imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Jogvédők borultak ki az App Store szabályzatán


Az Electronic Frontier Foundation jogvédőszervezet csak Androidra adta ki az új alkalmazását, mivel az Apple fejlesztői szabályzatát betarthatatlannak vélik, és emiatt nem fogadhatták el. Közleményben fejtették ki álláspontjukat.

Miközben az amerikai titkosszolgálatnál panaszkodnak a túl hatékonyan titkosított személyes adatok miatt, és Amerikában lobbisták küzdenek az internet cenzúrájáért, van egy szervezet, ami azon fáradozik, hogy a felhasználók szabadságát és a digitális fogyasztáshoz való jogokat biztosítsák.

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) tevékenységéről legutóbb akkor írtunk, mikor különböző üzenetküldő programokat teszteltek, és azok biztonsági fokozatát osztályozták. Akkori közleményükben az Apple szolgáltatásait a legjobbak közé sorolták, most azonban kemény kritikát fogalmaztak meg a kaliforniai gyártóval szemben.

Az EFF egy új alkalmazást adott ki, azonban az csak Androidra elérhető, mivel az Apple App Store szabályzatát állításuk szerint képtelenség elfogadni. Egy közleményben részletesen kifejtik az egyes bekezdésekkel kapcsolatos kifogásaikat.

A nyilvános nyilatkozat tilalma: A 10.4-es pont megtiltja, hogy a fejlesztők bármilyen nyilvános nyilatkozatot tegyenek a szóban forgó szabályzattal kapcsolatban.

A [kód] visszafejtés tilalma: A 2.6-os pont megtilt minden nemű [kód] visszafejtést […], valamint a mások általi visszafejtés elősegítését a Szoftverfejlesztői eszközöket valamint az iPhone OS-t tekintve.

Ezen kívül megemlítik azt, hogy az App Store-ba beküldött programokat az Apple bármilyen indokkal visszautasíthatja, és az alkalmazást ezután más csatornán sem lehet elérhetővé tenni iPhone készülékekre, valamint a fejlesztőket is érintő bejegyzést, amely tiltja, hogy az Apple készülékeket és a szoftvert az Apple előírásaitól eltérő módon használják, vagy módosítsák. Nehezményezik azt is, hogy minden egyes biztonsági frissítésnél szükség van az Apple jóváhagyására, ami egy komoly biztonsági hiba felfedezése után megnehezíti a kríziskezelést, valamint az egyes alkalmazások digitális tanúsítványainak visszavonhatóságát, amivel szerintük az Apple bármikor bármilyen alkalmazást nyom nélkül eltüntethet a felhasználók készülékeiről.

Nehéz volna azt mondani, hogy az EFF állásfoglalása megalapozatlan, kiváltképp most, amikor az elmúlt hónapokban számos fejlesztő látta kárát az Apple szigorú, de esetenként nem közérthető vagy következetesen betartatott szabályainak. Az iOS 8-ban megjelent widget és fájlmegosztás funkciók miatt olyan elismert fejlesztők is nehéz helyzetben találták magukat, mint a Transmitet fejlesztő Panic. Ráadásul több esetben az Apple olyan funkcionalitást kifogásolt, amit korábban már engedélyezett, majd rövid idővel az alkalmazás lecsupaszítása után úgy döntöttek, mégis jóváhagyják a korábbi, gyakran kifejezetten innovatív működést.

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az Apple szigorú szabályzata, még ha egyes részei joggal kifogásolhatóak is, nagy szerepet játszik abban, hogy az App Store a legpezsgőbb okostelefonos szoftveráruház. A hatékony másolásvédelem nélkül számos fejlesztőnek egyszerűen nem érné meg szoftverfejlesztésbe fektetni az idejét, az Apple termékek kiszámíthatósága pedig nagyban elősegíti, hogy egy-egy új alkalmazás stabil verziója először iPhone-on jelenjen meg. Gyakori érv az Android mellett és az iOS-szel szemben, hogy előbbire bármit fel lehet rakni, míg utóbbi erősen korlátozott, viszont a személyes tapasztalatom mégis az, hogy általában a tényleg hasznos alkalmazások inkább Androidra nem készülnek el, mint fordítva.

Az EFF angol nyelvű közleménye megtekinthető a szervezet weboldalán.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!