imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Csoportos értesítések – egy iOS 12 koncepció


Elég sok kritika szokta érni az iOS értesítéskezelési-rendszerét, az átszabás mindig előkelő helyet foglal a felhasználók kívánságlistájában. Noha nem várunk sok újdonságot az iOS 12-be, ezt még azért belepakolhatnák…

Alig pár hete írtunk mi is egy hosszabb elemzést arról, hogy mi az iOS jelenlegi értesítésrendszerével a fő probléma, és hogy miben tanulhatna a rendszer a rivális Androidtól etéren. Jól mutatja, az általános felhasználói vágyakozásokat, hogy a „mit szeretnénk látni a következő nagyobb iOS frissítésben“ című szavazásokon az értesítések átszabása mindig az élen végez, nem sokkal lemaradva az olyan régi álmoktól, mint például a Dark Mode.

A két legfőbb sarkalatos hiányosság, amit fel lehet róni az Apple számlájára, az az értesítések fontossági sorrendbe helyezése, valamint az azonos alkalmazástól származó értesítések egy helyre gyűjtése, azaz a csoportosítás. Ez utóbbit álmodta bele iOS 12 koncepcióképeibe a BrichTree csapata Notifications in iOS 12: A Dream címmel. Reméljük, ha már álom, akkor a hamarosan megvalósulóak közé tartozik majd…

Az egy alkalmazástól származó értesítések csoportosítása azt jelenti, hogy az agyadnak nem kell folyamatos fáziskéséssel feldolgozni a különálló értesítéseket. A képen látható esetben például 4 üzenet látható két személytől, egy helyre gyűjtve. Normális esetben ez jelentősen több helyet foglalna, és sokkal kevésbé lenne hatékony, ha mindegyik különálló értesítést kapna, arra kényszerítve ezzel a felhasználót, hogy legörgessen a legelső üzenetig, hogy kronologikus sorrendben tudjon visszaolvasni.

A képeken is látható módszerrel akár egyetlen mozdulattal elhessegethetnénk az összes üzenetet, amivel hirtelenjében nem akarunk foglalkozni; ha pedig mégis szeretnénk válaszolni, akkor egy erősebb érintéssel, vagy hosszú nyomással válaszolhatnánk személyenként.

A csapat odáig merészkedett a személyre szabhatóság terén tett álomkörútján, hogy még külön beállítási lehetőségeket is beleképzelt a koncepcióba. Ennek köszönhetően a felhasználó dönthetné el, hogy melyek azok az appok, amik értesítéseit csoportosítva, és melyek azok, amelyeket a megszokott módon, külön-külön szeretne látni. Míg magának az értesítési rendszernek még abszolút lehet realitása is, ilyen mértékű beleszólást már aligha engedne az Apple. Mindegy, fantáziálni azért lehet.

Ha már lúd, legyen kövér alapon a koncepció az órának fenntartott gigantikus helyet is újragondolja – teljesen érthető okokból, teszem hozzá. Ennek értelmében, ha elkezdenek gyűlni az értesítések, az időkijelzés lényegesen lezsugorodna és átvándorolna a kijelző bal felső sarkába, számottevő helyet spórolva ezzel. A kialakult jobb oldali légmentes térben pedig tényleg jól mutatna egy letisztult időjárást jelző ikon.

Természetesen a képek tényleg csak álmodozások, nem tudhatjuk, hogy az Apple mit tartogat a hamarosan bemutatandó iOS 12-re. A hírek szerint túl sok újdonságra nem érdemes számítani a funkciók terén, inkább a stabilitásra áll majd rá a vállalat. Ettől függetlenül azért az értesítések újragondolása talán nem akkora trúváj, hogy ne férjen bele a csökkentett üzemmódba.

Hogy is mondják ezt szépen? Igény az vóna rá!

Forrás: 9to5Mac, BirchTree

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!