imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Csak egy stílusos Apple Glass koncepció


Bár már elvétve láthattunk Apple Glass koncepciókat, azok legtöbbször elég steril, futurisztikus hatást keltettek. Olyat, amit nem feltétlen vennél fel a mindennapokban, amíg nincsen mellé repülő autód. A mostani koncepciók viszont már sokkal jobban közelítenek a mai divatirányzatokhoz. Vessünk egy pillantást a az iDropNews képeire!

Valami kétségtelenül mocorog az Apple AR-szemüvege körül. Szép fokozatosan, egyre több hír szállingózik a feltehetően tervezési fázisban lévő termékről. Olyannyira, hogy az általában megbízható hírekkel szolgáló Mark Gurman is rárepült a témára. A tudomány mai állása szerint a szemüveg:

  • beépített kijelzővel,
  • külön erre a célra fejlesztett chipekkel,
  • saját operációs rendszerrel (rOS),
  • 2020 körül fog napvilágot látni.

A relatív távoli várható rajt apropója, hogy egyszerűen még nincs meg hozzá a megfelelő technológia. Maga Gurman is úgy kalkulált, hogy az 2019-ben áll majd a vállalat rendelkezésre. Ezzel kapcsolatban Tim Cook is elejtett már korábban egy félmondatot, amiből ha más nem, az biztosan kiderül, hogy dolgoznak az ügyön, szóval nem valami légből kapott álmodozásról van szó:

Annyit elárulhatok, hogy jelenleg nem létezik a megfelelő minőségű technológia ehhez. Bármit, amit a közeljövőben látni fogsz a piacon, nem lesz olyan, amivel akármelyikünk is meg lenne elégedve az Apple-nél. Sőt azt gondolom, az emberek többsége sem lesz megelégedve. Le***juk (itt a “don’t give a rat’s [ass]” kifejezést használta, ami az angol szlengben körülbelül a lefordított magyar kifejezést jelenti, talán egy kicsit enyhébben – a szerk.), hogy elsők legyünk, a legjobbak akarunk lenni.

Nincs mese, sajnos még elég sokat kell aludni (vagy egy nagyon hosszút) a bemutatóig, úgyhogy addig is maradnak a koncepcióképek étvágycsillapításra. Ezekből korábban már láthattunk párat, de azok sokkal inkább tűntek sci-fi fantazmagóriáknak 2040-re, mintsem pár éven belüli realitásnak. Pontosabban, ha valaki már most nyakig érő fehér kezeslábasban rohangál a tökéletesen automatizált otthonában, annak lehet, hogy most is realitás, de többségünk talán még nem készült fel ennyire a jövőre.

A rendszeresen elég király koncepcióképekben (is) utazó iDropNews ezúttal tehát olyannak álmodta meg az Apple készülőben lévő kiterjesztettvalóság-szemüvegét, amelyet a hétköznapi emberek gyomra is könnyen be tud fogadni. A dizájn persze ízlés dolga, de kétségtelen, hogy a modern napszemüvegekre hajazó kialakítás konzervatívabb lelkekben sem kelt viszolygást. Nézzünk is rá a képekre!

Személyes véleményem, ha az Apple tényleg megvalósítja a dolgot, akkor az koncepciójában eléggé hasonlítani fog az Apple Watchra. Értem ezalatt, hogy mivel mindenkinek más tetszik, feltehetően bizonyos mértékben „moduláris“ kialakítást kap majd a készülék, így például, ha mást nem is, a szárakat biztosan mindenki kedve szerint cserélgetheti majd otthon. Ez elég win-win-win helyzet lenne mindenkinek. Jó az Apple-nek a plusz bevétel (ahogy az Apple Watch szíjakból is csurran-cseppen pár millió dollár), jó a kiegészítőgyártóknak és a felhasználóknak is egyaránt.

Felmerülhet a kérdés, hogy mégis mi szükség egy ilyen termékre, ami a jelenből nézve teljesen jogos is. Azt gondolom, hogy a Google Glass, még ha nem is lett siker, arra mindenképpen rávilágított, hogy az okosszemüvegek elég menő alkalmazási lehetőségekkel rendelkeznek. A Microsoft HoloLens ezzel szemben egy szűkebb felhasználói réteget célzott be, ők viszont elvileg elég jól tudják hasznosítani a fejlesztést.

Innen már csak egy lépés, hogy egy ízig-vérig konzumer termék szülessen az elképzelésből, amiben az Apple mindig is élen járt. Ennek megágyazása lehet az AR egyre fokozódó terjesztése, amit már az Apple-ön kívül is egyre több gyártó nyomat. Akármilyen jópofák is a telefonos AR alkalmazások, azok használata természetükből fakadóan nem olyan intuitív mobil eszközökön. Ennek orvoslására lenne tökéletes egy AR-szemüveg, ami mindig viselőjén figyelne, így a kiterjesztett valóság tényleg hétköznapi valósággá fordulhatna át.

Egy szóval lehet, hogy most még nem tűnnek hiánypótlónak az okosszemüvegek, de a közeljövőben könnyen azok lehetnek. Az Apple Watchról sem gondoltuk előzetesen, hogy akarjuk, aztán mégis az elmúlt időszak egyik legsikeresebb Apple terméke lett…

Forrás: iDropNews

Azért 2018-ban sem kell lemondanunk az Apple logós viselhető eszközökről. A már említett Apple Watch mellett ott van még például az AirPods is, amiből a kezdeti készlethiányok után mostanra végre szép számmal érkezett az iSTYLE raktáraiba.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!