imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Csak iPhone-nal működő okosórát fejlesztene a Sony


A Wena névre keresztelt óra már egy ideje látható a Sony projektek oldalán a First Flighton. A projekt viszont úgy tűnik tényleg meg is valósul, hiszen a gyűjtés már 92%-on tart. A Wena nem csak szép, de ráadásul a tervezők pár okosfunkcióval is ellátták. Emellett pedig egy meglepő érdekességet is tartogat még számunkra a szerkezet, mégpedig, hogy Sony telefonnal nem fog működni.

A Wena név az angol „wear electronics naturally” (hordj elektronikát természetesen) kifejezés rövidítése. A koncepció lényege, hogy úgy csempésszen modern technológiát az életünkbe, hogy mi azt külsőre észre se vegyük. Ha valamihez hasonlítani kéne, akkor egyből a Withings Acitvité és Activité Pop jutna eszembe róla. A Wena viszont ezeknél az eszközöknél jóval többet tud.

silver_3hands_zoom

A projekt ötletgazdái három fő okosfunkciót tartottak szem előtt a tervezésnél. Az első a gyors, érintés nélküli  fizetés, akárcsak az Apple Watch-ban. Ez az óra viszont az Apple Pay szabványok helyett a japán FeliCát használja, tehát itthon biztosan nem tudjuk majd használni. A második szempont a teljesítményfigyelés, amire ugyebár a fent említett két Withings óra is képes. A Wena méri az aznap megtett lépések számát, sőt, az elégetett kalóriákat is kiszámolja ez alapján. A harmadik funkció viszont elég érdekesen lett kivitelezve: Ha értesítést kapunk, akkor azt az óra is jelzi rezgéssel, sőt a fém szíj alján található LED is elkezd villogni. Kijelző hiányában viszont az értesítést csak a telefonon tudjuk megnézni.

silver_3hands_back

Alapvetően két modell van az órából, illetve ezeknek a prémium fekete változatai. A legolcsóbb modellen egy darab számlap kapott helyet, a drágább „Chronograph” modell pedig már 3 kisebb számlapot is kapott a nagy mellé. Alapvetően az órák 3, illetve 5 évet bírnak ki elemcsere nélkül, hiszen nem igazán különböznek egy átlagos órától. Az okosszíjat viszont hetente kell tölteni, igaz 0%-ról 100%-ra egy óra alatt fel lehet tölteni. Ez a megoldás pedig a dizájn szempontjából nem éppen lett előnyös. Az óra és a számlap nagyon szép, és a LED fény is stílusosan mutat a fém szíjban. A szíj viszont a belső akkumulátor és az elektronika miatt sajnos egy kicsit vastagra sikerült, ami igencsak ront az összképen.

silver_3hands_side

A meglepő érdekesség, amit a cikk elején és a címben is említettem, hogy az óra csak és kizárólag iPhone-nal kompatibilis, a Sony által fejlesztett iOS app segítségével. Tehát hiába van Sony vagy bármilyen egyéb androidos telefonunk, az okosfunkciók egyszerűen nem fognak működni. Ezért érdekes, hogy a Sonynak ki a célközönsége ezzel az órával. Az árak egyébként viszonylag barátian alakultak, a jelenlegi okosóra piachoz képest: az olcsóbbik modell 39 800 jen (92 000 forint), a drágábbik 59 800 jen (138 000 forint). Mindkét modell 42 mm átmérőjű.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!