imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Consumer Reports: mégiscsak ajánlott a 2016-os MacBook Pro


Megváltoztatta álláspontját a Consumer Reports, miután körülbelül 3 héttel ezelőtt nem kapta meg tőlük a 2016-os MacBook Pro az ajánlott plecsnit. Mint kiderült, valóban szoftveres és nem hardveres gondok okozták a gyenge akkumulátorteljesítményt.

A Consumer Reports az egyik legismertebb és legnagyobb presztízzsel bíró független szervezet, éppen ezért talán az ő szavuk a legmeghatározóbb az amerikai piacon. Ahogy, arról nemrég írtunk: annak ellenére, hogy eddig minden évben a fogyasztók számára ajánlottként jelölték meg az Apple notebookjait, idén ez nagy meglepetésre elmaradt. Ennek oka az igen-igen furcsa módon ingadozó akkumulátoridő volt. Így összpontszámban nem bizonyultak elég jónak a 2016-os Pro laptopok.

MacBook Pro

Érthetetlen módon akadt olyan eset is a teszt során, amiben az Apple legújabb MacBook Pro gépei csak 3-4 órát voltak képesek üzemelni. A gyanú beigazolódott, nem hardveres volt a gond, hanem szoftveres. Ezt már előzetesen is lehetett sejteni, a fogyasztói szervezet szerint csak akkor észlelték a problémát, amikor a macOS gyári böngészőjét futatták. A teszt természetesen a jól megszokott sztenderdek szerint zajlott, hogy fer legyen a más gyártók gépeivel szembeni összehasonlítás.

Az akkumulátortesztekhez 10 weboldalt töltöttünk le állandóan: kezdtük a teljes töltöttségnél, és a laptop leállásakor fejeztük be. A weblapokat a laborunkban található szerveren tároltuk, és egy speciálisan erre a célra létrehozott Wi-Fi hálózaton keresztül továbbítottuk. A tesztekhez a számítógép alapértelmezett böngészőjét használtuk – a MacBookok esetében tehát Safarit. A teszt során mindegyik laptopon kikapcsoltuk a kijelző altatása funkciót, valamint a fényerőt egy külső érzékelő segítségével 100 nitre állítottuk – ez a tipikus érték a beltéri használatkor. Ezen kívül kikapcsoltunk még minden automatikus fényerő szabályozást is a beállításokban.

– magyarázta korábban sajátos módszerüket a Consumer Reports.

MacBook Pro

Az akkori teszt eredményei rávilágítottak, hogy a 2016-os MacBook Prók kivétel nélkül mind rendkívül következetlen módon merültek. A biztonság kedvéért Chrome-mal is elvégezték a teszteket, aminél láss csodát normál eredmények jöttek ki, tehát lehetett sejteni, hogy a Safarinál van a gubanc. Persze mondhatja bárki, hogy akkor ne azzal használd, de nem ezt szoktuk meg az Apple-termékektől és nagy részt minden maces felhasználó kedveli a Safarit. Cupertinóban nem is vakaróztak sokáig és mihamarabb szerették volna megérteni a Consumer Reports eredményeit.

Miután számukra is bebizonyosodott, hogy valóban a Safari okozta a drasztikus merülést a szervezet újra letesztelte az új MacBook Prókat. Ehhez már a macOS egy javított változatát (mac OS 10.12.3 béta 3) használták, amivel teljes mértékben elmúlt az aksipara.

Macbook Pro

A frissített szoftverrel, mind a 3 MacBook Pro modell (13” és 15”-os touch baros és 13”-os Touch Bar nélküli) jól teljesített a laborunkban, az egyikkel 18,75 órás üzemidőt mértünk egy feltöltéssel. Mindegyiknél többször elvégeztük a teszteket, immáron az új szoftverrel, követve ugyanazt az eljárást, amit évente több száz laptopnál is alkalmazunk. Most már, figyelembe véve az új akkumulátorteszt-eredményeket a gépek összpontszáma is nőtt, így már beleesnek az általunk ajánlottnak vélt kategóriába.

Eredményeket is osztott meg a Consumer Reports, a 13”-os touch baros modellnél átlagosan 15,75 órás aksiidőt mértek, a Touch Bar nélküli változatban pedig 18,75 órát. A 15”-os változat 17,25 órát volt képes produkálni. Azt kétlem, hogy valóban ennyit bírnának a gépek valós használatnál, de mindenképp hízelgőek a számok.

MacBook Pro 13" Touch Bar

Mint kiderült a tesztet elvégző szervezet egy speciális módszerrel minden alkalommal letiltja a böngészők gyorsítótárazását, így a gépeknek állandóan újra kell töltögetniük az oldalakat. Szerintük azért van erre szükség, mert így tudnak konzisztens eredményekhez jutni minden gép esetén, illetve így nagyobb erőpróbának is teszik ki a gépeket.

Forrás: 9to5mac

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!