imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Csökkenni fog a OneDrive tárhelyek mérete


Az Office 365 előfizetés egyik nagyszerű szolgáltatása volt, hogy a Microsoft korlátlan felhőalapú tárhelyet biztosított minden felhasználónak. Most úgy tűnik, hogy ezzel a világ egyik legnagyobb szoftvervállalata túlvállalta magát. A felhasználók egy része ugyanis annyira komolyan vette a korlátlan tárhelyet, hogy egész filmgyűjteményeket is képesek a felhőben tárolni. A Microsoft pedig ma elismerte: ekkora adatmennyiség tárolása később a többi felhasználónak a produktivitását és elégedettségét fogja rontani. A szerverek terhelhetősége ugyanis véges.

Hihetetlen számokat közölt a Microsoft, hiszen sok esetben egy felhasználóval több mint 75 TB adatmennyiséget tároltak a OneDrive szolgáltatásban. Ezek legtöbb esetben Windowsos biztonsági mentések, lemezkép fájlok és filmgyűjtemények voltak. Extrém esetekben egy felhasználó az átlagosnál 14 000-szer több helyet foglalt a korlátlan elérés miatt. Emiatt a Microsoft teljesen újragondolta a felhőszolgáltatást és a következő változtatásokat hozta:

  • Nincs többé korlátlan elérés az Office 365 Home, Personal és University felhasználók számára. Mostantól az említett előfizetőknek 1 TB hely áll rendelkezésükre.
  • A 100 GB-os és a 200 GB-os fizetett csomagokat leváltja egy 50 GB-os csomag 1.99$-ért (US). Ez a változtatás 2016 elejétől lép életbe.
  • Az ingyenes OneDrive tárhely 15 GB-ról 5 GB-ra fog csökkenni minden felhasználó számára. A 15 GB-os Filmtekercsmentés bónusz megszűnik. Ezek a változtatások is 2016 elejétől lépnek érvénybe.

A következő lépések fogják könnyíteni az átállást az új rendszerre:

  • Ha Office 365 felhasználó vagy, és a jelenleg a felhőben tárolt fájlok mérete összesen meghaladja az 1 TB-os limitet, akkor erről értesítést kapsz és az adataidat 12 hónapig még eléred.
  • Ha úgy gondolod, hogy az Office 365 termékcsomag ezzel a módosítással számodra már nem a megfelelő, akkor lehetőséged lesz visszatérítést követelni a termékért. Erről bővebben itt olvashatsz (angolul).
  • Ha ingyenes felhasználó vagy és több mint 5 GB adatot használsz, akkor továbbra is elérheted a fájljaidat 12 hónapig a módosítások után. Ráadásul ingyen (bankkártya számot meg kell adni) igényelhetsz Office 365 Personal előfizetést egy évre, amely magában foglalja az 1 TB-os tárhelyet is egy évre.

Ezekkel a változtatásokkal a Microsoft azt reméli, hogy egy egyszerű felhőalapú tárhelynél többre fogják tartani a felhasználók a OneDrive által nyújtott szolgáltatást és egy intelligens szolgáltatást biztosítanak majd a felhasználóknak. A Microsoft létrehozott egy Kérdések és Válaszok oldalt is az átállásról, ezt itt éred el.

Az új ingyenes csomagba már nem fog beleférni ennyi eszköz.
Az új ingyenes csomagba már nem fog beleférni ennyi eszköz adata.

Érdekes taktika egyébként a Microsofttól, hogy pont abban az évben csökkenti a tárhelyek méretét, amelyikben az Apple növeli azt. Jelenleg a legkisebb 50 GB-os előfizetés az iCloud rendszerében pont feleannyi, azaz 0,99 $ (szintén US). Arról egyébként nem tudni egyelőre, hogy a Filmtekercs bónusz mellett a Hűség-bónusz (illetve a Bing, Hűségpont, stb.) is eltűnik-e.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!