imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Cupertino polgármestere szerint az Apple megalázza a várost


A 60 ezres lakosú kaliforniai város, Cupertino leginkább arról híres, hogy itt található az Apple jelenlegi főhadiszállása – sőt, a következőt is itt építi a cég. Nem mindenki örül azonban ennek, a 2015 decembere óta polgármesterként ténykedő Barry Chang ráadásul kifejezetten rossz viszonyt ápol Tim Cookékkal.

Barry Chang legutóbb azért ment az Infinite Loop 1 szám alatt található Apple-főhadiszállásra, hogy a forgalmi dugókról beszélgessen a cég képviselőivel, illetve hogy vázolja az ötletét, miszerint a cégnek 100 millió dollárt kéne fizetnie a város számára, hogy fejleszthessék az infrastruktúrát. Chang azonban nem jutott messzire, elmondása szerint már a recepciónál körbevette a biztonsági szolgálat, és kikísérték az épületből.

Azt mondták, hogy nem jöhetek be, mivel nincs meghívóm. Ezután eljöttem, és azóta nem mentem vissza.

Apple Campus, Infinite Loop 1
Apple Campus, Infinite Loop 1

A 100 millió dolláros ötletét a rajta kívül három tagot számláló városi tanácsnak is előadta, ahol a sajátján kívül mindössze egyetlen szavazatra lett volna szüksége, hogy napirendre tűzzék a kérdést. Nem sikerült megszereznie a szavazatot. Az egyhangú „nem” szavazatokkal kapcsolatban az alábbiakat nyilatkozta a Guardiannek:

Ilyen az amerikai politika. Ez az úgynevezett demokrácia. Az Apple egy nagy cég, a tanács tagjai pedig nem akarják megsérteni őket. Az Apple beszél velük, így aztán nem szavaznak ellene. Ez tény.

A polgármester szerint az Apple nem fizet elég adót, sőt, egy vasat sem ad a közös kasszába, pedig elég jelentős szerepe van a város életében. A lap megjegyzi, hogy a nyilvánosan elérhető adatok alapján az elmúlt években a város költségvetésének nagyjából az ötödét az Apple adta. Indult egy petíció is, miszerint meg kéne akadályozni a városban a cégek további terjeszkedését. Ezt a lakosság 3%-a írta alá. Chang egy tüntetést is szervezett az Apple székháza elé, arra azonban senki nem ment el.

A jelenleg is épülő Apple Campus 2 látványterve.
A jelenleg is épülő Apple Campus 2 látványterve.

A polgármester egyébként nem élvezi a lakosság osztatlan támogatását. Nemrég indult egy kezdeményezés, amiben a lemondását követelik, mivel „sértő és tisztességtelen viselkedést tanúsított a közösség és a tanács tagjai iránt, személyeskedő támadásokat intézett a lakosok ellen a tanácsüléseken és az évértékelő beszéd során.” Egy ilyen alkalommal, amikor kérdőre vonták, összegyűrte a napirend lapjait, és azzal dobálta meg a résztvevőket. Chang azt mondta, hogy nem fél, és be akar kerülni Kalifornia állam közgyűlésébe is:

Nem fogok meghátrálni. Az adóemelés nem népszerű, de nem félek. Mi vagyunk a technológia központja, mégis, a tömegközlekedési hálózatunk elavult és kínos. A politikusok pedig gerinctelenek. Könnyen megijednek.

Barry Chang, Cupertino polgármestere. | Kép forrása: barrychang.com
Barry Chang, Cupertino polgármestere. | Kép forrása: barrychang.com

Chang most egy új tervezeten dolgozik, miszerint minden, a városban jelen lévő, 100 alkalmazottnál többel rendelkező cégnek alkalmazottanként 1000 dollár adót kéne fizetnie. Ebből csak az Apple-től 13-15 millió dollár pluszbevétele származna Cupertinónak.

Forrás: The Guardian via 9to5Mac.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!