imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Cellebrite: az izraeli cég, aki segített feltörni az iPhone-t


Már túl vagyunk azon, hogy az FBI elállt a bírósági tárgyalástól, mivel állításuk szerint sikeresen feltörték az egyik San Bernardinó-i gyilkos iPhone-ját. Ezután a hírek szerint a FBI további ügyekben fog segédkezni a helyi szerveknek, ha a nyomozás során lefoglalt iPhone-okba akarnak behatolni. Nem lehetett pontosan tudni, hogy vajon a Snowden által leírt NAND eljárás információ-tükröző megoldásával, vagy külső segítséggel törték fel az készüléket. Egyre több jel utal arra, hogy az izraeli Cellebrite segített az FBI-nak, ismerjük meg őket.

A Petah Tikvában székelő céget 1999-ben alapította Ron Serber és Yossi Carmil. A mobil adatkinyeréssel és adatelemzéssel foglalkozó cég a szlogenjei szerint:

1) igazi mobil-kommunikációs szakértelmet nyújt ügyfeleinek
2) mély bepillantást nyújt a mobil adatokba
3) értékessé teszi a mobil adatokat
4) fejleszti a mai mobil világot

A cég sokoldalú szolgáltatáscsomagot kínál ügyfeleinek a diagnosztikától az elemezésen keresztül az adatbiztonságig. De a hibrid adatátvitel vagy a céges szintű eszközkezelés (autmatizált alkalmazás-telepítés, ellenőrzés, szűrés stb.) sem idegen számukra. Egy pillanatra nem rejtik véka alá (sőt, bemutatkozásuk második bekezdése már erről szól), hogy lehetőséget nyújtanak a megrendelőnek, hogy adatokat nyerjenek ki készülékekből, ami elősegítheti a nyomozást, továbbá szilárd bizonyítékokat szolgáltathat a hatóságoknak. Nemcsak okostelefonokat vagy táblagépeket „vállalnak”, hanem GPS-rendszereket, sőt, bármilyen felhőalapú-szolgáltatás és közösségi média felületről is kinyernek adatokat, ha épp ez a kívánság. Saját bevallásuk szerint 500 főt foglalkoztatnak, de maga a cég a Sun Corporation leányvállalata, amit Japánban jegyeznek, de világszerte vannak irodáik (USA, Brazília, Németország, Egyesült Királyság, Szingapúr).

Cellebrite UFED (Universal Forensic Extraction Device) Touch
Cellebrite UFED (Universal Forensic Extraction Device) Touch

Soha nem verték nagy dobra, hogy mely hatóságoknak segítettek, de a szolgáltatásaik alapján egyértelmű, hogy a bűnüldöző hatóságok is potenciális ügyfelek. 2008 óta az American Civil Liberties Union állandóan kérdésekkel zaklatta a Michigani Állami Rendőrséget, hogy vajon a Cellebrite univerzális adatkinyerő eszközeinek a segítségével, de bírósági engedély nélkül, azaz jogszerűtlenül hatolt be állampolgárok telefonjaiba. A rendőrség a per során sikeresen tagadta meg, hogy átadja az ezzel kapcsolatos jelentéseket, pontosabban megtették volna ezt 544 000 dollár fejében, azonban mellékeltek egy nyilatkozatot, hogy tiszteletben tartották az alkotmány negyedik kiegészítését, amikor telefonokon kutattak.

Itt egy videó, ahol kimondottan egy régi iOS-t futtató iPhone feltörését mutatják be:

Bár a szerződések még az FBI esetében is nyilvánosak, azok tartalma már nem. A Cellebrite korábban is teljesített megrendeléseket a szövetségi nyomozóirodának, azonban érdekes módon épp aznap kötöttek egy 216 000 dolláros szerződést az izraeli céggel, amikor bejelentették, hogy sikerült feltörniük az iPhone 5c-t. Ilyen nagy összegben még soha nem szerződött az FBI a Cellebrite-tal. Ezzel állítólag megvették az eljárást, amit más esetekben is alkalmazni fognak.

A feltételezett együttműködést természetesen sem az FBI, sem a Celebrite nem kommentálta.

Forrás: Apple Insider, BloombergiMore

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!