imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Csúszik az egyik legjobb iOS 9 funkció


Amikor a WWDC-n először megmutatták az iOS 9-et, a számos, a hétköznapi felhasználók számára is azonnal szembetűnő funkción felül a háttérben történő finomítgatásokról is szó esett. Az egyik ilyen az App Thinning volt, erre azonban úgy tűnik, várnunk kell még egy kicsit.

Mi is az az App Thinning vagy App Slicing? Gondoljunk csak bele, hogy van egy nagyobb méretű alkalmazás, mondjuk egy játék. Egy combosabb, jó grafikával rendelkező játék mérete bőven 1 GB fölé is kúszhat jelenleg az App Store-ban, ami azonban komoly fejfájást okozhat a 16 GB-os készülékkel rendelkezők számára, és akkor a 8 GB-os iPhone-okról még nem is beszéltünk. De miből is áll egy alkalmazás?

Mivel mostanra rengeteg különböző iOS-készülék jelent meg az idők folyamán, ezekre mind-mind optimalizálni kell egy adott appot. A letöltendő fájlok között ott vannak a @2x és @3x felbontású képek, az iPadre optimalizált elemek, a 32 bites és a 64 bites kód, a Metal API kód, stb. (És az iPad Próról még nem is beszéltünk!) Tegyük fel, hogy egy 16 GB-os iPhone 5c készülékünk van. Ehhez nem kell az előbbiek nagy része, csak a 32 bites kód, a @2x felbontású grafikai elemek és az OpenGL kód. Vagyis ha a maradékot, amit soha nem fog használni a telefon, nem is töltjük le, jelentős mennyiségű helyet spórolhatunk.

App Thinning a WWDC-n. | Kép forrása: Ars Technica
App Thinning a WWDC-n. | Kép forrása: Ars Technica

Ez persze nagyon logikus, kérdezhetnénk azt is, hogy eddig miért nem így csinálta az Apple. Nos, valószínűleg a most felmerülő probléma is az okok között lehetett. A rendszerben ugyanis jelenleg van egy bug, ami az iCloud backupok esetében csak olyan készülékre engedi visszatölteni a biztonsági mentést, amiről azt elkészítettük. Vagyis elméletben például nem válthatnánk iPhone 5c-ről iPhone 6-ra, hiszen más típusú alkalmazás szükséges a kettőre.

App Thinning
Kép forrása: Apple

Azért csak elméletben, mert az Apple éppen ezért jelenleg szünetelteti a funkciót, az App Store-ból pedig továbbra is az univerzális alkalmazások tölthetők le. Erről egy üzenetben értesítették a fejlesztőket, kiemelve, hogy nekik semmi tennivalójuk nincs az ügyben, egy későbbi szoftverfrissítés során visszakapcsolják a funkciót, és onnantól automatikusan elérhetővé válik. A TestFlight egy ideje már támogatja a megoldást (ez az a rendszer amin keresztül tesztelésre küldhetünk ki appokat), itt továbbra is működni fog.

A fentiek alapján arra lehet következtetni, hogy egy közelgő szoftverfrissítéstől kezdve válik elérhetővé az App Thinning – hogy ez egy iOS 9.0.2, vagy az iOS 9.1, esetleg egy még későbbi verzió lesz, arról nem szólnak a hírek.

Forrás: The Verge. Borítókép: Ars Technica.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!