki sérüléseket okozva ezzel. Mivel az általunk használt legtöbb eszköz tartalmaz magánjellegű információkat, ezek az esetek arra emlékeztetnek, hogy védjük meg az adatainkat. A társadalom ismert tarjai pedig még sebezhetőbbek, valamint közvetlenül támadhatók lehetnek.

Ez volt az az eset egyébként, ami arra késztette az Apple-t, hogy minden egyes iCloud bejelentkezésről e-mailt kapjanak a felhasználók. A tanulság pedig az, hogy érdemes minél bonyolultabb jelszavakat használni, valamint figyelni arra, hogy hol is adjuk meg ezeket a jelszavakat.

Forrás: The Verge.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!