imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Consumer Reports: az iPhone Pro Max a legjobb okostelefon


A kisebb frissítés ellenére az idei iPhone-ok az elmúlt időszak legjobban sikerültjeinek számítanak, és jelenleg a legjobb okostelefonok a piacon.

Ahhoz képest, hogy az idei iPhone modellek kevés igazán nagy változást hoztak, és a rajongók egy része előzetesen temette a 2019-es palettát, a szaksajtó és a piac egyaránt pozitívabban reagál, mint az elmúlt években bármikor. Jó példa erre a Consumer Reports ajánlása.

A különböző fogyasztói termékeket minősítő oldal az összes csúcs okostelefont elemzi, és az elmúlt években az iPhone-ok ugyan az élmezőnyben végeztek, a Samsung aktuális zászlóshajóit általában jobbra értékelték.

Ezért is érdekes, meglepő, és persze számunkra pozitív hír, hogy jelenleg az iPhone Pro Maxot emelték az okostelefon piac csúcsára, az iPhone Pro pedig a második helyet kapta meg. Persze ez nem azt jelenti, hogy akkora előnnyel húzott volna el a többiektől, mint ahogy például az Apple Watch, sőt! Állítólag eszméletlenül szoros a verseny, több kategóriában csak törtpontok döntenek 1-1 készülék közt. De vegyük sorba, miért is az iPhone Pro Max a legjobb.

Akkumulátorban első

Az értékelésében elsőként az akkumulátorokat emelik ki. Szerintem már tavaly mindhárom modell óriásit ugrott ezen a téren, és messze mögöttünk hagytuk a napon belül lemerülő iPhone 6S-es időket, de idén tényleg mindenki csak szuperlatívuszokban beszél az üzemidőről. A Consumer Reports 40,5 órás tesztidőt mért az iPhone Pro Maxon, ami az összes jelenleg listázott telefon között a legjobb idő! Az iPhone XS Max ugyanezen a próbán tavaly 29,5 órát bírt, vagyis tényleg óriási ugrásról beszélhetünk.

Ez a teszt egyébként egy robot segítségével zajlik, ami az emberi felhasználást imitálja: telefonál, netezik, fényképeket készít és a GPS-t is használja. Úgy próbálják standardizált, mindenki számára azonos feltételek mellett tesztelni az üzemidőt, hogy az közben a leginkább hasonlít a mindennapi felhasználásra. Így a két napos töltés objektívan is elérhető.

Az iPhone Pro ugyanezen a teszten 34 órát bírt az iPhone XS 27,5 órás idejéhez képest, míg az iPhone 11 28 órát ment, ami fél órával több az iPhone XR idejénél. Tavaly nekem érzésre az iPhone XR aksiideje volt a top, idén érezhetően a Pro vonalra figyeltek ebben a tekintetben jobban.

Kamerákban is az élen

A következő pont a kamerarendszer, ami lényegében a legnagyobb kommunikált javulás volt, és az Apple is erre hegyezte ki a kommunikációját. A harmadik, ultraszéles látószögű lencsével alapvetően csak beérték a versenytársakat, akik rendre kicsit előbb lépték ezt meg. A lényeg inkább a szoftveres fejlődésen van, amit még mindig nem élvezhetünk teljes mértékben (amíg a Deep Fusion nem kerül ki nyilvános iOS verzióba).

A Consumer Reports tesztelői az iPhone Pro Max és iPhone Pro képeit a legjobbak közé emelte, és az iPhone 11 is a nagyon jó besorolásba került. A hátoldali lencsék videói pedig mindhárom esetben kitűnőre vizsgáztak. Ehhez jön még ugye a Éjszakai mód, ami szerintem jelenleg a legjobb a piacon, de ezen lehet vitatkozni, mert már kisebb a különbség a csúcsmodellek között, mint pár évvel ezelőtt. Múlt héten például komoly hitvitát folytattam egyik fotósunkkal egy kicsike kápolnában (!) egy céges fotózás közben, ő a Huawei P30-cal is meg volt elégedve. A helyszín miatt megbocsátottam neki.

