imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Csökkenő, de a vártnál jobb negyedévet közölt az Apple


Az iPhone eladások csökkentek, ellenben a szolgáltatások tovább szárnyalnak, és minden más termékcsoport számai is rekordokat döntögetnek. Kínában szenved az Apple. Érdekes negyedéves jelentésen vagyunk túl.

Ugyan a vállalat történelmének második legjobb pénzügyi negyedévéről számolt be az Apple európai idő szerint tegnap éjjel, a befeketetőknek pedig felemás érzelmei lehetnek. A Q1-es bevétel 84,3 milliárd dollár lett, ami elmarad az eredetileg 89 és 93 milliárd közé várt értéktől, és 5%-kal kevesebb az egy évvel korábbi számokhoz képest. Ugyanakkor némiképp magasabb a piaci várakozásoknál, amik már beárazták Tim Cook év eleji figyelmeztetését is.

Az egyik legérdekesebb adatt a gyengülésben földrajzi: Kínában eléggé megtorpant az Apple, tavalyhoz képest közel 27%-kal esett vissza a bevétel. Egyre inkább az látszik, hogy a tech óriások komoly geopolitikai háborút vívnak, amibe a politika is egyre inkább beleszól. Részletesebben várhatóan hétvégén, most maradjunk a jelentésnél, és annak lebontásánál. Darabszámokat a mostani negyedévtől már nem tudunk, így alapvetően a bevételre kell támaszkodnia az elemzőknek.

iPhone

A legnagyobb visszaesést bevétel terén az iPhone eladások mutatták, 15%-kal csökkent az eladások összege a tavalyi rekordszámokhoz képest. Ez akkor is jelentős visszaesés, ha figyelembe vesszük Tim Cook érveit: túl korán indították az iPhone XS és XS modelleket, nem volt elég induló készlet, és az akksicsere program sikere miatt kevesebben akartak új készülékre váltani. Ha ehhez hozzátesszük, hogy az idei iPhone-ok ára tovább emelkedett, akkor könnyen belátható, hogy a darabszámokban tényleg nagy lehet a csökkenés. Ha az Apple egy pusztán okostelefonokat gyártó vállalat lenne, akkor csengethetnénk is a vészharangokat.

Szolgáltatások

De nem az! Egyértelműen látszik, hogy egyre nagyobb fókuszt helyez Cupertino a szolgáltatások fejlesztésére és bővítésére. Továbbra is hasít ez a szektor, már elérte a 10,9 milliárd dolláros bevételt, 19%-kal magasabbat 2018 Q4-nél (Az Apple-nél a negyedévek kicsit csúsznak és a decemberi eladásokat tartalmazó 3 hónappal kezdődik az üzleti év.). Ráadásul itt nincs akkora ingadozás a negyedévek között, mint a hardvereladások terén. Nem csoda, ha Cook két új szolgáltatást szeretne idén bevezetni, amiből az egyik akár a játékok Netflixe is lehet. Ráadásul az iPhone-on kívül mindenhol rekordszámokat láthatunk.

Wearables, okoseszközök és kiegészítők

Ezek közül a legnagyobb növekedést nem meglepő módon továbbra is a wearables (továbbra sem tudom lefordítani), a okoseszközök és kiegészítők hozták. A leánykori nevén csupán “egyebek”-ként emlegetett szektor 33%-os bevételnövekedést hozott, ami brutális. Cook ráadásul azt is megemlítette a jelentést követő befektetői beszélgetésben, hogyha csak az AirPods és az Apple Watch eladásokat nézzük, 50% feletti a növekedés.

Mac

A korábbi negyedévekben nem igazán teljesítettek jól a Macek, aminek leginkább az öregedő paletta volt a magyarázata. Nos, az új MacBook Air és Mac mini piacra dobásával ez is változott, 9%-os bevételnövekedést tudtak felmutatni. Reméljük, mihamarabb frisülnek majd az iMacek is, ami tovább hajthatná a növekedést.

iPad

Itt is jelentős, 17%-os bevételnövekedésről beszélhetünk. Jól fogy tehát az új iPad Pro, miközben talán érkezik új iPad mini is.

Összegezve (magánvéleményem): minden szám azt mutatná, hogy újabb brutális rekordot döntött az Apple, egyedül az iPhone eladások rondítanak a képbe. Viszont ez a legnagyobb szektor és a zászlóshajó is, így az Apple vezetése kihívások elé néz. A termékfrissítésekre igenis szükség van a Mac és az iPad vonalokon is. És az is látszik, hogy a világ legnagyobb vállalata hiába Amerikára támaszkodik, egy rossz kínai politika jelentősen betehet a bevételeknek.

A jelentés piaci fogadtatása egyelőre rendkívül pozitívnak tűnik: az amerikai piacokon a záráskor 155 dolláros árfolyam az éjszakai órákban 164 dollár fölé ugrott, és a cikk írásakor is 163,5 dolláron állt.

2019 Q2 terv

Az Apple természetesen közzétette a követkető negyedéves várakozásait:

  • 55 és 59 milliárd dollár közötti bevétel
  • 37 és 38% közötti bruttó árrés
  • 8,5 és 8,6 milliárd dollár közötti működési költség
  • 300 millió dolláros egyéb bevétel/(kiadás)
  • 17% környéki adóráta

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!