imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

B&W Zeppelin Wireless – Teszt


Sokaknak ismerős lehet a Bowers & Wilkins tojás alakú iPhone kihangosítója. Ikonikus design, ütős hang, és most mindez teljesen megújult. Persze a forma maradt, de megéri az árát? Kipróbáltuk.

2007-ben amikor megjelent az első Zeppelin kihangosító, azonnal hazavittem egyet, és elég sokáig használtam is. Sajnos kétszer is meghalt benne a tápegység, és bár hamar megkaptam a cserekészülékeket, amikor harmadszor is tönkrement, megváltam tőle. Ezt a hibát már javították, de hozzátartozik a történethez, ezért említettem meg. Azóta egy BeoPlay A8-ast nyúzok, erről szól a zene, a TV, az XBox One. Mikor megérkezett a teljesen újratervezett Zeppelin Wireless, kíváncsi voltam milyen, ezért egyből haza is vittem, hogy leteszteljem. A lenti képen balra a régi Zeppelin, jobbra az új látható.

Balra a régi Zeppelin, jobbra az új

Az új Zeppelin nem sokat változott, és ez nem is baj, hiszen a legtöbben pont azért vásárolták meg, mert beleszerettek a formába. A hátlap már nem krómozott acél, eltűnt a dokkoló is amitől sokkal letisztultabb lett az összkép. De nem is ez a lényeg, hanem a belső változások. A korábbi DSP-vezérelt megoldással szemben, most már minden hangszóró külön erősítőt kapott. A mélynyomó izmosabb lett, pedig az elődnek sem kellett szégyenkeznie a mélyek tekintetében. A Bowers & Wilkins szerint gyakorlatilag mindent újraterveztek, érdemes megnézni az alábbi videót, amiben láthatjuk a belső felépítést is.

A dokkoló eltűnése kicsit fájt, sokszor jól jön, hogy nem kell az AirPlay-el “szenvedni”. Sokszor egyszerűbb bedokkolni az iPhone-t és úgy hallgatni a zenét például, ha egy ismerősünk átjön, és az ő telefonjáról szeretnénk zenét hallgatni. Mindenesetre ennek vége, mostantól csak AirPlay-en, és Bluetooth-on, illetve Spotify Connecten keresztül küldhetjük a zenét a Zeppelinre. Emiatt az üzembe helyezés is kicsit hosszabb időt vesz igénybe. Először le kell töltenünk a B&W Control alkalmazást, ezt nyomkodva nagyjából három perc múlva vehetjük használatba a hangszórót. A készülék hátulján található három gomb is, ezekkel állíthatjuk a hangerőt, illetve elindíthatjuk vagy megállíthatjuk az aktuális zeneszámot. Itt egy kicsit elgondolkoztam, hogy én vagyok-e a hülye, vagy tényleg nem lehet számot léptetni? A használati utasítás átböngészése után megnyugodtam, hogy nem én vagyok béna, tényleg nem lehet számot léptetni. Hmmm. Mínusz fél pont. A távirányítóval biztos lehet léptetni gondoltam, aztán rájöttem, hogy azzal sem, ugyanis az új Zeppelinhez nem jár távirányító. Mínusz további fél pont. A Control alkalmazást lehet távirányítónak használni, amennyiben mondjuk az iPadünkről játsszuk le a zenét, az iPhone-unkról léptethetünk számokat az alkalmazás segítségével.

zeppelin_logo

Na jó, már biztosan kíváncsiak vagytok, hogy milyen a hangja. Meg, hogy hány wattos, meg milyen “hangosan” szól. Egyébként az utóbbi két kérdés szokott elhangzani a boltjainkban a legtöbb vásárlótól, akik kihangosítót keresnek. A válasz: a Wattokról nagyjából felesleges beszélgetni mert teljesen mindegy, manapság 1000 wattot írnak mindenre. A speckó azt írja: 2x25W magas 2x25W közép és 50W mély. És igen, tud hangosan szólni, nagyon hangosan! De mondjuk egy sarokcsiszoló is tud hangos lenni, ettől még nem biztos, hogy jó lesz hallgatni ugyebár…

zeppelin_top

Kicsit bővebben érdemes erről beszélni, azért ez mégis csak egy kihangosító teszt, aminél azért az egyik legfontosabb paraméter mégiscsak maga a hangzás. Sajnos nem én vagyok az egyik legmegfelelőbb alany kihangosítók tesztelésére, mert szinte mindenre azt mondom, hogy sz@r. Sok évig foglalkoztam házimozival és hifivel, hallgattam 50 millió forintos sztereó rendszereket is, ezért van némi fogalmam róla, hogy mi az, ami jól szól. Esetünkben az sem szerencsés, hogy otthon évek óta a fentebb említett BeoPlay A8 kihangosítót használom, ami ugyan jóval többe kerül mint a Zeppelin, de nem is hallottam jobbat a kategóriájában. Szóval most nem fog örülni a B&W disztribútor ha olvassa ezt, de engem nem győzött meg a Zeppelin Wireless. Sajnálom, de tényleg így van, és nem fogok hazudni.

