imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Dinamikus bevitelieszköz-szabadalom az Apple-től


Az év végére is jutott egy szabadalom, ami talán az idei termés legizgalmasabbjai közé sorolható. Egy dinamikusan változtatható beviteli eszközről szóló dokumentumot nyújtott be az Apple még 2013-ban a Szabadalmi Hivatal felé, ami a mai napon vált publikussá.

Az úgynevezett e-ink technológia talán ismerősen csenghet, hiszen nem új dolog. Ezt alkalmazzák például az e-book olvasókban, de okostelefonba is szereltek már ilyet. Működése pozitív és negatív töltésű pigmenteken alapul egy mikrokapszulába zárva, aminek mérete nagyjából hajszálvastagságú. Amikor negatív töltésű erőteret hozunk létre, akkor a fehér pigmentek kerülnek felülre, ezért az láthatóvá válik számunkra. Ha a létrehozott mező pozitív töltésű, akkor pedig minden fordítva történik. Így a kettő ötvözete képes információkat kirajzolni a megjelenítőre.

19536-20161-161229-E-ink-2-l

A technológia szépsége, hogy nem csak beviteli eszközként alkalmazható, hiszen bármikor változtatható információkat lehet vele megjeleníteni, így tulajdonképpen kimenetként is funkcionál, mint egy monitor. Igen, gyakorlatilag olyan, mint egy iPadnek a kijelzője. Ugyanakkor működése nagyon kevés energiát igényel, szemben a 2016-os MacBook Próban található Touch Barral, ami egy OLED felület.

Továbbá az is hatalmas előnye, hogy a technológia akár papírvékonyságban is kivitelezhető. Sőt, ahogy arra már láthattunk is példát a Sony-tól, 100%-ban flexibilis. Így nem csak a jövő laptopjaiban, de lassacskán a telefonokban és a tabletekben is visszaköszönhet a technológia. Egyelőre csak fekete-fehér megjelenítést lehet vele elérni, de ez pont elég lehet néhány kiegészítő információ megjelenítésére. Olyanokra mint az óra, az aksi százalék, a Wi-Fi vagy a billentyűzeten megjelenő betűk, számok és szimbólumok.

Az Apple a pletykák szerint korábban már dolgozott együtt a Sonder nevű ausztrál startup céggel, akiktől már előrendelhető egy kezdetleges, de működő billentyűzet. Azt nem tudni egyelőre, hogy a partnerség miben nyilvánul meg. Elképzelhető, hogy valamilyen licencszerződés van a két fél között, de erről nincs pontos információnk.

A jelenlegi szabadalomból az is kiderül, hogy nem csak kizárólag a billentyűk felületén megjelenő szimbólumot vagy feliratot lehetne megváltoztatni, hanem akár a klaviatúrán elhelyezkedő gombok méretét és helyzetét is. Így minden felhasználó személyre szabhatná a bevitel módját az aktuális igényének megfelelően.

Ez kísértetiesen hasonlít a Touch Barhoz, ám sokkal több lehetőség rejlik benne, mint azt gondolnánk. Az nem tiszta, hogy az Apple ezzel kívánja-e továbbfejleszteni a Touch Bart vagy teljesen kiváltaná vele a jelenlegi butterfly mechanizmuson alapuló billentyűzetet. Fontos hozzátenni, hogy a technológia a fentebb felsorolt tulajdonságai miatt akár elhelyezhető lenne egy következő generációs Magic Mouse-ban vagy Magic Trackpadben, illetve a MacBookok trackpadjében is. Egészen addig, mígnem egyszer csak a laptopok teljes alsó fele átváltozik majd egy hatalmas beviteli forrássá.

c961cf0e34af85844d8f1aae1b1fcb0c-original

Ha meg kellene jósolnom, hogy mikor láthatunk ebből bármit is a jövőben, akkor arra tippelnék, hogy jövőre még biztosan nem. Egyrészt, mert 2017 újfent az iPhone éve lesz – ami 10 éves lesz – erre a nyakamat tenném. Másrészt az Apple-nek meg kell oldania a Lightning és jack okozta zűrzavart, rendbe kell szednie az asztali Mac palettát (egy Mac Prót ide!), illetve valamit kezdenie kell az iPaddel is, mert úgy tűnik ez a termékkategória már a kutyát sem érdekli. De nagyon remélem, hogy a következő számítógépemben már benne lesz valamilyen formában az e-ink technológia.

Forrás: AppleInsider

iPad

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!