imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Dalban mondta el a MacBook billentyűzete miatti fájdalmát


Jonathan Mann, alias “Song a Day” már nem először foglal dalba egy-egy jellegzetes Apple-termékhez kapcsolódó nyűgöt. Ezúttal a pillangóbillentyűzettel szerelt MacBookokat és a beragadó space gombot vette célba, így született meg a I Am Pressing The Spacebar and Nothing Is Happening című kortárs szerzemény.

Nincs is jobb módja egy trauma feldolgozásának, mint dalba foglalni azt. Márpedig az új MacBookokban és a tavaly ősszel bemutatott MacBook Prókban lévő Butterfly billentyűzet elég sokakat traumatizált, így szükségszerű volt, hogy eljöjjön ez a pillanat is. Szó se róla, az ismerkedési fázisban valóban elég szokatlan volt az ultrarövid úttal rendelkező billentyűk leütése, de ahogy a tesztjeinkben is megírtuk, könnyen hozzá lehet szokni, onnantól meg már kifejezetten kényelmes a használata.

Van viszont ennek a billentyűzetnek egy tagadhatatlan hátránya is, amely sokkal inkább egy fizikai törvényszerűségből ered, semmint a meggondatlan tervezésből: ha bármi (értsd: tényleg bármi, tehát morzsa, porszemek, hajszálak stb.) alá tud férkőzni, akkor semmi sem garantálja, hogy a lenyomást érzékelni fogja a gép. A legkisebb idegen test is elég ahhoz, hogy kvázi kitámassza a billentyűket, pár igen kellemetlen pillanatot okozva ezzel a felhasználóknak. Ezt a jelenséget énekelte most meg Jonathan Mann, ebben az elég erőltetett, de ártatlan kis dalocskában.

Ha esetleg néhanapján te is szeretnéd majd énekelni a zuhany alatt, akkor álljon itt a hatodfeles és hármas jambusokban megírt korai neoreneszánsz lírát idéző dalszöveg:

I’m pressing the space bar / I’m pressing the space bar / I’m pressing the space bar / I’m pressing the space bar / And nothing is happening / This computer is about a year old / And it was very expensive / I had been waiting to upgrade / For a long time / And now you’re telling me / It would need extensive / Surgery for a speck of dust / Lodged beneath the butterfly / I found your instructions / They were not helpful / I bought this can of air / I feel like an idiot

Kétségtelen, nem ez lesz Jonathan Mann legismertebb szerzeménye. Már csak azért sem, mert 2010-ben egyszer már csúcsra ért egy hasonló nótával. Akkor az éppen aktuális Apple telefon, az iPhone 4 antennabotrányát és az azt megelőző Gizmodós szivárogtatást foglalta dalba. A szerzemény végül annyira sikeres lett, hogy amikor Steve Jobs-nak félbe kellett szakítaniai a családi nyaralását Hawaii-n, csak azért, hogy sajtótájékoztatót tartson a botrányról, azzal a számmal indították a keynote-ot. Itt a bizonyíték is:

Az Apple egyébként hivatalos support oldalán ad pár tanácsot a Butterfly billentyűzet megfelelő tisztítására. Olyan nyakatekert trükköket kell alkalmazni, mint a gép 75 fokos megdöntése közben sűrített levegős portalanító sprével történő kifújatás, lehetőleg több szögből. Elvileg egész jól működik az esetek többségében.

Forrás: 9to5mac

Ha még ez sem tántorított el egy új MacBook beszerzésétől, akkor az a jó hírünk van, hogy most jó pár modellt kifejezetten akciós áron szerezhetsz be a webshopunkból. Ha általánosan szeretnél olvasni pár tanácsot az Apple-cuccaid tisztán tartásáról, akkor ez a cikk neked szól.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!