imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Csupán néhány városban működhet az új Apple Maps funkció


Múlt héten írtunk arról, hogy az Apple végre komolyan tervezi a tömegközlekedési információk megjelenítését az Apple Maps alkalmazásban. Persze már akkor hangot adtunk azon félelmeinknek, hogy Magyarországon valószínűleg egyelőre nem számíthatunk erre a funkcióra. Nos, úgy tűnik, beigazolódni látszik a dolog.

A legújabb hírek szerint azonban legalább kárörvendően nevethetünk az olyan európai és amerikai nagyvárosok lakóin is, mind mondjuk Róma, Madrid, Washington D.C., Los Angeles, stb. A tervek szerint ugyanis első körben mindössze hat város tömegközlekedéséről nézhetnénk meg információkat, ezek pedig az alábbiak lennének: New York, San Francisco, Toronto, London, Berlin és Párizs. Ennyi.

Kínában gyorsabban jelenhetnek meg az újabb támogatott települések, mivel itt az Apple egy partnercége, az AutoNavi adatait használja. A többi városban viszont saját adataira támaszkodik a cég, vagyis sajnos nem a jól bevált GTFS formátumról van szó, ami tovább csökkenti annak az esélyét, hogy egyszer hazánkban is megnézhessük, mikor indul a busz a legközelebbi megállóból. Annál is inkább, mert például olyan amerikai nagyvárosok is „alacsony” prioritással szerepelnek a későbbi fejlesztéseket tartalmazó listán, mint mondjuk Los Angeles – igaz, az Egyesült Államokban talán annyira nem is létfontosságú a tömegközlekedési információk megjelenítése egyes régiókban.

Egy tavalyi koncepciókép a funkcióról. Hát Los Angeles a hírek szerint nem lesz. | Kép forrása: 9to5Mac
Egy tavalyi koncepciókép a funkcióról. Hát Los Angeles a hírek szerint nem lesz. | Kép forrása: 9to5Mac

Természetesen az Apple folyamatosan dolgozik az újabb és újabb városok hozzáadásán, a második kötben állítólag Boston és Tokió az esélyesek, bár a japán főváros esetében a cég dolgát megnehezíti az igencsak kiterjedt hálózat felmérése. Nem akarunk nagyon rosszmájúak lenni, de az Apple Maps kezdeti – és azóta is tartó – problémáiból kiindulva nem biztos, hogy jó ötletnek tűnik a saját adatok és rendszer használata ebben az esetben.

Öröm az ürömben, hogy a hírek szerint a frissítésekhez nem lesz szükség új iOS-verzió telepítésére, ugyanis az Apple képes lesz a Maps alkalmazást külön információkkal bővíteni. Ha pedig az aktuális városunkhoz érkeznek tömegközlekedési információk, erről egy push-értesítésben tájékoztat az iPhone-unk, és máris szaladhatunk a legközelebbi megállóba, miközben reménykedünk abban, hogy tényleg ott lesz a megálló, valóban jár arra ilyen busz, és akkor jön, amikorra az alkalmazás jelzi azt.

Forrás: The Verge

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!