imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

DJI Osmo Action – a méltó GoPro rivális


Eljött az idő, amikor a GoPrónak nagyon fel kell kötnie a gatyáját. Az Osmo Pocketnál is remegett a léc, de most a DJI-nak az Osmo Actionnel sikerült igazán berobbanni az akciókamerák piacára.

Rendkívül izgatott voltam, mikor megkaparinthattam pár napra a DJI legújabb üdvöskéjét. Az akciókamerákat már a Hero 2-es korszak óta követem és használom őket rendszeresen síelésnél, vitorlázásnál és mindenféle baromságnál, ami éppen szóba jöhet. Tehát magas elvárásokkal kezdtük meg az ismerkedést az Osmo Actionnel, amiről ebben a videóban mesélek:

Ha pedig szívesebben olvasnál az élményeimről, akkor a cikk további részét pont neked készítettem.

Dupla képernyő, kétszeres komfort

Az első, kacsintós ránézésre a kamera éppen úgy néz ki, mint egy újabb GoPro. Kicsit világosabb, kicsit másabb a műanyag, de dimenzióiban totál passzolnak. Egy nagy kivétellel: az Osmón van elől is képernyő.

Jó nem egy nagy tudomány az a kis 1,4 inches nem tapizós fajta, de pont elég arra, hogy valaki emellett tegye le a voksát. Fel a kezekkel, aki már készített szelfit akciókamerával a feje búbjáról vagy videózta tíz percig a hasát. Na pont ezek megelőzésére tökéletes ez a kis extra és emeli ki az eszközt a mezőnyből.

Hátul kapott helyet a tömör gyönyör, a 16:9-es képarányú érintőkijelző. A menüt innen a GoPrótól már megszokott mindenfelől húzogatós módszerrel érhetjük el, aminek kiismeréséhez kell egy kis idő, de aztán egy könnyen kezelhető, logikus menüvé avanzsál. Azért ne várjuk a reszponzivitás elsöprő báját, főleg a tekerős menüknél egy stresszesebb pillanatban elég nehéz eltalálni a kívánt felbontás-fps kombót.

Itt természetesen mindenféle beállítás elvégzése mellett, élőben tudjuk nézni mit is veszünk fel éppen vagy utólag, hogy mit is vettünk fel az imént. Előbbi a bekapcsolt RockSteady stabilizátor esetén kicsit csúszik a valósághoz képest, de nem igazán mondható zavarónak, sőt a DJI mérnökei már dolgoznak a megoldáson.

Éles és sima, mi lehet az?

Hát elég sok minden, de esetünkben az Osmo Action képminősége. Kezdjük a száraz adatokkal: 4K akár 60fps, 1080p akár 240fps. Tud még a kicsike 4:3-as képarányt is 4K-ban és 2,7K-ban. No de nem feltétlen ez számít igazán, hanem hogy azok a felvételek mennyire színesek és részletgazdagok. Súgok, észveszejtően. Komolyan, nagyon szép felvételeket lehet kicsikarni a kis kamerából, akár HDR-ben is!

Azonban mit sem ér egy csodaszép felvétel, ha úgy remeg, mint nagyi kocsonyája egy nyári grillezéskor? Valószínűleg a kérdést a DJI háza táján is feltették és fogták a drónok fejlesztéséből szerzett sok éves tapasztalatot és belepakolták az egyik, ha nem a legjobb digitális stabilizátort az Osmo Actionbe. Persze túl snassz lenne, csak stabilizátornak hívni, így ezt a funkciót RockSteady módnak keresztelték el.

Az a helyzet, hogy nem is túloztak ezzel az elnevezéssel, olyan sima felvételeket tudunk akár futás közben is elérni, hogy az a kocsonya remegve menne vissza a hűtőbe. Még a tükörsima magyar utak se fognak ki rajta. Ha vaktesztre küldenék a felvételeit nehezen lehetne megkülönböztetni egy kisebb gimbaltól az egészen biztos.

A hardver

A kamerát sikerült megáldani a 2019-ben már igen elvárt USB-C porttal, amin keresztül mindenféle garázdaságokat követhetünk el, mint töltés, géppel vagy éppen külső mikrofonnal való csatlakoztatás. Természetesen microSD kártyára örökíti meg felvételeinket, amiket aztán akár a DJI Mimo appon keresztül azon nyomban iPhone-unkon is elérhetünk.

Attól sem kell félnünk, hogy a GoPrós kiegészítőinket dobhatjuk ki a kukába, ha az Osmo Action mellett döntünk. DJI-nál nem voltak restek és egy az egyben lemásolták a vetélytárs mountját, így az összes létező tartozék passzol a kamerához! Ezzel a lépéssel pedig méltán hívhatjuk a kis Osmót, tényleges GoPro killernek.

Az 1300mAh akkumulátor egy hajszállal nagyobb, mint a legfrissebb GoPróé, üzemideje azonban jócskán. Ha FullHD-t rögzítünk baráti 60fps-sel, azt akár két órán keresztül is bírja, ami egy ekkora mérettől több, mint barátinak mondható.

A készülék természetesen vízálló és külön piros pont a DJI-nak, hogy a lencsét egy kis letekerhető üvegsapka védi, amit ha az élet kellően elnyűtt, szükség esetén cserélni tudunk.

Verdikt

Az a helyzet, hogy hűséges GoPro használóként nekem is megingott a hitem, mert tényleg jó cuccról beszélünk. Vannak hibái, van ami kevésbé zavaró és ami miatt megemlegetjük a fejlesztők felmenőit, de ezek mind eltörpülnek az Osmo Action erősségeivel szemben.

Aki akciókamerában gondolkodik, vagy csak frissítene egy régebbi verzióról mindenképpen gondolkodjon el a DJI Osmo Action mellett is és ha végül arra esne a választás, garantáltan nem fogja megbánni.

Ha pedig a teszt hatására sikerült meghozni a nehéz döntést, először is örülök, hogy segíthettem, másodszor az iSTYLE-nál akár most azonnal lecsaphatsz a készülékre!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!