imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Cook gyenge negyedévre figyelmeztette a részvényeseket


Ennek részben makrogazdasági, részben Apple-specifikus okai vannak – áll Tim Cook levelében, melyet a befektetőknek írt.

A legutóbbi negyedéves jelentés utáni konferenciahíváson Luca Maestri, az Apple pénzügyi igazgatója (CFO) egy igen megosztó kijelentést tett: az Apple a következő negyedévtől már nem fogja közölni az egyes kategóriák eladási darabszámait. Az most lényegtelen is, hogy miért lépték ezt meg, hiszen az Apple ilyen vagy olyan formában mindenképpen számot kell adjon teljesítményéről a befektetőknek.

Erre került most sor, amikor Tim Cook, még mielőtt megérkezett volna a december 29-én záródó negyedév pontos kiértékelése, pennát ragadott, és levelet írt a befektetőknek. Hogy miért tette ezt? Azért, hogy előre figyelmeztesse őket:

ez a negyedév nem úgy alakult, mint várták.

Rögtön azzal kezdi, hogy módosítja a korábbi becsléseket, amihez hozzáteszi:

Ezen becsélesek alapján arra számítunk, hogy a bevételünk alacsonyabb lesz a negyedévre kitűzött korábbi céloknál […]

Mennyire meglepő ez? Leginkább semennyire. Tim Cook szinte pontosan ugyanazokkal az okokkal indokolja a mostani csökkenést, mint amikkel mi is magyaráztuk a részvényárfolyam-zuhanást. A dolog tehát benne volt a levegőben, egyszerűen csak most került kimondásra. Hogy mik ezek az okok? Tim Cook szerint:

  • Túl korán rajtolt el az iPhone XS és XS Max.
  • A dollárárfolyam.
  • A túl alacsony induló készletek.
  • Általános gazdasági gyengeség bizonyos piacokon.
  • Csökkenő eladások Kínában.
  • Olcsó aksicsere.

Na várjunk csak egy percet – miért is felelős az olcsó aksicsere a gyenge pénzügyi teljesítményért? Nos, Tim Cook érvelése szerint azért, mert az emberek kevésbé akarják lecserélni a telefonjukat, ha abban új aksi van. Jobban belegondolva van benne valami, hiszen a legtöbb öregedő iPhone lassulás és probléma az aksinak köszönhető. Egy új telep még a régebbi készülékeket is új életre tudja kelteni, ha pedig gyors a régi teló, nem kell annyira az új.

Röviden tehát ennyi a történet. Ez az egész probléma igazából az Apple problémája, nem a miénk. Felhasználói oldalról például kifejezetten jó volt, hogy olcsón cseréltethettük az akkumulátort, amitől még egy bő 5 éves iPhone 5s is teljesen használható telefon lett.

Tim Cook teljes levelét itt olvashatjátok angolul.

Forrás: The Verge 1, 2

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!