Nagyjából negyven számot indítottam el rajta, különböző stílusokban. Rock, jazz, akusztikus, house, techno, indie, blues, tényleg szinte mindent amit csak találtam a telefonomon. A lakásom különböző pontjain hallgattam, változó hangerő mellett, és jól szólt, a teljesítményével sincs probléma, szegény macskám ki is készült amikor max hangerő közelében küldtem a cuccot. Az biztos, hogy szép kiegyenlített a hangzása, gyakorlatilag bármilyen stílusú zene jól szól rajta. Nincs túl sok mély, vagy túl sok magas. De…

zeppelin_room2

Sajnos ez egy nagy DE. Nem akarok belemenni olyan dumákba, hogy milyen selymes, lágy vagy kemény a mély, vagy milyen a tere, vagy a dinamikáról hablatyolni. A Zeppelin nem az a kategória ahol arról beszélünk, hogy a cselló a színpad szélétől fél vagy egy méterre helyezkedik-e el. Egyszerűen csak hiányzott valami. Sokat gondolkoztam, hogyan fogalmazzam meg, hogy mi hiányzik. Talán a legegyszerűbb ha azt mondom: nem akartam táncra perdülni. Nem éreztem egy-egy jó számnál, hogy átjárja a testem a zene, hiányzott a varázslat. Túl steril nekem a Zeppelin hangzása, túl digitális, hiányzik egy kis lélek, egy kis bizsergés. Amint átváltottam az A8-ra, ott volt a varázslat. Tina Turner – Proud Mary szól. A8-on hallgatva kiráz a hideg ahogy Tina Turner hangja egybeforr a basszgitár hangjával, a Zeppelinen valami nem stimmel, olyan mintha csak valaki más, egy bulizenekar játszana egy szalagavatón, utánozva rocknagymamát. Vagy Slash gitárszólójánál miért nem érzem az AFD 100 Marshall testes hangzását? Kevés a mély? Sok a közép? Nem tudtam eldönteni, csak azt éreztem, hogy az én fülemnek ez nem elég. Közben eldöntöttem, hogy legközelebb olyannal teszteltetek hangfalat, aki emberi árkategóriájú hangzáshoz van hozzászokva. :)

zeppelin_szek

Azért nem kell megijedni a fenti negatív kritikától, a hangfaltesztek már csak ilyenek, teljesen szubjektívek, és mindenkinek más az ízlése. Az én ízlésem a BeoPlay felé hajlik, de ne felejtsük el, hogy az jóval többe kerül mint a Zeppelin (konkrétan másfélszer annyiba), így nem is fair az összehasonlítás. A legjobb, és ezt minden hangfaltesztbe beleírom, ha mindenki maga hallgatja meg a boltban ezeket és a saját ízlése alapján választ. Persze a boltokban nem a legideálisabbak a körülmények, hiszen 100 négyzetméternél is nagyobb helyiségek, tele gipszkartonnal, nem segítenek a hangzás megítélésében, de legalább egymáshoz képest össze lehet hasonlítani ezeket a kihangosítókat. Az biztos, hogy a Zeppelin Wireless teljesítménye bőven elég lesz a legtöbb átlagos nappaliba, akár egy házibulihoz is.

zeppelin_room

A végére szoktam hagyni az árakat. A Zeppelin Wireless 218 900 forintba kerül, ami nem kevés pénz, de ez a kategória sajnos mindig is ennyibe került. Meg kell fizetni a nevet és persze a dizájnt is. Sokan most biztos azt mondják, ne vicceljünk már, fele ennyiből összerakok egy jobban szóló sztereó rendszert. Lehet, csak az biztosan nem lesz olyan szexi mint a Zeppelin. Sok nappaliba telepítettem már sztereó vagy házimozi rendszereket, és a legtöbb lakásban iszonyú szívás volt megoldani a kábelezést, helyet találni a hangfalaknak, és az erősítőnek. A Zeppelin nem ilyen, egyetlen 220 voltos konnektor kell csak neki, és gyakorlatilag bárhova lerakhatjuk, jól fog mutatni a nappalinkban, vagy akár a hálószobában, de akár a konyhapulton is. Ha pedig a boltban tetszett a hangzása, akkor otthon is elégedett leszel vele!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!