imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Csökkenést jósol magának az Apple a következő negyedévre


Tegnap este ismertette az Apple az elmúlt negyedév eredményeit: ismét sikerült megdönteni minden korábbi rekordot, világtörténelmet írtak azzal, hogy a valaha volt legjövedelmezőbb negyedévet zárták a nyilvánosan jegyzett cégek körében. A jövő nem fest azonban ennyire fényesen.

Gyakorlatilag csupán egy hajszállal sikerült felülmúlni a tavalyi év azonos időszakának eredményeit: a bevétel és a nyereség 2%-ot emelkedett, az iPhone-eladások pedig 1%-ot nőttek. Ez egyébként felülmúlta az elemzők várakozásait, akik leginkább csökkenésre számítottak. Az előrejelzésük úgy tűnik valós, csupán egy kicsit várni kell még rá.

A jelentésben mindig szerepel egy előrejelzés a következő negyedévvel kapcsolatban. Ebben az Apple most 50 és 53 milliárd dollár közötti bevételre számít a Q2 pénzügyi negyedévben (a január elejétől március végéig tartó időszakban), ami a 2015-ös adatokhoz képest 9-14%-os csökkenést jelent. Tim Cook és Luca Maestri ezt a világgazdaságban lejátszódó nem túl kedvező folyamatoknak tulajdonítják – a mostani növekedés is nagyobb lett volna (8% körül), ha nem kell az árfolyamveszteséggel számolni. A telefonkonferencián elmondták, hogy most nagyjából 5 milliárd dollár bevételt veszítettek emiatt (többet, mint a Facebook negyedéves bevétele!), és a következő időszakban sem lesz ez másképp, sőt, rosszabb helyzetre számítanak. Kiemelték, hogy 2015-ben a brazil reál és az orosz rubel 40 illetve 50%-ot veszített az értékéből.

apple-store-dubai

A befektetők nyilván nem örülnek egy ilyen kijelentésnek, a részvények értéke azonban nem zuhant be annyira a kereskedés lezárulta utáni órákban – valószínűleg az elmúlt hetekben már beárazták az eseményeket. Tim Cook elmondta, hogy néhány piacon áremelést terveznek, hogy a Brazíliában, Kanadában, Oroszországban és Ausztráliában tapasztalható visszaesés ne legyen hatással a profitra, valamint úgy gondolja, a visszaesés időszaka nagyszerű lehet arra, hogy a feltörekvő piacokra, valamint az új termékekre koncentráljanak. Mindenesetre azt várják, hogy a 2016 Q2 lesz az utóbbi évek legnehezebb negyedéve az Apple számára, és 2016 legrosszabb időszaka. Csökkenés egyébként több mint egy évtizede nem fordult elő a cég történetében.

AAPL after hours

A telefonkonferencián néhány további érdekes adat is elhangzott, ezek az alábbiak:

 • Már egymilliárd aktív (az elmúlt 90 napban az Apple szervereivel kapcsolatba lépett) iPhone, iPad, Mac, Apple Watch és Apple TV van világszerte használatban.
 • A kutatás-fejlesztésre költött összeg az elmúlt negyedévben 26,3%-ot nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest, 1,9 milliárd dollárról 2,4 milliárd dollárra.
 • Több milliárd dollárt költöttek eddig a felhasználók az Apple Pay segítségével, a terjedés üteme tízszer gyorsabb volt év végén mint év elején.
 • 12 ezer helyszínen érhető el az Apple Watch – és ez csak nőni fog, hiszen péntektől itthon is megvásárolható lesz.
 • Már 3600 Apple TV alkalmazás érhető el az App Store-ból.
 • Kína a valaha volt legjobb eredményt érte el, itt 17%-ot nőtt a bevétel, a Mac-eladások pedig 27%-ot emelkedtek, ellentétben a globálisan tapasztalható 4%-os visszaeséssel.
 • Az iPhone-eladások 76%-ot növekedtek Indiában – az árcsökkentésnek úgy tűnik meglett a hatása.
 • Az iPhone-ok eladási átlagára nettó 691 dollár, ami nagyon magas szám.
 • 8 éve kérdeznek le egy reprezentatív kérdőívet, amiben most volt a legmagasabb azoknak az aránya, akik iPhone vásárlását tervezik a jövőben: 79%.
 • Az iPad a nagyvállalati és oktatási piac 67%-át birtokolja, a felhasználói elégedettség pedig 95%-os.
 • Esett néhány szó a VR-megoldásokról is, Gene Munster kérdezett rá a témára Tim Cooknál. Cook csak annyit mondott, hogy érdekes alkalmazási területei lehetnek, szokás szerint bővebben nem fejtette ki a dolgot.
 • Az Apple készpénztartaléka 216 milliárd dollárra (62 ezer milliárd forintra) nőtt, ebből 200 milliárd a tengerentúlon van. Ez azt jelenti, hogy minden egyes részvényre kb. 40 dollár tartalék jut.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!