imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Célegyenesben az Apple szívügyi tanulmánya


Novemberben indult az a kezdeményezés, amivel az Apple a rendszertelen szívverésről készít felmérést az Apple Watch és okosalgoritmusok segítségével. A cég hamarosan termékfejlesztésre is felhasználhatja ezeket az adatokat.

Az Heart Study app november óta gyűjti az információkat a felhasználók csuklóján az Egyesült Államokban, amit a Stanford Egyetemmel végzett szív- és érrendszeri kutatáshoz használnak fel. Az Apple Watch szenzorok fényszenzitív fotodiódákkal világítják át az ereket, ezek segítségével pedig monitorozzák a csuklón áthaladó vért.

Ez végzi a pulzusmérést, és olyan információk gyűjtésére is képes, ami az Apple által alkotott algoritmusokkal kombinálva nemcsak feljegyzi a szívritmuszavart, hanem értesíti is a felhasználót arról. A programban egyelőre csak egészséges szívvel rendelkezők vehettek részt, illetve az angol nyelv ismerete is kritériumnak számított.

A mobiHealthNews értesülései szerint az Apple az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala felé benyújtott dokumentációja arról tanúskodik, hogy az összecsipegetett adatokat és a tanulmányt felhasználnák jövőbeni termékfejlesztéshez. Például olyan Apple Watchot dobnának piacra, ami hivatalosan is elismert orvosi eszközzé válhat.

Néhány hónapja mi is megírtuk, hogy életet mentett az Apple Watch. Scott Killian saját bevallása szerint tudatos életvitelű fickó, aki 50-es évei ellenére aktívan sportol, sőt annyira odafigyel az egészségére, hogy az ötödik iksz betöltése után még egy teljes körű kivizsgáláson is részt vett. Egyik éjszaka arra ébredt, hogy az óráján pulzusa 121-re kúszott fel, ami nem hagyta nyugodni és azonnal bement a kórházba.

Látszólag semmi baja nem volt, azonban későbbi vizsgálatokból kiderült, hogy összesen 4 szűkületet találtak a koszorúereiben, ezért meg is műtötték. Majd az orvosa megállapította, hogy nagyon jól cselekedett, amikor a kórház felé vette az irányt, mert valószínű sosem ébredt volna fel többet.

Az ő esete is remek példa arra, mennyire szükség van a piacon az ilyen jellegű termékekre, és arra, hogy évről évre nagyobb innovációkat érjenek el a cégek az egészség területén. Nemrégiben az is felröppent, hogy akár EKG-s Apple Watch-ok is érkezhetnének, és ha az FDA jóváhagyja az Apple által gyűjtött adatokat, akkor egy nap még orvosi sztenderddé is válhatnak a cég okosórái.

Forrás: AppleInsider 

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!