imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

CarPlay tapasztalatok- vendégcikk


Mi még nem láttunk élőben CarPlay-t, de az egyik kedves olvasónk, Leskó Róbert elküldte tapasztalatait. Neki egy 2016-os Opel Corsája van, amiben már benne van a CarPlay.

2016 nyarán izgatott voltam. Elkezdtem használni egy frissen gyártott Opel Corsát, ahol a felszereltségi listában megjelent egy igen-igen ritka elem, az Apple CarPlay. Azóta eltelt fél év, a következőkben az ez idő alatt felhalmozott CarPlayes tapasztalataim következnek.

Ismerkedés

A CarPlay rendszerről több cikk is olvasható az iMagazinon, illetve készült néhány külföldi videó is a bemutatása után, azonban mégsem emlékeztem sokra a felületből és funkciókból, amikor először kapcsoltam össze az iPhone-t és az autót. Kezdjük ott, hogy az összekapcsoláshoz mindenképp kábel szükséges, azaz az autós töltő/telefontartó rekesz és a műszerfal között ezentúl egy kábel fog éktelenkedni. Innentől kezdve – ha az autónk szerepel a jelenleg kb. 200 modellből álló listában, amiben támogatott a CarPlay – a fedélzeti érintőképernyőn megjelennek a telefonunkról ismerős iOS ikonok. Na persze nem mindegyik, ugyanis nagyjából tíz gyári és pár tucat külső fejlesztő alkalmazása érhető el jelenleg. Mondjuk az Apple célja a rendszer megalkotásával eleve az volt, hogy megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a vezetés közben eddig is meglévő, nem vezetéshez kapcsolódó folyamatokat, így a telefonálást, üzenetkezelést, zenehallgatást, navigációt. Ezek után érthető, ha nem kapunk filmnézési lehetőséget, vagy felületet emailek vagy ebookok olvasására.

iMagazin_CarPlay_00002

Általános kezelés

Ha létrejött a kapcsolat, akkor ettől a ponttól kezdve azt tapasztaltam, hogy észrevétlenül belesimul az autó felületébe a CarPlay. Az kocsi érintőképernyő felületén a beépített multimédia-lehetőségek között megjelenik és kiválaszthatóvá válik a CarPlay, melynek megnyitása után belépünk az Apple ökoszisztémájába. A CarPlay-en keresztül lejátszott zene vagy podcast ugyanúgy egy külső forrásnak számít, és a kormányról vezérelhető, mint pl. a rádió vagy bluetooth eszköz. A kormányról kiadott mute parancs például megállítja a Music/Spotify/Deezer lejátszását, egy dedikált gomb rövid nyomásra folytatja azt, hosszú nyomásra Sirit hívja elő.

iMagazin_CarPlay_00006

Apropó, Siri. Vezetés közben – amennyiben nem a hanglejátszást szeretnénk vezérelni – Siri az elsődleges felület, amin keresztül érintkezhetünk a CarPlay-jel. Ha megnyitjuk a Telefon vagy Üzenetek alkalmazást, a telefonon megszokott beérkezett üzenetek/hívások listája helyett azonnal Siri szóbeli kérdése fogad, érdeklődve, kit szeretnénk felkeresni, mihez szeretnénk hozzáférni. Itt két lehetőségünk van. Amennyiben jó viszonyban vagyunk az asszisztenssel, kiadhatjuk az ismert parancsokat, pl. „Call Nóri”, „Send message to Nóri” „Play Bryan Adams”, stb. Ha nem akarunk hangvezérléssel kommunikálni, akkor általában egy menüréteggel mélyebben találjuk a kézzel kiválasztható elemeket, ekkor azonban biztosan le kell néznünk a képernyőre, hozzá kell érnünk a felülethez és ki kell listáztatnunk pl. a kedvenc kontaktjainkat.

iMagazin_CarPlay_00007

Pár napnyi használat után azt tapasztaltam magamon, hogy habár ezelőtt soha nem használtam Sirit éles helyzetben, az autóban teljesen természetes az asszisztenssel történő beszélgetés. Siri meglepően ügyesen fülel, nagyobb külső zaj mellett is jól érti a parancsokat, bár ez nyilván a csatolt hardvertől, tehát az autótól is függ.

Navigáció

Az egyik legfontosabb és legkevésbé kompromisszumtűrő funkció, ha a pontosságot és kezelhetőséget nézzük. Kezdjük a kegyetlen ténnyel, miszerint a CarPlay felületén nincs Google Maps. Ahhoz az Android autós rendszerét kell használni, nekünk marad az Apple Maps. A Waze szintén nem ad CarPlay appot. Természetesen, ha szeretnénk, mindkét alkalmazást használhatjuk az iPhone saját képernyőjén keresztül, miközben össze van kötve a telefon az autóval, így például tölthetjük a telefont navigáció közben, vagy hallhatjuk a navigáció hangját az autóhifin keresztül, de ekkor pl. nincs párhuzamos rádióhallgatás, elhalkuló zene, hangvezérlés, stb.

De! iOS 10 óta egész kezesnek találom az Apple Maps használatát. Ez persze egyénfüggő, de a turn-by-turn navigáció felülete nekem áttekinthetőbb, mint a Google megoldása, ismeri és figyeli a pillanatnyi forgalmat, de szerintem ritkábban vagy kevésbé ügyesen ajánl alternatív útvonalat, mint a Waze.

iMagazin_CarPlay_00008

Hatalmas előnye az Apple megoldásának, hogy ha Apple Watch van a kezeden vezetés közben, és nem szereted a navigáció hangját hallgatni, elég a csuklódon megjelenő haptikus jelzéseket figyelni, az apró ütések száma és ritusa ugyanis jelzi, milyen irányba kell fordulnod legközelebb. Egyik térkép alkalmazás mellett sem fogok lándzsát törni, Budapesten jelenleg a Maps szerintem jól használható, ahogy Siri, nálam ez is beköltözött a mindennapi appok közé, amióta a CarPlay-t használom.

Azért meg kel jegyezzem, bármennyire is nyitott vagyok Siri-re, volt már úgy, hogy félreértett egy híváskezdeményezést, majd nem elég, hogy nem tárcsázta a megadott kontaktot, helyette a navigáció célállomását változtatta meg.

iMagazin_CarPlay_00008

Végszó

Léteznek apróbb anomáliák, van úgy, hogy a kábel csatlakoztatása után az iPhone kijelzője jelzi, hogy létrejött a kapcsolat, de az autó fekete kijelzőt mutat. Egy gyors “kábel ki – kábel be” mozdulat után másodjára azonban mindig létrejött a teljes kapcsolat.A CarPlay egységessé teszi az összes autógyártó eltérően kinéző, máshogy kezelhető multimédiás felületét, ami önmagában jó. A megszokott és valljuk be, logikus kezelhetőség valóban kevesebb figyelmet vesz el a vezetéstől.

MacBook Air Retina most 3 év jótállással

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!