imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Command ⌘ szimbólum története


Gondolkodtatok már azon, hogy vajon miért egy ⌘ szimbólum jelöli a Command billentyűt az Apple gépein? A jel mögött álló történet nemcsak érdekes, de kifejezetten jellemző a korai Apple-re.

Valószínűleg minden bölcsész olvasónknak fel fognak derengeni a jó kis szemiotika órák, amikor egyszerre hallja (olvassa) a szimbólum, index és ikon szavakat. Bár a köznyelvben hajlamosak vagyunk egymás szinonimáiként használni őket, valójában eltérő fogalmakról van szó. Az ikon esetében a jel tárgya (denotátum) és a jel között valamilyen (érzékszervvel azonosított) hasonlóság áll fent. Például a vonatokon a kihajolni tilos tábla ikon, mivel azt látjuk a táblán sematikusan, ahogy egy ember kihajol az ablakon.

Ezzel szemben a szimbólum esetében nincs semmilyen hasonlóság a jel és a jelölt között. Ezért téves például a Spotify “ikonját” ikonnak mondani, hiszen az valójában szimbólum, nem ikon. Mindegy is, a lényeg most számunkra, hogy éppen a hasonlóság hiánya miatt nem szoktunk különösebben elgondolkodni azon, hogy egy-egy szimbólumnak mi az eredete, egyszerűen csak elfogadjuk, hogy ezt vagy azt jelöli és kész.

Pedig nyilvánvalóan a szimbólumoknak is lehet eredete, vagy legalábbis egy érdekes története. Ilyen például az Apple billentyűzetein látható ⌘ szimbólum, amit a Command billentyűkön láthatunk. A történet természetesen Steve Jobs-ig nyúlik vissza. Az Apple korai időszakában rengeteget használták mindenfélére az alma szimbólumot. Egy idő után már túl sok mindenre, így Jobs megkérte Susan Kare dizájnert, hogy nézzen valami új, egyszerű és megjegyezhető jel után.

Kare valami igazán különlegeset akart találni, ami azért nem lehetett könnyű feladat. Aztán egyszercsak egy konferencián váratlanul megjött az ihlet. A keze ügyébe akadt ugyanis egy szimbólumszótár, melyet fellapozva belebotlott a ⌘-ba.

Egy egyezményes svéd térképjelbe, amely valamilyen turistalátványosságot jelöl (Sevärdhet).

Kare rögtön beleszeretett az egyedi, mégis egyszerű motívumba. És úgy tűnik, Steve Jobs is, mivel azóta minden egyes copy-paste vagy visszavonás során lényegében egy svéd térképjelre nyomnak a Mac felhasználók milliói naponta. Már csak az a kérdés, hogy a svédek honnan szerezték ezt a szimbólumot…

Susan Kare

Susan Kare személye egyébként külön megér néhány gondolatot. A most 63 éves grafikus még bőven egyetemista volt, amikor Andy Hertzfeld, az eredeti Macintosh-csapat tagja megkereste egy állásajánlattal. Kare ezután évekig dolgozott az Apple-nek, rengeteg betűtípust, ikont, szimbólumot és marketinganyagot alkotott a vállalatnak. Például az általa tervezett mosolygós arcos logó köszön vissza a most bemutatott iPhone X Face ID azonosítójának beállítása során is.

Forrás: Overrated

Ha már a Mac-eknél tartunk. Még javában tart a Back to School akció, amelynek keretén belül most 12% kedvezménnyel tehettek szert egy csomó különböző Apple gépre. Érdemes kihasználni.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!