imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Centire pontos lesz a Bluetooth, mindent megtalálhatsz majd vele!


Új funkcióval bővült a Bluetooth technológia, amiért nagyon hálás leszel majd, ha elhagyod a jövő AirPods-át, lakáskulcsát, telefonját.

A Bluetooth mögött álló Bluetooth Special Interest Group tegnap bejelentette, hogy új funkcióval bővítették a szabványt, amely már része a Bluetooth 5.1 hivatalos specifikációjának, így a fejlesztők tegnap óta elkezdhettek dolgozni vele.

Az úgynevezett Direction Finding a Bluetooth helyzetmeghatározási képességeit fogja a következő szintre emelni. Ez jelenleg meglehetősen butácska, lényegében mindössze két dolgora képes. Egyrészt meg tudja mondani, hogy az adott eszköz hatótávon belül van-e, tehát egy bináris közelségállapotot tud mutatni. Másrészt a jelerősséget alapul véve nagyjából méteres pontossággal meg tudja mondani, hogy milyen közel van az eszköz.

Ez persze alap dolgokra elég már. Nem véletlenül használnak kis kulcscsomóra aggatható Bluetooth tageket, hogyha elveszted a kulcsod, segítsen a megtalálásában, de például egy elveszett AirPods felderítésekor is jól jöhet. Ugyanakkor a technológiai limitációi miatt még így is el lehet tölteni pár ideges negyedórát, mire a szennyesruhák közt egy zokniba esve megtalálod a fülest, hiába tudtad, hogy 30 méteren belül van az eszköz…

A most bejelentett technológia éppen ezen fog segíteni. A helyzetmeghatározáshoz ugyanis a megfelelő eszközök igénybe tudják majd venni azt az információt is, hogy a bejövő jelek milyen irányból érkeznek. Ez pedig – kiegészülve a már meglévő eljárásokkal – a Bluetooth SIG szerint elvben akár centiméteres pontosságú helyzetmeghatározást is eredményezhet.

A technológia rendkívül sokrétű alkalmazhatósággal rendelkezik. Nem csak a dolgok megtalálásában nyújthat majd segítséget, de például egy muzeumban járkálva az adott kép elé állva lehozhatja annak leírását, kapcsolódó tartalmakat; vagy lehetővé teheti az igazán pontos beltéri navigációt, ahol ajtóra pontosan tudod majd, hova kell benyitnod.

Persze mivel ez a Bluetooth 5.1 része, kelleni fog előtte az is, hogy minél több eszköz implementálja a szabványt. Erre pedig még feltehetően egy darabig várni kell majd. Mindenesetre notórius dolog-elhagyók, kitartás, közel van a megmentősereg!

Forrás: Bluetooth

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!