imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Craig Federighi a nyílt forráskódú Swiftről beszélt


Az Apple júniusban egy óriási bejelentéssel mutatta be a Swift 2.0-át. Az érdeklődőket viszont nem az új, javított fejlesztőkörnyezet nyűgözte le, hanem, hogy nyílt forráskódúvá válik az. A júniusi ígéret szerint a fejlesztőknek az év végéig biztosít majd az Apple minden fejlesztéshez szükséges dokumentációt, és fejlesztőeszközöket. A várva várt nap épp a héten volt, ugyanis az Apple kedden indította útjára a Swift.org-ot. Ezen a weboldalon mindent megtalálunk, ami a szoftverfejlesztéshez szükséges lehet. A Swift egyébként az Apache 2.0 licenc szerint lett nyílt forráskódú, csak úgy, mint a Microsoft .NET 4.5 (illetve a később az újabb verziók is).

A nagy esemény alkalmából Craig Federighi is vállalt egy interjút, ahol a Swiftben rejlő lehetőségekről és a nyelv jövőbeni fejlődéséről kérdezték. Olyan fejlesztésekről is szó volt, mint például Swift Package Manager, amely még egy korai stádiumú projekt, de később nagy jövőt jósol neki az Apple. Ez a szolgáltatás tulajdonképpen egy repo, amit a közösség fog színesíteni Swift modulokkal.

Ha Swiftben írsz meg egy kódsort, és a Swift könyvtárak egy részét is felhasználod a kódodban, még akkor sem kell megnevezni a felhasznált erőforrások eredeti tulaját.

Ha valakinek a nyílt forráskód nem lenne elég, az Apple rákontrázott az egészre azzal, hogy rengeteg jogi kérdésben szabadabb kezet ad a fejlesztőknek. Ilyen például, hogy a nyelv teljes fejlődését nyomon lehet követni. Az Apple erre a célra a GitHubot fogja használni, ahol napról napra frissülő fájlokat fognak találni az arra látogatók.

A Swift csapata teljesen nyílt módon fogja fejleszteni a programozási nyelvet az Apple GitHub profilján keresztül. Így mindenki jól láthatja napról napra a változtatásokat, amin a Swift keresztül esik, hogy elérje a következő szintet a Swift 3.0-át.

Valami miatt Craig nagyon hangsúlyozta a GitHub jelentőségét, pedig igazából elenyésző szerepet fog játszani a közösség életében. Minden adat, információáramlás a Swift.org-on keresztül fog történni. Itt lesz lehetőségük a fejlesztőknek elérni a bug bejelentés oldalt, a nyomkövető eszközöket, a levelezőlistákat, a Swift mérnöki blogot, a közösségi irányelveket, a Swift tutorialokat és a hozzá tartozó dokumentációt. és persze az API dizájn alapelveket.

ss+(2015-12-06+at+04.30.43)

A nyelv nyílt forráskódúvá tételével az Apple-nek nem titkolt szándéka, hogy később ez a programozási nyelv jelentse az algapillérét a szoftverfejlesztésnek. Ez jelenleg elég elképzelhetetlennek hangzik, de egy több platformon is használható kód nagy sikereket tud elérni ilyen téren, vegyük csak példának a JAVA-t. Jelenleg rengeteg fejlesztő használ Swiftet az IBM-nél, de egyébként egyáltalán nem nevezhető elterjedt programozási nyelvnek. Az IBM viszont szó szerint annyira imádja, hogy egy kis Linux szerver alapú SandBoxot is készített a Swifttel szórakozni vágyóknak. Itt saját kódunkat tudjuk megírni, majd a Run gombbal tudjuk futtatni.

ss+(2015-12-06+at+04.09.43)

Az interjú innentől egy érdekes fordulatot vett. Craig arról mesélt, hogy milyen sikeres már most a Swift. Szerinte a lehető legegyedibb nyelvről van szó, amely olyan remekül fejleszthető, hogy egyáltalán nem okoz frusztrációt, sőt, bizonyos esetekben a hibás kód le sem fordul. Ez már csak azért is vicces, mert a nyelv kísértetiesen hasonlít a C nyelvekre (főként a C#-ra). Ezen felül nincs olyan, hogy a programozás nem frusztráló, és általánosságban az is igaz minden nyelvre (IDE-től függően), hogy a kód hibásan nem fordul le.

swift-objective-c-comparamos-lenguajes-programacion-3

Az interjú végén az Objective-C-ről is szó esett. Craig elmondása alapján az Apple még mindig fontos programozási nyelvnek tartja, és emiatt nem megy a süllyesztőbe azonnal. Még jelenleg is dolgozik az Apple ezzel a nyelvvel, igaz, ha van rá mód, akkor az új projektek már Swiftben indulnak útjukra.

Az Objective-C nem megy sehova. Még mindig imádjuk azt a programozási nyelvet, sőt még mindig nagyon függünk tőle. Rengeteg munka van beleölve és eltárolva az Objetive-C-ben, szóval továbbra is támogatni fogjuk, és úgy fejleszteni, hogy az passzoljon a világ elvárásaihoz. Ugyanakkor azt is szem előtt tartjuk, hogy az új fejlesztőknek már mindenképp Swiftben érdemes kezdeniük, hiszen ebben van a jövő.

Összességében tehát, a Linuxot használó fejlesztőknek már tényleg nem áll semmi az útjában, hogy elkezdjenek OS X és iOS alkalmazásokat gyártani. Az új csomagok létrehozásához LLDB debugger, és REPL parancssori környezet is a rendelkezésére áll majd a felhasználóknak. A problémát a többi platform jelenti, az Apple egyelőre nem lát benne potenciált. A Microsoft viszont még idén nyilatkozott arról, hogy egy oda-vissza fordító fejlesztőkörnyezetet szeretnének készíteni iOS / Mac OS X programok és Windows Forms / WPF programok között. A Silver nevezetű Mac Programmal egyébként már lehetőségünk van már Swift kódból Windowson futó állományt készíteni.

A Windows támogatás nem olyan dolog volt, ami égető kérdés lett volna a mostani megjelenéskor. Úgy gondoljuk, hogy a Linux és a mi platformjaink remek alapot biztosítanak az induláshoz. Persze nyitottak vagyunk új technológiákat is használni, amik kiegészítésként játszanának a fő projektünk mellett. Az LLVM, a Clang és a LLDB például már portolva van és elérhető Windowsra is, és ezek jelentik a Swift alapköveit. Egész valószínűnek tartom, hogy a Microsoft a jövőben teljessé teszi a Swift programnyelv portolását.

Így sajnos, a Windowsos fejlesztők egyelőre nem tudják a Swift kódsorokat lefordítani, de elméletileg lassan érkezik a Visual Studio 2015 egy frissítése, ahol már lehetőségünk lesz szimulálni az alkalmazás működését is. Őszintén nem lennék meglepve, ha ezt nem is a VS2015-ben, hanem egy későbbi változatban kapnánk csak meg. Azok, akik mindenképpen Microsoft operációs rendszert futtató PC-n szeretnének Swiftben fejleszteni, azoknak a VS Code nevezetű mini alkalmazást érdemes letölteni, de ez a színezésen és a szintaktika ellenőrzésen kívül nem csinál sokat. Gyakorolni viszont lehet vele,  csak tényleges fejlesztő munkára használhatatlan. Mondjuk van ember, aki még a C# kódot is Jegyzettömbbe írja, szóval ki tudja. A lényeg: Windowsra is érkezik hamarosan Swift 2.0 és 3.0 IDE.

Forrás: Ars

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!