imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Danny Boyle: “Ezért kellenek az olyan filmek, mint a Steve Jobs”


Az Egyesült Államokban holnaptól vetítik a mozik a Steve Jobs című filmet, mely az Apple-alapító és egykori vezető életének legfontosabb időszakairól szól. A mozi már megjelenése előtt több kritikát kapott az Apple-dolgozóktól, most azonban a rendező Danny Boyle, és a forgatókönyvíró Aaron Sorkin kifejtette, miért tartják fontosnak, hogy elkészüljenek az olyan filmek, mint az övék.

A két alkotó egy díszvetítés után tartott sajtótájékoztatót, ahol beszéltek a film készítéséről, és az azt botrányokról is. A film egyik kulcseleme Jobs köztudottan nehéz személyisége, mely sokakkal keserítette meg kapcsolatát.

Lehetsz rendes és tehetséges egyszerre. Ez nem kettősség.

Ez a mondat a filmbeli Steve Wozniak szájából hangzik el, és a mozi egyik legfontosabb gondolatmenete.

Sorkin elmondta, hogy Jobs minden negatívuma ellenére, ha egy ilyen karakterről ír, soha nem szabad bírálnia őt. Mindig azt kell érezze az író, hogy ki tud állni mellette.

Szerintem Steve valamilyen oknál fogva azt érezte, hogy javíthatatlanul sérült bizonyos téren, és ezért nem méltó arra, hogy szeressék, vagy kedveljék.

A forgatókönyvíró szerint semmiképp sem akartak hagyományos értelmű életrajzi filmet készíteni, mivel az már túl ismerős struktúra a nézők számára. Helyette hatalmas hangsúlyt fektettek Jobs lányára, akit éveken keresztül nem ismert el sajátjának. Ezután persze szóba kerültek a rokonok és Apple-alkalmazottak, akik az első perctől elítélték a filmet:

Nem irigylem Laurene Jobst azért, amit érez, különösen a férje halálának évfordulóján. Az alapján amit olvastam, csak feltételezik, hogy mi van a filmben, és hogy csak a pénzért készült. Szerintem ha megnézik a filmet, kellemesen csalódnak majd. De nem hangsúlyozhatom eléggé: nem látták a filmet.

Michael Fassbender a Steve Jobs című filmben
Michael Fassbender a Steve Jobs című filmben

Boyle arról is beszélt, hogy hiába tűnnek emiatt opportunistának, Jobs az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb alakja volt, és az ilyen emberekről írni, beszélni kell, hiszen megváltoztatták a világunkat. Ezért kellenek az ilyen filmek.

Az Apple nagyon jó az adatok és a biztonság terén, de nekünk politikai és személyes téren kell megvizsgálnunk ezeket az embereket. Ez a film is ezt próbálja tenni

Az alkotók mesétek továbbá a Steve Wozniakkal való szoros munkakapcsolatról: a forgatókönyvíró például imádta őt emberként, azonban mivel semmit nem konyít a számítástechnikához, egyszerűen egy szót se értett azokból, amiket Woz mondott neki.

Seth Rogen, mint Steve Wozniak és Fassbender, mint Jobs
Seth Rogen, mint Steve Wozniak és Fassbender, mint Jobs

Mindig percekig tart, mire megtalálom a számítógépem bekapcsológombját Szükségem volt egy tanácsadóra, aki kicsit kisegít. Azt mondták »Megszerezzük neked Steve Wozniakot.« Én erre: »Ez szuper, nála jobbat nem is lehetne.«

Végül az írókhoz szegezték a kérdést, szerintük mit gondolna Steve Jobs a filmről.

Nem tudom. Szeretném azt gondolni, hogy ha valaki másról szólna, tetszene neki.

Forrás: Macworld

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!