imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Digitális fegyverkezési versenyről beszélt az Apple fő jogtanácsosa


Lezajlott a kongresszusi vita az Apple vs. FBI ügyben, ahol a felek több órán át, tanúk és szakértők bevonásával igyekeztek igazolni álláspontjukat. A 2141-es teremben lezajlott meghallgatáson Bruce Sewell, az Apple fő jogtanácsosának iPad Prójával történt egy kis malőr. Vagy mégsem?

A támogatók és az ellenzők táborának felsorolásakor eddig egy olyan kép rajzolódott ki előttünk, hogy a politikusok általában, de a republikánus politikusok szinte biztosan az Apple ellenében nyilatkoznak, ha szóba kerül a titkosítás ügye. Ez most már nincs így, ugyanis a libertárius Ron Paul, egykori texasi képviselő, aki többször versengett a republikánusok elnökjelöltségéért, most nyíltan az Apple pártját fogta. Szerinte az, hogy a kormány kémkedik az állampolgárok után, nem akadályozza meg a terrortámadásokat, és az FBI-nak kapóra jött a San Bernardinó-i támadás, hogy végre térdre kényszerítse az Apple-t, így mindenkinek támogatnia kell őket, akik az állampolgári jogok mellett törnek lándzsát. Az öt és fél órás ülést egyébként élőben (szünetekkel együtt) közvetítették, amit alább meg is tudtok tekinteni. James Comey, az FBI igazgatója az 51. percnél kezd el beszélni, Bruce Sewell az Apple részéről pedig 3 óra 30 percnél veszi át a szót.

James Comey elismerte, hogy valóban felhasználnák az ebben az ügyben született döntést más eseteknél is. Magyarán: igen, precedens lenne a döntésből. A meghallgatás után Loretta Lynch főügyész egy interjúban viszont továbbra is úgy terelgette a beszélgetést, hogy ők nem hátsó kaput szeretnének, csak hogy az Apple kapcsolja ki a jelszóhoz kapcsolódó védelmi rendszert, hogy ne törlődjenek az iPhone-ról az adatok. Bruce Sewell az Apple részéről kiemelte:

Egy fegyverkezési versenyben találjuk magunkat, ahol bűnözőkkel, kiber terroristákkal és hackerekkel kell megküzdenünk.

– ezért ha gyengítik a titkosítást, akkor ezzel indirekt módon, de ezeket a csoportokat fogják támogatni.

A meghallgatás során, amikor is Sewell egy iPad Próról olvasta fel az előre megírt és nyilvánosságra hozott nyilatkozatát, történt egy kis baki, és kénytelen volt átváltani „retro módon” a nyomtatott papírra. Pont a legrosszabb időpontban fagyott volna le az iPad Pro, követve ezzel a Microsoft Surface gépek bakijait? Bár pontosan nem tudjuk mi történt, sokan arra gyanakodnak, hogy egyszerűen bekapcsolt az automatikus képernyőzár, Sewell pedig egyszerűen nem akarta beütni a hosszú jelszavát. Kérdés, hogy akkor miért nem használta a Touch ID-t? Nem volt beállítva neki, csak a kezébe nyomták a gépet? A helyében mondjuk mi sem ütöttük volna be a jelszót, ugyanis azt kb. minden irányból lehetett volna látni, plusz az egészet kamerák is rögzítették.

Egyes vélemények szerint az Apple egyáltalán nem jött ki rosszul a vitából, azonban egy ponton mégis bukhat a tervük: míg az FBI tett javaslatot törvényi szabályozásra, addig az Apple nem. Azaz a kritika mellett nem kínáltak megoldást az ügyre – mert az egészen biztosnak tűnik, hogy valamilyen fokú változás be fog következni, az FBI és a kormány nem fogja hagyni, hogy minden a régiben maradjon. Márpedig ha az Apple csak és kizárólag a Kongresszusra bízza azt, hogy dolgozzon ki egy törvényjavaslatot, és maga nem javasol semmit, akkor olyan, számunkra láthatatlan erők dönthetnek a kérdésben, ami pont a cupertinói cég által is hangoztatott nyílt vitát és átláthatóságot vonja kétségbe. Kíváncsian várjuk, hogy mi lesz a következő lépés.

Az Apple egyébként hivatalosan is visszautasította a bíróság kérését, a NBC szerint március 22-én ugyanez a kaliforniai bíróság meghallgatja az Apple-t és az FBI-t is az ügyben.

Források: Apple InsiderCult of Mac

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!