imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Díjat nyert az isztambuli Apple Store


Idén áprilisban nyílt meg Törökország első Apple Store-ja, az isztambuli Zorlu Centerben. Ez az üzlet, számos más zászlóshajó-bolthoz hasonlóan, főleg a föld alatt helyezkedik el, kívülről pedig a „vizesárokkal” körülvett, négy egybefüggő üvegfelület által határolt négyzeten elhelyezkedő Apple-logóról lehet észrevenni.

A közel 2000 négyzetméteres eladótérrel rendelkező üzlet számára természetes fényt beengedő üvegszerkezet most építészeti díjat szerzett az Apple, és a tervezést végző Foster + Partners építészcég számára. A két cég régóta áll kapcsolatban egymással, Norman Foster irodája készítette el egyébként az épülő új Apple Campus 2 terveit is.

Zorlu Center Apple Store
A szóban forgó Apple Store teteje, és közvetlen környezete.

Az Institution of Structural Engineers „Structural Engineering Excellence” díját éppen a valószínűtlenül tökéletes üvegfelület miatt nyerte el az első törökországi Apple Store. Az persze köztudott, hogy az Apple különösen szereti az üveg használatát az üzletei során, a Zorlu Centerben lévő bolt azonban például abban különbözik az ikonikus New York-i Apple Store-tól, hogy itt hatalmas, egybefüggő üvegtáblákat használnak mindenféle látható rögzítés nélkül.

A négyzet alapú szerkezet négy oldalát 3×10 méteres, egy darabból álló üvegpanelek határolják. A rögzítések pedig azért nem láthatók, mert az Eckersley O’Callaghan által megálmodott szerkezetben szilikonnal „ragasztották össze” az üvegtáblákat, és a rajtuk nyugvó, karbonszálas anyaggal megerősített műanyagból készült tetőt. A zsűri így kommentálta a díjat:

A zsűri úgy találta, hogy ez az építészetileg minimalista szerkezet kiemelkedően jó példája a mérnökök és az építést végző szakemberek együttműködésének. A megerősített laminált üvegpanelek egy könnyű és ultravékony CFRP tetőt tartanak, a szilikon kivételével minden más rögzítés mellőzésével. Ez az üveg építészeti felhasználásának új dimenzióját nyitja meg. [Az isztambuli Apple Store] egy olyan projekt, ahol az egyszerűség és tisztaság ilyen szintű kifejezését a mérnöki kiválóság és a részletekre való odafigyelés tette lehetővé.

További képek az isztambuli Zorlu Center Apple Store-ról:

Az üvegszerkezet oldalról.
Az üvegszerkezet oldalról.
Az üzlet bejárata a bevásárlóközpont felől. A mennyezeten látható a kivágás ami felett az üvegszerkezet található.
Az üzlet bejárata a bevásárlóközpont felől. A mennyezeten látható a kivágás, ami felett az üvegszerkezet található.
Kilátás a Zorlu Center Apple Store emeletéről.
Kilátás a Zorlu Center Apple Store emeletéről.

Természetesen nem ez az első Apple Store, ami építészeti díjat nyert. 2010-ben az ISE a New York-i Upper West Side Apple Store-nak ítélte a legjobb kereskedelmi épület díját.

2010-ben a New York-i Upper West Side Apple Store nyert hasonló díjat.
2010-ben a New York-i Upper West Side Apple Store nyert hasonló díjat.

Forrás: The Institution of Structural Engineers via Cult of Mac. Képek és borítókép: Apple.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!