imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Butterfly iQ – Ultrahangos csodaszonda


A legutóbbi Apple Watch-ban debütált EKG ékes példája annak, hogy mi mindenre lehetnek jók az okoseszközök az egészségügy területén. A Butterfly Network nevű startup most éppen az ultrahangos képalkotást forradalmasítja iPhone-nal párosítható szerkentyűjével.

Néhány éve még meglepődtem, mikor a bőrgyógyász egy iPhone 4S-re csatlakoztatott digitális nagyítóval látott neki a szokásos szűrővizsgálat elvégzésének. Akkoriban ezt inkább érdekes kivételként kezeltem, s nem igazán gondoltam arra, hogy az okostelefonnak valaha is fontos szerep juthat a gyógyításban.

Később aztán jött a ResearchKit, az Apple orvosi kutatásokat segítő fejlesztési keretrendszere, s mire a Watch EKG-jához értünk, már a szkeptikusok számára is nyilvánvalóvá vált a területben rejlő hatalmas potenciál. Dr. Jonathan Rothberg szerencsére korán kapcsolt, s már 2011-ben megalapította a Butterfly Network névre keresztelt cégét, amely a korszerű ellátóközpontoktól távol élő 4.7 milliárd ember megsegítését tűzte ki céljául, méghozzá a hordozható technológia által.

Dr. Rothberg lánya vesecisztájának kezelése alatt döbbent rá, hogy a kötelező ultrahangos kontroll milyen körülményessé teszi a gyógyítás folyamatát. Az emberi fül számára nem hallható, magas frekvenciájú hanghullámokkal történő képalkotás nehezen mozgatható gépeket igényel, melyek még használtan is dollárok tízezreibe kerülhetnek. Számos betegség felderítésében viszont ez az egyik legfontosabb módszer, hiszen az orvosok számára így válnak láthatóvá az emberi testben bekövetkezett elváltozások.

Megszületett hát a Butterfly iQ terve: egy kecses, könnyű, zsebben is elférő ultrahangos eszközé, mellyel még az elmaradott vidékeken is lehetővé válna pontos diagnózisok helyszíni felállítása. A remekül hangzó ötletben persze számos támogató meglátta a fantáziát, többek között az óriási vagyonnal rendelkező Bill & Melinda Gates Alapítvány is, akik élen járnak a jövőbe mutató elképzelések felkarolásában.

Dr. Rothberg és a Butterfly Network szerencsére rászolgált a bizalomra, a kész termék 2017 őszén meg is kapta az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalától az engedélyt a piacra lépésre.

A megvalósítás kulcsa az lett, hogy az ultrahang kibocsátásához a fejlesztők a költséges piezoelektromos kristályok helyett jóval olcsóbb és kisebb helyigényű integrált áramkörös megoldást alkalmaztak. Az akkumulátorról működő eszköz mindössze 313 gramm, egyetlen feltöltéssel 2 órányi folyamatos szűrést tesz lehetővé, s akár 30 cm-es mélységig is képes szkennelni. Emellett összesen 19 előbeállítást kínál az emberi test különböző részeinek vizsgálatára, az eredményeket pedig biztonságos felhőben tárolja, így azok internetes kapcsolattal bárhonnan hozzáférhetők.

A képalkotáshoz 9000 szenzort kapott, amik bármilyen formájú érzékelő egységet képesek imitálni, szemben a hagyományos gépekkel, melyek használatához többféle beviteli eszköz is szükséges a vizsgált testfelülettől függően.

A szonda óriási előnye még, hogy mindössze 2000 dollárba kerül, amely egy klasszikus ultrahangos masina árának csupán a töredéke. Annyi csavar viszont van a dologban, hogy egy felhasználónak évi 420 dollárt kell kifizetnie az eszközhöz kapcsolódó szolgáltatások használatáért. Ezért cserébe a vásárlók hozzáférnek az összes vizsgálati funkcióhoz, a rendszeres frissítésekhez, de még kutatásaik eredményeit is megoszthatják egymással.

A strapabíró alumíniumházban kínált szerkezet kizárólag iOS-szel működik együtt, méghozzá iPhone 6S-től, illetve az ötödik generációs iPadtől felfelé. A Butterfly iQ vezetéken keresztül csatlakozik az Apple termékeihez, kezelése a készülékekre letöltött alkalmazással történik.

A mobil ultrahang nem meglepő módon sikeresnek ígérkezik, néhány hete már a CE-jelölést is megkapta, ami azt jelenti, hogy az USA után az Európai Gazdasági Közösség országaiban is árusíthatóvá vált. A jelentőségteljes eredmény kapcsán pedig ismét a hírekbe került, nemrég a New York Times közölt érdekes cikket a csodakütyü gyakorlati felhasználásának tapasztalatairól.

A patinás lap riportere testközelből tapasztalhatta meg Ugandában, hogy a távoli vidékeken tevékenykedő karitatív szervezetek munkáját mennyiben segíti a Butterfly Network találmánya. A kanadai Bridge to Health és a helyi Kihefo munkatársai mellé szegődve több faluba is ellátogatott, ahol a szorgos gyógyítók számos diagnózist állítottak fel az eszköz segítségével.

A kelet-afrikai országban nagy gondot jelent a tüdőgyulladás, amely megfelelő kezelés hiányában akár halálos is lehet. Az ultrahangos vizsgálat azonban jócskán megkönnyíti a betegség felderítését, a Butterfly iQ-val végre lehetővé vált, hogy a segélyszervezetek a sokszor több száz kilométerre lévő kórházak helyett közvetlenül a helyszínen végezzék el a képalkotást. Az eredményekhez a felhőn keresztül a Torontóban ülő specialisták is hozzáférnek, így egyszerre többen is konzultálnak a minél pontosabb következtetések érdekében.

A képek szakszerű értelmezése ugyanis összetett feladat, a tanulási folyamat általában hónapokat vesz igénybe. A jelenlegi cél az, hogy a helyi egészségügyi munkatársak diagnózisai legalább az esetek 80%-ban fedjék a szakorvosokét, így végül külső segítség nélkül is boldoguljanak. A Gates Alapítvány az oktatás gyorsításának érdekében egy olyan szoftveren dolgozik, amely kifejezetten az előképzettséggel nem rendelkező felhasználókat segíti az eszköz kezelésének elsajátításában.

Dr. Rothberg eddig 13 szervezetnek adományozott a szondákból, az eredmények pedig bíztatóak. A Butterfly iQ az ugandai riport alapján a tüdőgyulladás diagnózisán túl eddig a legkülönbözőbb helyzetekben bizonyult hasznosnak: daganatok, felgyülemlett vizelet, vagy éppen egy nő hasába ágyazódott bot (!) felismerésénél. A képalkotó ráadásul nem csak az elmaradottabb vidékeken jöhet jól, hiszen a modern kórházakban is képes felgyorsítani a betegek ellátását. A Butterfly Network találmányát látva izgatottan várjuk, hogy a jövőben vajon milyen vizsgálatokat sikerül még hasonló módon miniatürizálni.

Szerinted idehaza is találkozunk majd ilyen eszközökkel?

Forrás: butterflynetwork.com, nytimes.com

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!