Kőkemény üveg

Ahhoz képest, hogy az új iPhone-ok hátlapját üvegnek nevezik, valami brutális, hogy mennyire kemények tudnak lenni, leginkább a Pro modellek esetében igaz. Ha vizuális bizonyítékra van szükség, akkor JerryRigEverything videójában láthatsz pár álleejtős kaparászást, milyen fém szerszámokkal nem tud kárt tenni a telefonban, inkább csiszolópapírként működik az iPhone.

Most a Consumer Reports is tesztelte ezeket. A vízálló teszt után (ahol mindhárom modell megfelelt) jöhetett egy igazán durva kihívás: egy robot össze vissza forgatva kétszer ötven alkalommal ejti le a készülékeket különböző szögekből nagyjából 76 centiméter magasságból, így szimulálva a hosszú távú viszontagságokat, amire egy telefonnak élete során fel kell készülnie.

Az iPhone Pro és iPhone Pro Max állítólag a 100 leejtést minimális karcolásokkal viselte, ami nagyon szép eredmény. Az iPhone 11 kijelzője viszont megrepedt már az 50-es minta után is. Ezért a Consumer Report azt javasolja, amit mi is az iMagazinnál: ha nem vagy híresen óvatos eszközeiddel, inkább hord állandóan egy jobb minőségű tokban. Annyival egészíteném ki, hogy az iSTYLE Védelem ilyenkor nagyon jól jön, saját tapasztalat alapján nem érdemes ezen spórolni (a cégben minden készülékünkön van iSTYLE Védelem!).

Jövőbiztos erő

Az A13 Bionic chippel szerelt 2019-es iPhone-ok nem csupán a tavalyi verzióhoz képest erősödtek, de kiemelkednek az Androidos csúcstelefonokéhoz képest is. A tesztek is azt bizonyították, hogy a piac legerősebb chipjét sikerült megkapnia mindhárom készüléknek. Ez viszont egy olyan változás, ami most gyakorlatilag senkinek sem fog feltűnni, aki 2018-as modellről vált (iPhone X-ről iPhone XS Maxra váltásnál még lehetett érezni egy finom különbséget). Az iPhone-ok már annyira erősek, hogy egyik app sem fogja megreccsenteni.

Related image

A nagy erősödés viszont azt jelenti, hogy szinte biztosan gyorsak lesznek a mostani készülékek még az életciklusuk végén is. Elképzelhető, hogy 4-5 év múlva is ugyanolyan simán működnek majd, mint ma. Ez pedig nem csak azt jelenti, hogy hosszú időre letudhatja a vásárlást, aki nem szeret sűrűn cserélni, de azoknak is jó hír, akik 1-2 évente szívesen váltanak: mivel a hardver vélhetően sokáig erős marad és a szoftveres támogatás sem áll le, ezért az iPhone továbbra is a legjobb értékálló tulajdonságú okostelefon maradhat.

Venni vagy nem venni?

A Consumer Reports általában konkrét ajánlást ad, hogy érdemes-e megvásárolni az adott temréket. Az ő véleményük szerint az iPhone XR, iPhone XS és iPhone XS Max tulajdonosoknak nem biztos, hogy megéri a váltás felárát a frissítés, de a korábbi modellekről váltóknak mindenképpen jó ötlet lehet. Ezzel pedig egyet tudunk érteni. Az Apple tehát hiába nem újított nagyot idén iPhone terén, pont annyit sikerült az elmúlt két évben optimalizálni az eredetileg a jubileumi iPhone X-hez tervezett kialakításon, hogy a világ legjobb telefonja legyen.

Forrás: Consumer Reports

Te is már 2019-es iPhone-t használsz? Mennyire vagy vele megelégedve?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!