imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Csilingeljen is az AirPods, nem?


Egy új szabadalom szerint vezetéknélküli transzmitter is lehetne az AirPods tokja. A gond az, hogy a kedvenc kütyüm fejlesztésénél a lényeges dolgokról nem beszélünk.

Akik rendszeresen olvassák az iMagazint tudják, elég sok benyújtott szabadalom szivárog ki, amit az Apple éppen kiadott. Gyakorlatilag szinte minden nap lelünk fel az interneten, és az alapján döntjük el, hogy lehozzuk-e, hogy (van-e izgibb cikkötletünk) mennyire jön be nekünk az adott szabadalom vagy mennyire látjuk esélyét a megvalósulásnak.

Most épp egy értelmetlen AirPods tuningolásra akadtunk, ami jó apropó egy AirPodsos cikkre. Nálam nagyobb AirPods rajongót ugyanis nagyon nehezen találsz: napi 8-16 órát használom, az Apple legnagyobb innovációjának találom az elmúlt években, és ugyan gyakorlatilag az ökoszisztéma minden kiegészítő elemét beépítettem már az életembe (Apple Watch, Apple TV, iPad), ez változtatta meg a legjobban mindennapjaimat. Ez azonban nem azt jelenti, hogy 100%-ban elégedett vagyok. Főleg, ha változtatni akarnak rajta, de nem a jó irányba.

Az alábbi képen látható szabadalom szerint az AirPods tokja az eddigi töltő és zsebdísztojás funkció helyett most hangszóró-jeladóként is működne, avagy: “a tok továbbá konfigurálva lenne, hogy képes legyen a vezetéknélküli füles által fogott médiát továbbitani a tokhoz kapcsolódó, nem vezetéknélküli egység felé”. Képen talán érthetőbb:

Ne menjünk abba bele, hogy miért akarnék nem vezetéknélküli hangszórót a lakásba Lightning csatlakozóval, mert ez az egész ötlet úgy tűnik, mintha lett volna a fejlesztési osztálynak egy kvótája a hétre, péntek délután 4 volt, és addig az egész hetet a tengerparton töltötték szörföléssel. Beszéljünk inkább arról, hogy miről nem beszélünk.

Az AirPods fejlesztése ugyanis mostanság a hardver, de inkább a tok körül forog. A második kiadás már tölthető lesz vezetéknélkül is. Oké, lehet tényleg rávesznek két AirPower vásárlásra a magas ár ellenére is, ez egy olyan extra, amire még meggyőzhető vagyok. De az AirPods tok alapvetően egy rendkívül jól eltalált kis eszköz tökéletes designnal, amivel az egyetlen érthető változtatás az lenne, ha csökkentenék a méretét. Márpedig ilyen új funkciók esetében extra helyigényről beszélünk. Ha ehhez növelni kellene az eszközt, az jobban nyomná a zsebünk. Ha nem változna, akkor meg adódik a kérdés: miért nem lehet inkább a mostani funkciókkal kisebb?

De nem is ez a lényeg. Ha arról akarunk beszélni, hogyan tegyük jobbá az AirPodsot, akkor a “probléma” magával a fülesekkel, azon belül is a szoftverrel van. Hiába kényelmes ugyanis egy eszközzel (jellemzően iPhone-nal) párban tartani az AirPodsunkat, a poweruserek számára kifejezetten macera, hogy nem tud több eszközhöz csatlakozni.

A MacBook előtt ülve például kényelmesebb gépen felvenni egy hívást, mint telefonon. De mi van, ha épp az iPhone-hoz van csatlakoztatva, én pedig gépen venném fel? Miért nem vált át az iPhone-omra automatikusan, amikor érzékeli hogy csak két eszközöm van a közelben és a MacBookom becsukom? Miért nem automatikusan arra az eszközre csatlakozik, amiből audió szól? Nagyon várjuk már az első valóban jól működő többeszközös wireless megoldást. A W1 chip sikerei alapján pedig elvárnám, hogy ezt az AirPods szállítsa.

Azt pedig már csak mellékesen teszem hozzá, hogy a mostanában nem tökéletesre sikerült szoftverfrissítések szerintem az AirPodsot sem kímélték. Minél több hozzám hasonló rajongóval beszélek, annál többször merül fel a probléma: bizony néha ledobja magát a cucc vagy a hang egyszerűen elszáll! Valamikor ősszel jött ez először elő, és mostanra eljutottunk odáig, hogy YouTube nézés közben minden nap 1-2-szer le-fel csatlakozok, hogy visszajöjjön a hang. Ha ez tovább romlana, még talán azon is elgondokoznék, hogy mást dugjak a fülembe.

Nagyon remélem, hogy a teljesen értelmetlen és felesleges szabadalmak beadása mellett egy nagyobb osztály dolgozik azon, hogyan tudják a kategoriájában csúcs eszközt tovább okosítani úgy, hogy közben békén hagyják ezt a tökéletesre sikerült designt.

Ha pedig tényleg a zenebona irányába akarunk nyitni hardveresen, akkor természetesen lenne arra is egy ötletem: sípoljon már az a tok, és jelezze nekem, hova tettem le. Ugyanúgy, ahogy a telefonomat megtalálom az óra segítségével 10 másodperc alatt a lakásban, ne kelljen minden reggelt az AirPods keresésével töltenem. Vagy csak nálunk rejti el magát mindig a párnák mögé vagy a kanapé zugaiba?

Te min változtatnál az AirPodson? Ha folyamatosan használod, nálad is előjött már az általam említett probléma?

Forrás: Cult of Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!