imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Csökkent a Mac világpiaci részesedése a tavalyi évhez képest


A Gartner és az IDC két vezető, az információs technológiai iparággal foglalkozó piackutató és tanácsadó cég. Az általuk kibocsájtott elemzéseket érdemes komolyan venni talán még az ő számaik állnak valamelyest legközelebb a valósághoz, ami a globális statisztikákat illet. A PC eladások most már évek óta stabilan mennek lefele, de az Apple a Mackel eddig ellen tudott állni. Eddig. Persze azért a helyzet továbbra sem olyan drámai, mint amilyennek elsőre tűnik.

Bár az iPhone repítette az elmúlt egy évtizedben az Apple-t a csúcsra, meg kell jegyezni, hogy a Mac is elég szépen ment. Az asztali számítógépek piaca hosszú évek óta stabil mélyrepülésben van. Az emberek többsége szívesebben vesz magának egy többszázezres telefont, mint hogy új PC-t vagy laptopot vegyen, mert azt magukkal vihetik, fotózhatnak vele, játszhatnak rajta, és a sort még hosszasan lehetne folytatni. Ennek ellenére a nem épp olcsóságáról híres Apple a Macekkel surranópályán a negyedik legnagyobb számítógépgyártóvá nőtte ki magát.

Adatok forrása: IDC.
Adatok forrása: IDC.

A tendencia tehát az volt, hogy míg mindenki más esett, addig az Apple képes volt nőni. Egészen mostanáig. Az Apple július végén ismerteti a harmadik pénzügyi negyedév számait, ami saját becsléseik szerint is rosszabb lesz, mint a második negyedévé. Akkor fogjuk megtudni, hogy milyen bevételt és profitot eredményeztek a Mac eladások az előző év hasonló időszakához képest. Eddig ugye így álltak:

mac16q2

A Gartner és az IDC számai eltérnek, menjünk sorban.

Az IDC adatai szerint 62,4 millió darab asztali számítógép fogyott a 16Q2-ben, ami 4,5%-os csökkenés a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Öröm az ürömben, hogy az elemzők még nagyobb csökkenést (7,4%-ot) vártak, tehát valamelyest lassult a tendencia. Az Apple Mac eladásai a tavalyi hasonló időszakhoz képest 4,8 millió darabról 4,4 millió darabra estek vissza, azaz 7,4%-ról 7,1%-ra csökkent az Apple világpiaci részesedése, ezzel visszacsúszott az 5. helyre az ASUS mögé. Az első helyen a Lenovo áll 13,2 millió darabbal, szorosan követi a HP 12,9 millió darabbal, a bronzérmet pedig a Dell viszi 9,9 millió darabbal. A helyzetet jól jellemzi, hogy még az Egyesült Államokban is csökkentek a Mac eladások. A Gartner nagyon hasonló számokat és trendeket hoz. Szerintük 64,3 millió asztali számítógép fogyott, ami 5,2%-os csökkenést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest, azonban az Apple tartja még magát a 4. helyen, éppen csak megelőzve az ASUS-t. Szerintük a cupertinóiak 4,5 millió Macet adtak el világszerte a 16Q2-ben.

macbook3

Kétségtelen, hogy szinte mindenki a tervezett MacBook Pro vonal frissítést várja. Joggal, hisz a 12 hüvelykes MacBook és a MacBook Air vonal frissítése is elmaradt a várakozásokhoz képest.

Források: 9to5Mac, AppleWorld.Today

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!