imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Dedikált MI chipen dolgozik az Apple


Az Apple Neural Engine névre keresztelt processzor egyetlen feladata az lesz, hogy feldolgozza az olyan mesterséges intelligenciához kapcsolódó feladatokat, mint az arc- és hangfelismerés. A Bloomberg értesülései szerint a chip egy jelentősen fejlettebb Siri alapja lehet.

Nem ez lenne az első, egy konkrét feladatra dedikált processzor az iPhone-okban. Gondoljunk csak például az 5s-ben debütált, a mozgást folyamatosan nyomonkövető chipre, vagy a 6s állandóan figyelő „Hey Siri” funkciójára. Ezek lényege, hogy a segédprocesszor egy olyan módon férhet hozzá a különböző releváns szenzorok információihoz, aminek során az adatfeldolgozás alatt nem kell az egész rendszert mozgósítani. Az üzemidő ezáltal jelentősen megnövekedik.

Most, hogy a mesterséges intelligencia egyre forróbb témává válik a szélesebb felhasználói rétegnek szánt technikai eszközök kapcsán, teljesen logikus lépes lenne ezeknek a feladatoknak is egy energiatakarékos, dedikált chipet szentelni. Mind az AR, mind az arc- és beszédfelismerés várhatóan kiemelt fejlesztési irányt képeznek majd a jövőben, tehát fontos lesz, hogy ezek a funkciók bevezetése ne vezessen kompromisszumokhoz, vagyis megmaradjon a mostani felhasználói élmény, csak kicsit több extrával.

A Bloomberg belső, névtelen forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy az Apple már nagyban dolgozik az említett processzoron, amit maguk között csak Apple Neural Engine-nek emlegetnek. A feladat egyértelmű: ennek a chipnek kell majd feldolgoznia minden mesterséges intelligenciát igénylő műveletet. Sőt, ha minden igaz, az Apple a fejlesztők számára is hozzáférést fog biztosítani az alkatrészhez, ezáltal lehetővé teszi azt, hogy még több alkalmazás tudja kihasználni az új chip előnyeit.

Természetesen azt, hogy mikor fog éles üzembe állni a technológia, nem tudhatjuk. Nem kizárható az sem, hogy ha a WWDC-n tényleg bemutatják az egyre valószínűbbnek tűnő Siri Speakert, annak már a Neural Engine lesz a lelke, de többen úgy gondolják, hogy még az iPhone 8-ra sem biztos, hogy kész lesz vele a cupertinói vállalat.

Akárhogy is, mi izgatottan várjuk, hogy milyen fejlesztésekkel fog jelentkezni az Apple az MI-vel kapcsolatban, mert az biztos, hogy sok potenciál van a területben, és az is biztos, hogy ezeket még bőven nem aknázták ki egy félhülye Siri-vel…

Forrás: Macrumors

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!