imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Catalyst-alapú Swift Playgrounds app érkezett Macre


Ezentúl az Apple számítógépein is megismerhetjük a cupertinóiak saját programnyelvét, méghozzá játékos formában.

A Swift Playgrounds alkalmazás eredetileg 2014-ben jelent meg az iPadre. Az Apple által fejlesztett app lényege, hogy előzetes ismereteket nem igénylő, könnyed formában tanítja meg a Swift programnyelv alapjait. Az egymást követő leckék kirakósokként mutatják be a Swift összefüggéseit és lehetőségeit, játékszerű élményt biztosítva az érdeklődőknek. A Playgrounds segítségével tehát bárki belekóstolhat a kódolásba, megszerezheti első sikerélményeit és eldöntheti, hogy szeretné-e mélyebben is beleásni magát a témába.

Az alkalmazást eddig sokan hiányolták a Macről, ám nemrég végre befutott, méghozzá az iPades appok portolását megkönnyítő Catalystnak köszönhetően. Ez egyben persze azt is jelenti, hogy a Swift Playgrounds futtatása sajnos csak a macOS legfrissebb verzióján, a Catalinán lehetséges.  Ami viszont jó hír, hogy nem egy sima másolatot kaptunk, az Apple szerint a maces változatot kifejezetten számítógépekre tervezték, így tartalmaz néhány extra funkciót:

  • A javaslatok segítségével egész programokat írhatsz pár kattintással.
  • A javaslatok között segítséget kapsz az elérhető parancsokról.
  • Gyakran előforduló kódrészletek behúzásának lehetősége közvetlenül a játszótérre.
  • TouchBar támogatás.

Szóval ha nincs iPaded, de Maced viszont akad, és érzel is magadban némi érdeklődést a programozás iránt, akkor most itt a lehetőség. A Swift Playgroundsot innen töltheted le, az alkalmazás teljesen ingyenes.

Te próbáltad már korábban a Swift Playgroundsot?

Forrás: 9to5mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!