imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Curaçao lehet egy új Apple-adatközpont helyszíne


Ha adatközpont lennék, én is szívesen lennék Curaçaón. Igaz nem vagyok adatközpont, de még így is szívesen süttetném ott a hasam. Egy helyi lap értesülései alapján mindenesetre az Apple átveheti egy hamarosan befejezésre kerülő helyi adatközpont üzemeltetését.

Az új Curaçaó-i adatközpontot a Unique Infrastructure Group építi az Apple számára. Holland értesülések alapján a korábbi tulajdonosa és eredeti építtetője csődbe ment, így került a létesítmény az UIG tulajdonába. Az építkezés hamarosan lezárul, ezután adná át az adatközpontot az UIG az Apple-nek. Azt egyelőre nem tudni pontosan, mire használnák az új központot, de valószínűleg az Apple többi szerverparkjához hasonlóan ez is az iTunes és az iCloud szolgáltatások infrastruktúráját biztosítaná.

Az Apple több adatközponttal is rendelkezik az Egyesült Államok területén, mindegyikük a cég online szolgáltatásainak az alapját adják, és korábban is szóltak már arról hírek, hogy az Apple nemzetközileg is terjeszkedne ezen a téren, többek között egy Hollandiában felépítendő létesítménnyel. Curaçao Hollandia társult állama, szóval ha így nézzük, az Apple egy lépéssel közelebb van ehhez a céljához.

Curaçao elhelyezkedése. Kép forrása: Google Maps.
Curaçao elhelyezkedése. Kép forrása: Google Maps.

Érdekes kérdés persze, hogy vajon miért Curaçao az új célpont. Egyrészt lehet, hogy korábban is terveztek közép- és dél-amerikai terjeszkedést, és pont kapóra jött az új adatközpont eredeti tulajdonosának csődje. Persze kérdés az, hogy Curaçao milyen sávszélességgel rendelkezik a környező országok, vagy a dél-amerikai kontinens irányába, bár a tengeralatti kábelek térképe alapján azért van a közelben pár kábel.

A sziget elhelyezkedése mindenesetre praktikus lehet, ha ezt a központot is megújuló energiaforrásokkal – például napelemekkel – akarja üzemeltetni az Apple. Illetve persze valószínűleg nem volt elhanyagolható szempont Curaçao kedvező adózási környezete sem.

A hírhez kapcsolódó érdekesség még, hogy az Apple a héten jelentette be, hogy a kínai kormány kérésének megfelelően, és a gyorsabb adatelérés érdekében a kínai felhasználók adatait ezentúl kínai területen, a China Telecom adatközpontjaiban fogja tárolni. A China Telecom egyébként kínai állami tulajdonban van. Az ezzel kapcsolatban felmerülő aggályokra – vagyis hogy mi akadályozza meg a kínai kormányt abban, hogy belenézzen a felhasználók adataiba – az Apple egy közleményben válaszolt:

Az Apple nagyon komolyan veszi a felhasználói adatainak biztonságát. A China Telecom felkerült az adatközpont-szolgáltatást nyújtó partnereink listájára, hogy megnöveljük az elérhető sávszélességet és teljesítményt a kínai ügyfeleink számára. Minden tárolt adat titkosításra kerül, és a China Telecom nem tud hozzáférni ezen adatokhoz.

Forrás: AppleInsider. Borítókép eredetije: Miguelpalm / Wikimedia Commons.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!