imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Consumer Reports: Nem ajánlott a MacBook Pro 2016


Ezzel ez lett az első MacBook, ami nem kapta meg az ajánlott plecsnit a szervezettől. Az eredmény elsősorban az akkumulátornak köszönhető, amit alaposan teszteltek is. De lehet, hogy hibás következtetést vontak le a tesztekből?

Szegény új MacBook Prókat még az ág is húzza. Alig érkeztek meg, sokan még a leghűségesebb Apple rajongók közül is erős kritikákkal illették. Pedig az is lehet, hogy az egészről csak a matematika tehet. Gondoltuk legalábbis korábban. Aztán elkezdtek szállingózni a hírek, hogy gondok vannak az akkumulátorral. A legtöbb tesztben ugyanis az új gépek nem tudták hozni az Apple által beharangozott üzemidőt. Nem csoda, hogy sokan némi sumákolást éreztek abban, hogy az Apple egy macOS Sierra frissítés keretein belül eltüntette a hátralévő akkumulátoridő kijelzést. Szerencsére vissza lehet szerezni, meg is mutattuk hogyan.

MacBook-Pro-tapi.jpg

Most a híres Consumer Reports szervezet vizsgálta meg a MacBook Prókat és sajnos nem voltak maradéktalanul elégedettek. A fogyasztói szervezet 1936 óta tesztel mindenféle termékeket, teljesen nonprofit alapokon működik, a tesztelt termékeket az előfizetési díjakból vásárolják meg, és hirdetéseket sem fogadnak be semmilyen formában. Éppen ezért elég nagy súlyuk van az amerikai piacon, és általánosságban elfogadott, hogy teljesen független médiumról van szó. Cégek számára nem engedélyezik az eredményeik promóciós célokra történő felhasználását.

Pedig a Consumer Reports eredményeinek idáig örülhettek Cupertinóban. Tavaly májusban az Apple laptopokat hozták ki győztesnek a megbízhatóság szempontjából, és ők voltak azok is, akik szerint az Apple Watch a legjobb okosóra. De már korábban is csillapítottak olyan botrányokat eredményeik, mint a „bandgate” az iPhone 6-nál, vagy az antennaprobléma az iPhone 4-nél. Ráadásul idáig minden MacBook megkapta az „ajánlott” értékelést.

bendgate-cover

Idáig. Most azonban nem tudtak szemethunyni az új Prók akkumulátorproblémái felett. Pedig sok mindennel meg voltak elégedve, különösen a kijelző minőségével és a teljesítménnyel. Mindhárom típusú gépnél (13” Touch Bar, 15” Touch Bar, és 13” Touch Bar nélküli) a következőre jutottak:

A MacBook Prók üzemideje nagyon következetlen, egyik tesztről a másikra változnak

Az eredményeik alapján ezt nehéz is lenne cáfolni. A 13”-es Touch Baros modell például 16 órástól a 3,75 órás üzemidőig teljesített, az OLED sáv nélküli testvére 19,5 órától a 4,5 óráig, míg a 15”-es 18,5 órától 8 óráig bírta üzemidővel, tesztektől függően. Ezzel csak az a baj, hogy általánosságban az egyes tesztek közötti eltérésnek 5%-on belül kellene maradniuk. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy az új MacBookok akkumulátora meglehetősen abnormális.

consumer_reports_logo

A teszt nagyjából így nézett ki:

Az akkumulátortesztekhez 10 weboldalt töltöttünk le állandóan: kezdtük a teljes töltöttségnél, és befejeztük a laptop leállásakor. A weblapokat a laborunkban található szerveren tároltuk, és egy speciálisan erre a célra létrehozott WiFi hálózaton keresztül továbbítottuk. A tesztekhez a számítógép alapértelmezett böngészőjét használtuk – a MacBookok esetében tehát Safarit.

A teszt során mindegyik laptopon kikapcsoltuk a kijelző altatása funkciót, valamint a fényerőt egy külső érzékelő segítségével 100 nitre állítottuk – ez a tipikus érték a beltéri használatkor. Ezen kívül kikapcsoltunk még minden automatikus fényerő szabályozást is a beállításokban.

macbook_pro_aksi

Mindezt természetesen többször is megtették, így jutva a fenti össze-vissza eredményekre. Viszont utána elvégezték ugyanezt a tesztet is, csak most Safari helyett Google Chrome-ot használva. Elsőre persze a legtöbb tapasztaltabb Maces sokkal rosszabb eredményekre számíthat, akinek volt már tapasztalata a rivális cég böngészőjével általában notórius áramzabálóként gondol rá. Pedig láss csodát:

A hat tesztből hatszor megközelítőleg ugyanannyit bírt mindegyik gép akkumulátora. Ráadásul mindegyik alkalommal elég sokáig.

Ezek után, bár nem akarom bírálni a Consumer Reports módszereit, de lehet, hogy helyesebb azt a következtetést levonni, hogy a Safarival vannak gondok, és nem a MacBook Prók aksijával. A probléma csak az, hogy a cég szigorú szabályai értelmében kizárólag a gyári appokkal végzett tesztek eredményei a mérvadóak. Pedig nem mindegy a dolog: míg előbbi jó esetben egy szoftverfrissítéssel javítható, addig ha tényleg az aksi hibás, akkor már komoly problémákat kell majd megoldania az Apple-nek.

Forrás: 9to5mac

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!