imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Csodaszép Apple Store nyílhat Stockholmban


Kínában olyannyira gombamód szaporodnak az Apple Store-ok, hogy az utóbbi időben már nem is nagyon írunk róluk, hacsak nem tűnnek ki valamilyen egyedi építészeti megoldással, esetleg nem szervez köréjük egy művészeti projektet az Apple. A Cupertino-féle keleti nyitás mellett úgy tűnhet mintha elfeledkeztek volna az öreg kontinensről – szerencsére az új stockholmi Apple Store tervei cáfolni látszanak ezt.

Az utóbbi hónapokban igazából egy lényeges Apple Store megnyitó volt Európában. A brüsszeli egység valóban nagyon szépre sikerült, az egyik első volt, ami az új belsőépítészeti megoldásokat vonultatja fel, melyekben állítólag nagy szerepe volt Jony Ive-nak is, és persze Angela Ahrendts keze is benne van: hatalmas kijelző az egyik falon, fák a beltérben, érintésre nyíló asztalok.

Az új brüsszeli Apple Store.
Az új brüsszeli Apple Store.

Most az Apple Svédországban, egészen pontosan Stockholmban szeretne egy új üzletet nyitni. Érdekesség, hogy a fővárosban jelenleg nincs Apple Store, hacsak nem vesszük ide az igencsak külterületnek számító Täby Centrumban lévő boltot. Ezen kívül Dániához közel Malmőben és Helsingborgban van jelen egy-egy bevásárlóközpontban a kaliforniai cég. Ha pedig már Stockholm, akkor egy eléggé kiemelt helyet szemeltek ki maguknak a Kungsträdgården „személyében”, ami egy park/tér a város szívében.

Egyetlen aprócska bökkenő van csak, mégpedig, hogy a városvezetés egyelőre úgy tűnik, nem rajong az ötletért. A kifogásuk az, hogy ennyire kiemelt helyre nem lenne szerencsés üzletet nyitni, mivel az elrontaná a park hangulatát és a városképet. Most egyébként egy Friday’s van a kiszemelt helyszínen, ami így néz ki a Google Street View-ban:

Friday's Stockholm Royal Garden

Az Apple pedig ilyet tervezne a helyére:

Apple Store Stockholm

Állítólag nagyon elkötelezettek a boltnyitás mellett, a hírek szerint maga Angela Ahrendts is személyesen odautazott megpuhítani a helyi politikusokat. Többek között azzal érvelt, hogy az Apple Store-t 100%-ban megújuló energiaforrásokból látnák el elektromos árammal, újjáépítenének egy szökőkutat, valamint az üzlet mellett ülőhelyeket, közösségi teret alakítanának ki, amit bárki szabadon használhatna. Még egy szívhez szóló nyilatkozatot is tett:

Stockholm egyértelműen az innováció városa, és megtiszteltetés lenne számunkra, ha lehetőségünk nyílna tenni valamit a társadalmi felelősségvállalás terén. Bízunk benne, hogy ösztönözni tudnánk a vállalkozásokat, valamint oktatást és szórakozást biztosíthatunk.

Ezt az idézetet ráadásul az Apple által szervezett bemutatón is olvashatják svédül az érdeklődők.  Nyilvánosságra hozták ugyanis az épület terveit, sőt, két makettet is építettek a látványtervek mellé, amiket bárki megnézhet nem messze a helyszíntől. Ezeken jól látszik, hogy az épület nem lenne teljesen üvegből, habár a két hosszabb oldala majdhogynem teljesen egybefüggő, padlótól plafonig tartó üvegfelületet kapna. Ezt csak egy kisebb „doboz” töri meg a hátsó falon, illetve a bolt két oldala is hasonló dobozokból áll. Ha tippelnünk kéne, azt mondanánk, hogy itt helyezi el az Apple a raktárakat illetve egyéb kiszolgálóhelyiségeket.

Belül a szokásos asztalokkal, illetve a falak mentén elhelyezett kiegészítőpolcokkal találkozunk. Fák a beltérben ezúttal úgy tűnik sajnos nem lennének, de a hatalmas kijelző itt sem maradhat el. A tető leginkább egy iMac házára hasonlít, hasonlóan ahhoz, amit a nemrég bemutatott, szintén gyönyörű Chicagóba tervezett Apple Store-on láthattunk. Kíváncsiak vagyunk, vajon sikerül-e végül meggyőzni a döntéshozókat. Íme néhány további kép a tervezett boltról, a végén egy videóval a makettekről:

403735 403751 403752 403754 403753 403788 403734 403731 403736 403738 403741 403750

Forrás és képek: Feber via Cult of Mac.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!