imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

TouchPal swype iOS 8

Jönnek a “simogatós” iPhone billentyűzetek iOS 8 alá


A WWDC egyik nagy bejelentése volt, hogy megnyitják a fejlesztők előtt a rendszerszintű billentyűzetet. Ez azt jelenti, hogy nemsokára bármilyen virtuális billentyűzetet telepíthetünk iPhone-ra vagy iPadre, ha nem vagyunk elégedettek a beépített megoldással.

A TouchPal már be is mutatta be a saját billentyűzetét, és egy videót is közzétettek a működéséről. A TouchPal megoldása Androidról már sokaknak ismerős lehet, ezzel a módszerrel a billentyűk egyenkénti megnyomása helyett, vonalakat húzva a billentyűzetre írhatunk le szavakat. Bár a videóban nem látszik, a Swipe/Slide mellett (magyarul: söpréssel/elhúzással), a TouchPal billentyűzete tartalmaz prediktív szövegbevitelt, és automatikus hibajavítást is, illetve fel-le ujjmozdulatokkal kiosztás váltás nélkül írhatunk vele számokat, vagy speciális karaktereket.

A TouchPal megoldása elvileg gyorsabb mint a bepötyögős módszer. Kipróbáltam és tényleg gyorsabb, de szerintem én mégis maradok a gombnyomogatós módszernél. A gombnyomogatós módszerrel ellentétben, a TouchPal-t használva az agyammal folyamatosan útvonalakat kell tervezzek a billentyűzeten, hogy leírjam a szavakat, ez pedig számomra valahogy fárasztónak tűnik, de ez csak az én véleményem. Ha már választanom kéne akkor az iOS 8-ban bemutatkozott Apple féle prediktív szövegbevitel tetszik a legjobban. Egyelőre angolul próbáltam, és elképesztően gyorsan lehet a billentyűzet tetején lévő dobozkákban megjelent szavakból mondatokat “gyártani”.

Természetesen különbözőek vagyunk, ezért biztos vagyok benne, hogy sokan le fogják tölteni majd az iOS 8 megjelenése után ezeket a külső fejlesztésű billentyűzeteket, és abban is biztos vagyok, hogy az iOS 8 érkezése után hamar tele lesz az App Store ilyen és ehhez hasonló Swipe/Slide billentyűzetekkel. Magyar nyelvről egyelőre nincs hír, de igen valószínű, hogy hamar érkeznek majd a magyar nyelvi támogatások, hiszen nagy a verseny a fejlesztők közt.

Íme videón a TouchPal:

Fontos megjegyezni, hogy a billentyűzettel kapcsolatban az Apple csak a legszűkebb hozzáférést adja a fejlesztőknek, úgymond bezárja őket egy nagyon kis homokozóba. Például ezek a billentyűzet alkalmazások, majd nem férnek hozzá az internethez, és semmi máshoz a telefonunkon, ezzel megelőzve, hogy illetéktelenek kezébe jusson amit gépelünk. Ne felejtsük el, hogy a bankkártya számunktól kezdve a jelszavakon át, sok minden keresztülhalad ezeken a kis billentyűzeteken. Szerencsére az Apple gondolt erre, így majd bátran lehet telepíteni ezeket.

 

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!