imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

CarKey: telefonnal indítható autót hoz nekünk az iOS frissítés?


Totális otthon a fejetlenség, a gyerekeknek már rég az oviban kellene lenniük, közben te huszonhatodszorra nézed át a előszobai komódot, a kocsikulcs után kutatva. Hisz ott kellene lennie. De nincs. És itt jut eszedbe az iPhone-od…

A fenti egy teljesen mindennapos történet lehet, az Apple ugyanis egy remek, a mindennapokban rendkívül kényelmes funkcióval készül megérkezni az autóhasználók életébe. A viszonylag új, extrákkal felszerelt autót használókét, pontosabban. A iOS 13.4 béta ugyanis tartalmaz egy olyan CarKey API-t, mely képes arra, hogy az NFC-kompatibilis autónkat kinyissa, bezárja vagy akár el is indítsa. Sőt, elméletileg minderre majd az Apple Watch-unk is képes lehet!

Bár a hazai autópark átlagosan 16 éves, az NFC-technológia pedig néhány évvel ezelőtt jelent meg az autókban, lesznek bőven akik már a funkció megjelenésekor éleseben tesztelhetik, miként nyitható a kocsiajtó egy érintéssel. Sőt, gyakorlatilag érintés nélkül, hisz a bankkártyás fizetéshez hasonlóan itt is elég lesz csupán az autóhoz közel lennünk, és már nyílik is a zár. Persze ez sokakban vethet fel kétséget, így a biometrikus feloldás opcionálisan hozzáadható lesz. Vagy utóbbi lesz az alapértelmezett, és előbbi lesz választható, majd meglátjuk.

A technológiai alapot a CCC, azaz a Car Connectivity Consortium adja, melynek nem csupán az Apple, de többek között a Samsung és az LG is tagja. Ők dolgozták ki 2018-ban a Digital Key 1.0, majd 2019-ben a Digital Key 2.0 szabványt is, mely standardizálta az eljárást, ami alapján az okoseszközeink kulccsá lesznek alakíthatók a jövőben. Ennek hála nem lesz más dolgunk, mint letölteni a gyártói appot (mármint az autóét), hozzáadni azt a Wallethez, párosítani az autót a telefonnal, és kész is.

Oké, utóbbit az autóban lévő NFC-olvasón kell megtenni, nagyjából 15 percig tart, és egy kód is kell hozzá, de mindezt csupán legelőször kell végigvinni. Majd, ha ez megcsináltuk a telefonon, már csak néhány érintés, és hozzá is adhatjuk az Apple Watch-unkhoz. És végül, de nem utolsósorban, jöjjön két szuper fícsör: az NFC akkor is működik, ha eszközünkből kifogyott a kakaó, így akár totálisan lemerülve is működhet a dolog. A másik pedig, hogy a Wallet appon keresztül megoszthatunk jogokat más felhasználókkal is. Adhatunk csak nyitási-zárási jogot, vagy olyat is, mellyel el is indítható az autó.

Bár a funkció bekerült a iOS 13.4 betába, közel sem biztos, hogy a tavasszal érkező frissítés valóban elhozza nekünk az éles verziót. Könnyen előfordulhat, hogy a fejlesztése, a finomítása több időt igényel majd, így teljes valójában majd csak az iOS 14 érkezésekor, valamikor szeptember környékén kaphatjuk meg.

Onnantól kezdve pedig nincs többé “holakocsikulcs” vagy “megintbezártamakulcsotakocsiba” felkiáltás, mely rommá verné az amúgy sem létező hétfő reggeli idillt.

Gondoltad volna, hogy ilyen király funkciót köszönhetünk majd az NFC-nek?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!