imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Csak a lépcsők 1 millió dollárba kerültek az új Apple Store-ban


Kicsit több mint egy hete nyitott meg San Franciscóban a legújabb Apple Store a Union Square-en. Az Apple úgy jellemezte ezt az üzletet, mint ami az Apple Store-ok jövőjét képviseli, legalábbis ami a legfontosabb, kiemelt helyeken található boltokat illeti.

Már ránézésre látszik, hogy nem volt olcsó mulatság a San Franciscó-i Apple Store felépítése. A BuildZoom egy építési engedélyeket gyűjtő oldal, ők szedték össze az üzlethez kötődő dokumentumokat is, melyekből kiderül néhány részlet az építkezés költségeiről.

Az Apple Store-ok híresek az üveglépcsőkről, melyekre Steve Jobs is nagyon büszke volt. A különlegességük abban áll, hogy a legtöbb esetben maga az üveg a teherviselő szerkezet, vagyis nem csupán díszítő funkcióval bír. Ez az árán is meglátszik: a Union Square-en található bolt esetében a két lépcső összesen 1 millió dollárba, vagyis több mint 280 millió forintba került. Egyetlen korlát ára 50 ezer dollár volt, ez persze aprópénz a teljes költséghez képest.

Ez itt 500 ezer dollár. | Kép forrása: Curbed
Ez itt 500 ezer dollár. | Kép forrása: Curbed

A tűzjelző és -oltó berendezésre összesen 2,28 millió dollárt írt be költségként az Apple. Nem voltak olcsók az épület tetején található napelemek sem: 800 ezer dollárt költöttek el rájuk – az összes többi amerikai Apple Store-hoz hasonlóan egyébként az új San Franciscó-i egység is 100%-ban megújuló forrásokból nyeri a működéséhez szükséges áramot.

Azt már tudjuk, hogy az egyre több boltban felbukkanó hatalmas kijelzők ára valahol másfél millió dollár körül alakul, a mostani engedélyekből az is kiderül, hogy a tartószerkezet ára 50 ezer dollár. Ennyibe kerültek elvileg a polcok is – a teljes berendezés áráról nincs hír, az valószínűleg többszöröse ennek az összegnek. 250 ezer dollárt kóstált az épület acélszerkezete, 150 ezer dollárba került a külső burkolópanelek felszerelése. A táblák kihelyezésére összesen 82 ezer dollárt költöttek, de az Apple-logót meglepően olcsón, 2000 dollárért szerelte fel a Ledcor Construction Inc.

Az üzleten található Apple-logó az új iPhone-okon és Macbookokon lévőhöz hasonlít. | Kép forrása: Curved
Az üzleten található Apple-logó az új iPhone-okon és MacBookokon lévőhöz hasonlít. | Kép forrása: Curbed

BuildZoom által gyűjtött engedélyek összesen 23,6 millió dolláros költséget mutatnak, persze egyrészt ezek előzetes becslések voltak, másrészt sok tétel mellett egyáltalán nem szerepel ár. Egyesek szerint a bolt tényleges költsége valahol 50 millió dollár (nagyjából 14 milliárd forint) körül alakulhatott. Az Apple egyébként nem csupán egyszerű üzletként tekint ezekre az új típusú Apple Store-okra, hanem közösségi térként, ahová rendszeresen különböző eseményeket is szerveznek.

A hatalmas, 13 méter magas oldalra csúszó üvegajtók áráról sajnos nincs hír. | Kép forrása: Curbed
A hatalmas, 13 méter magas oldalra csúszó üvegajtók áráról sajnos nincs hír. | Kép forrása: Curbed

Az új San Franciscó-i Apple Store-ról korábbi cikkünkben olvashatsz részletesebben illetve nézhetsz meg több képet.

Forrás: Curbed via Business Insider. Borítókép: Nigel Young/Foster+Partners.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!