imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Csevegés az iOS 8-ban


Az iOS 8 új útra tereli az üzenetküldést. Kényelmesebb, gyorsabb, egyszerűbb, ezáltal közvetlenebb lesz a digitális kommunikáció. Az új rendszerben bemutatott funkciókat már most imádjuk.

Biztosan sokaknak jelenti az iPhone az elsődleges kommunikációs eszközt: ezt használjuk hívásokra, e-mailekre, szöveges üzenetekre, itt zaklatnak az ismerőseink Facebookon, és itt zaklatunk mi másokat Snapchaten. Azoknak, akik ennyi mindenre használják a telefonjukat életbevágó kérdés, hogy minél gördülékenyebb legyen a kommunikációs folyamat.

Ennek megfelelően az Apple felturbózta saját üzenetküldő szolgáltatását, az iMessage-et. A Snapchathez hasonlóan, egy érintéssel tudunk fotót, hangüzenetet vagy rövid videót küldeni. Ezzel a gyári üzenetküldő alkalmazás is elindult a modern csevegés irányába, ami mindenképpen örvendetes.

A home gomb kétszeres megnyomása változatlanul a multitask menüt hozza elő, azonban a megnyitott alkalmazásokon felül az iOS 8-ban itt közvetlenül elérhetjük a nemrégiben felkeresett ismerőseinket.

chat_heads

A csoportos beszélgetések terén számos problémát orvosoltak. Az iOS 8-ban egyszerűen adhatunk hozzá személyeket az egyes beszélgetésekhez, és ugyanolyan egyszerűen távolíthatjuk el őket onnan. Arra is van lehetőségünk, hogy egy specifikus beszélgetést lenémítsunk, így megúszhatjuk a sokszor zavaró folyamatos értesítéseket.

Persze amíg az iMessage csak Apple eszközökön érhető el, szükség lesz más üzenetküldő alkalmazásokra is, mint a Facebook messenger vagy a Viber. Szerencsére az Apple mérnökei ezzel is számoltak, és gondoskodtak róla, hogy a többi népszerű csevegő alkalmazás frontján is legyen előrelépés.

Az iOS 8-ban az értesítések interaktívak, és ez nem csak az Apple saját alkalmazásaira vonatkozik. Ez szinte minden programnál nagy előrelépést jelent, de a közösségi szolgáltatások esetében a legkönnyebb elképzelni, hogyan működik majd a gyakorlatban. Ha jön egy Facebook értesítés, azonnal reagálhatunk egy like-kal vagy kommenttel, anélkül, hogy félredobnánk, amit éppen csinálunk. Szóval az iOS 8-ban nem kell ugrálni a különböző alkalmazások között, az elemi funkciókat közvetlenül az értesítésben elérjük, és ezzel még egy lépéssel közelebb kerültünk az akadálymentes kommunikációhoz.

imessage_new_notification

Apropó, akadálymentesítés: az iOS 8-ban már magyarul is lehet szöveget diktálni. Ez nem csak vezetés közben lesz majd hasznos, azokat is közelebb viszi a teljesértékű mobil élményéhez, akik eddig valamilyen okból kifolyólag nem, vagy csak nehezen tudtak írásban kommunikálni. A magyar nyelvű diktálást reggel óta teszteljük, és az eddigiek alapján meglepően pontos.

Íme a végeredmény nagyban, ha esetleg nem látnád a videóban:

vimeozoom

Az Apple fejlesztette a prediktív szövegbevitelt is, ezt viszont magyar nyelven egyelőre nem élvezhetjük. De ennél amúgy is sokkal izgalmasabb, hogy az iOS 8-ban a fejlesztőknek lesz lehetőségük saját billentyűzeteket kiadni, amikre lecserélhetjük a beépítettet. Lévén, hogy még nem elérhető egyetlen alternatív billentyűzet sem, kipróbálni nem tudjuk, de nagy izgalommal várjuk a fejleményeket e téren is.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!