imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook adománya

Csak az Apple „egyéb” bevételei kitesznek egy Fortune 500-as gigacéget


Ahogy az lenni szokott ilyenkor, a mostani napok a negyedéves pénzügyi jelentést követő úgynevezett earnings callról szólnak. Innen tudhattuk meg többek között, hogy az Apple is ledöbbent az iPhone 7 Plus népszerűségén, most pedig a misztikus „egyéb” kategóriáról tudhattunk meg infókat.

Trükkös dolog ez a negyedéves pénzügyi jelentés. Egyrészt az Apple-nek muszáj ilyeneket tartania, elsősorban a befektetők miatt, másrészt azért ha lehet, inkább nem árulnák el minden műhelytitkukat. Ennek érdekében mindig kicsit trükközniük kell a számokkal és kategóriákkal. Az egyik ilyen rejtélyes gyűjtőkategória az Egyéb, amiben a kiegészítőktől kezdve a Beatsen át az Apple Watch-ig minden benne van. Ha erről mondanak számokat, az majdnem olyan mintha nem is mondanánk semmit: senki nem tudja, hogy pontosan melyik termék eladásai nőttek/csökkentek.

Mindenesetre az mindenképpen érdekes, hogy elég szezonálisnak tűnik a kategóriában szereplő termékek népszerűsége: év végén általában dübörög a biznisz, év közben viszont lapos, kisebb csökkenésekkel vagy növekedésekkel. Ennek ellenére, az idei Q1-es jelentésből az derült ki, hogy a 2016-os karácsonyi időszak például nem sikerült túl jól, 400 millió dollárral volt kevesebb a bevétel, mint egy évvel korábban. Na de most! A tavalyi Q2-höz képest 31%-kos növekedést produkált a kategória, majdnem elérve a 3 milliárd dolláros bevételt.

Ismétlem, nem tudni, hogy ez melyik terméknek köszönhető, de sanszos, hogy sokat dobott az eladásokon az, hogy végre az AirPods készleteiben már nem volt akkor hiány, mint tavaly év végén, illetve valószínűsíthető az is, hogy jól fogyott az Apple Watch is. A szép számokon felbuzdulva pedig Tim Cook azt találta mondani, hogy:

Az elmúlt négy negyedévben az Apple a hordozható eszközeiből származó bevétele elérte azt a szintet, amit egy Fortune 500-as cég tud produkálni.

Ez már csak azért is nagy szó, mert a lista az ötszáz legnagyobb, bevétel alapján rangsorolt amerikai céget tartalmazza, és a legkisebb Fortune 500-as cég bevétele is rongyos 5,1 milliárd dollárra rúg. Ezen a listán egyébként az Apple már több mint 20 éve rajta van, az utóbbi időben rendszerint dobogós helyezéssel. Az elmondottak alapján úgy látszik, már a legkisebb bevételt hozó üzletáguk is van akkora, hogy felférjen erre a dicső listára. Nem rossz.

Forrás: The Verge

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!