imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Cseréld le a macOS Mojave ikonjait


Mojave támogatással frissült az egyszerű, de nagyszerű LiteIcon alkalmazás, így mostantól a legújabb rendszeren is a saját ikonjaid használhatod.

Lassan két évvel ezelőtt mutattunk nektek egy egyszerű alkalmazást, aminek segítségével néhány egyszerű drag&drop mozdulattal lecserélhetjük a macOS bármelyik tetszőleges ikonját, függetlenül attól, hogy mappáról, rendszeralkalmazásról vagy külső fél appjáról van szó.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy egyáltalán illik-e ilyet tenni, de akinek kedve/igénye van az rá, az mostantól könnyedén megteheti, hiszen a szóban forgó app, a LiteIcon nemrégiben macOS Mojave támogatást kapott, így a legújabb rendszeren is használható lett.

Ha egy szuper ikonpakkot kerestek, jó szívvel tudjuk ajánlani TigerCat kommentelő kolléga ingyenesen letölthető munkáját, ami nem mellesleg szintén frissült macOS Mojave támogatással. Emlélkeztetőül pedig itt egy leírás a művelethez:

Mindenek előtt el kell döntenünk, hogy akarunk-e mélyebben belenyúlni a rendszerikonokba, vagy elég, ha csak a külső féltől származó alkalmazásokét cseréljük le. Ha előbbi, akkor először ki kell kapcsolnunk (ideiglenesen) a SIP-et (System Integrity Protection). Mielőtt ezt megtennéd, mindenképpen olvasd el a vonatkozó cikket, ha esetleg nem tudnád mit fogsz kapcsolgatni. Ezután:

 • Indítsuk újra a gépet
 • A boothang után közvetlenül nyomjuk le párhuzamosan a CMD és az R gombokat
 • Addig ne is engedjük fel, amíg be nem töltött a Recovery
 • Itt a felső menüsáv Utilities > Terminal pontját választva indítsuk el a programot
 • Gépeljük be a következő parancsot:

csrutil disable; reboot

Ha minden jól ment, akkor a gép simán újraindul, viszont mostantól a rendszerfájlok módosításához szükséges jogokkal.

Screen Shot 2016-12-23 at 14.50.29

Ezután indítsuk el a LiteIcon-t, a többi már gyerekjáték. Egyszerűen húzzuk be a kiválasztott ikonokat (úgy vettem észre, hogy minden klasszikus ikonformátumot kezel [png, ico, icns]), majd katt az Apply Changes gombra jobb alul, újraindítás és kész. Arra érdemes figyelni, hogy az ikonok, kiváltképp a retinakijelzős gépeken megfelelő felbontásúak legyenek, illetve, hogy a Trash-nek külön ikon kell arra az állapotára amikor teli, és arra amikor üres.

A Naptár esetében, ha nem statikus, hanem a gyárihoz hasonlóan állandóan változó ikont szeretnénk, akkor kicsit saját kezünkbe kell venni a dolgot. Először is fontos, hogy olyan ikont válasszunk, aminek két verziója is van: egy üres és egy teli. Valamint ennél a programnál mindenképpen ICNS formátumú ikonnal kell véghezvinni a műveletet. Ha minden megvan, akkor:

 • Nevezzük el az üres ikont App-empty.icns-nak a telit pedig csak simán App.icns-nak
 • Látogassunk el az Alkalmazások mappába és keressük fel a Calendar ikonját
 • Jobb klikk, majd Show Package Contents
Screen Shot 2016-12-23 at 15.52.27
 • Itt navigáljunk tovább a Contents > Resources almappába
 • Keressük meg a gyári azonos nevű ikonokat és készítsünk belőlük egy mentést a biztonság kedvéért
 • Ha megvan akkor másoljuk be a kiválasztott ikonjainkat és írjuk felül a már ott lévőket
Screen Shot 2016-12-23 at 15.56.33
 • Ezután ugyanebből a mappából nyissuk meg a Calendar.docktileplugin mappát is, és haladjunk tovább a Contents > Resources folderbe
Screen Shot 2016-12-23 at 15.56.25
 • Ide már csak az App-empty ikon másoljuk be, és írjuk felül a meglévőt
 • Ha megvan akkor Terminalba írjuk be a killall Dock parancsot, és ha minden igaz, már a szép új ikon köszön majd vissza, amin mindig az aktuális dátum jelenik majd meg.
Screen-Shot-2016-12-23-at-15.59.32

Ha kiéltük magunkat, és minden ikont szépen, akkurátusan lecseréltünk ideje visszaállítani a System Integrity Protectiont. A fentebb leírtak alapján lépjünk be a Recoverybe, nyissuk meg a Terminalt, és írjuk be a következő parancsot:

csrutil enable; reboot

Újraindulás után egy védett, új ikonokkal teletűzdelt rendszer fog fogadni minket. Azt még érdemes fejben tartani, hogy az egyes alkalmazások frissülés után gyakorta visszaszerzik gyári ikonjaikat, szóval néha előfordulhat, hogy időközben újra végre kell hajtani a fenti procedúrát.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!