imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Csak fedőnéven beszélhettek az Apple-ről


Néhány hónapja tart az Apple és zafír beszállítójának konfliktusa, ami miatt szigorúan titkos dokumentumok kerültek nyilvánosságra. A szerződésekből megtudhatjuk, milyen titoktartási és egyéb kémregénybe illő feltételeket szab az Apple partnereinek.

Az Apple zafír beszállítója, a GT Advanced Technologies komoly anyagi problémái és az Apple felé megfogalmazott sérelmei miatt került jogi útra az ügy, ami eredményeként számos meghökkentő információt tudhattunk meg az Apple és technológiai partnereinek kapcsolatáról.

A bíróság által közzé tett dokumentumok közül az egyik legérdekesebb Daniel Squiller, a GT Advanced Technologies operatív igazgatójának nyilatkozata. Ebből derül ki többek között, hogy az Apple-lel való együttműködés belső kódneve “Project Onyx” volt, és a dolgozóknak szigorú titoktartási követelményeknek kellett megfelelniük.

Az Apple-ről és a közös projektekről kizárólag fedőnevükön beszélhettek még egymás közt is, sőt, az Apple titoktartási tréningekre is kötelezte a dolgozókat. Az Apple feltételei között szerepelt a zafírgyár munkatársai előéletének átvilágítása, a leszállított termékek nyomonkövetése és a felhasznált anyagok szigorú titoktartás melletti megsemmisítése. Mindezt azért, hogy ne szivárogjanak ki még be nem jelentett Apple termékek a beszállító miatt.

002

A GT Advanced képviselői nem csak a szigorú titoktartási kötelezettségek kapcsán panaszkodtak az Apple feltételeire. A zafírgyártó semmilyen változtatást nem eszközölhetett a gyártási folyamaton az Apple előzetes beleegyezése nélkül, viszont a szerződésben megszabott kötelessége volt azonnal beépíteni az Apple mérnökei által javasolt változtatásokat. A feltételek között olvasható továbbá a kitétel, hogy a az Apple adott termékeinek forgalmazása befejeztétől számított legalább 7 évig köteles biztosítaniuk az igényelt alkatrészeket. Ezzel szemben az Apple-t semmilyen vásárlási kötelezettség nem terhelte.

Az Apple által biztosított hitelből épült arizonai GT Advanced gyárban az Apple kihelyezett munkatársainak viselkedését is kifogásolták, mivel azok egyértelműnek vették, hogy a zafírgyár dolgozói felett álnak a rangsorban, és gyakran okozott konfliktust, hogy parancsolgattak a beszállító munkatársainak.

A vélt vagy valós sérelmek és az anyagi nehézségek ellenére úgy tűnik, a GT Advanced Technologies és az Apple partneri kapcsolata a helyzethez képest viszonylag konfliktusmentesen érhet véget: a cég 4 év alatt kamatmentes részletekben fizeti vissza az Apple által hitelezett 439 millió dollárt.

Forrás: GigaOM, MacRumors

1407816699000-GT-Advanced-Technologies
Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!