imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

DJI Osmo Mobile 2 teszt – Oszd meg a történeted, vigyél magaddal egy Osmót!


A DJI nem kisebb feladatra vállalkozott, mint még jobbá tenni a világ legnépszerűbb kamerastabilizátorát, féláron. A közel egy hetes teszt alatt kipróbáltuk az Osmo Mobile 2 minden újítását és megvizsgáltuk min spórolt a gyártó az első verzióhoz képest.

A DJI márkanév mára széleskörűen ismert, mint ahogy annak a kamerastabilizátorai is. Ahogy az évek során egyre csökkent a motoros stabilizátorok ára, úgy népszerűségük arányosan nőtt. 2018-ra a konkurensek már néhány tízezer forintért kezdték árulni hasonó termékeit, utolsó tesztünk óta pedig olyan olcsók lettek a telefonos kamerastabilizátorok, mintha a gimbal az ember születésétől fogva alanyi jogon járna.

az Osmo Mobile 2 nagyon átgondolt és okos újításokat hozott

Így a DJI-nak is lépnie kellett egy merészet, és vissza kellett vennie az első verzió 110 ezer forintos árcédulájából. Ez logikusnak is tűnik, azt viszont álmomban sem gondoltam volna, hogy egy tollvonással kevesebb mint a felére szorítják vissza az Osmo Mobile 2 árát. És itt nem arról van szó, hogy meglévő anyagokból dolgoztak volna (főleg a funkciókat tekintve) és összedobták a szegény ember gimbalját: az Osmo Mobile 2 nagyon átgondolt és okos újításokat hozott.

Egy kicsit kisebb, egy kicsit kevesebb

A fedelet kihajtva máris szembetűnik, hogy néhány mütyűr hiányzik a dobozból az első kiadáshoz képest. Sem hordozó táskát (cserébe egy szétnyitható hungarocellben érkezik, amiben később tárolhatjuk), sem csuklópántot nem kapunk, de az akkumulátort is kifelejtette a gyártó a dobozból. Azaz, beépítette az Osmóban, míg az első kiadásban cserélhető volt, addig az Osmo 2-ben már fix a cellák helye. Jól is van ez így, egy teljes napos használatot (körülményektől függően 12-15 óra) könnyedén kibír az eszköz.

Az Osmót kézbe fogva szembetűnő változásokat tapasztalhatunk. A masszív fém borítást műanyagra cserélték, így egy hajszálnyival fogékonyabb lett az ütődésekre ugyanakkor könnyebb is, de ami ennél is meglepőbb, hogy eltűnt a markolatról a ravasz. Ezt a gombot átkonfigurálták előre, mostantól itt találjuk a módválasztó és mindent egyben csináló gombot. Nem egészen tiszta, hogy erre miért volt szükség, a markolatot biztonságosan betámasztva kifejezetten kényelmetlen helyre került, pedig az átlagosnál nincs nagyobb kezem.

Az akkumulátor fedél lereszelésével az állvány foglalat végre az eszköz aljára került, az előző verzióhoz egy nagyon fura és instabil eszközt kellett vásárolnunk ahhoz, hogy állványra tehessük. Ez a megoldás azért is dicséretes, mert az egyensúlyozáshoz sincs többé szükségünk a Base Stationre, ami külön vásárolható meg az Osmo családhoz, akár a legolcsóbb hagyományos fotós állványra téve is megtehetjük ugyanezt. Persze továbbra is vásárolhatunk ilyet, csak már nem bepattintós, hanem szabvány csavarmenetes kiadásban.

Beüzemelés a szokásos módon

Az első felvételek elkészítése előtt ejtsünk néhány szót a balancolásról. A telefont az Osmóba helyezve két ponton kell megtalálnunk a súlypontot, akkor csináltuk jól, ha telefon nem billen semerre, ekkor mindig pontosan ott lesz a súlyközéppont, ahol a gimbal akarja, hogy legyen. Ezek az amúgy precíz sínek és biztosító csavarok is megérezték az olcsósítás hatását: valamivel röcögősebb nehézkesebb lett a pontos beállítása, de jó eséllyel ezt csak egyszer kell megtennünk.

A szokásos módon: DJI app letölt, Bluetooth aktivál, stabilizátor bekapcsol, összepárosít és kezdődhet is a móka. Az alkalmazás látszólag nem változott, a funkciók viszont annál inkább. Ezek az újítások pedig nem csak azoknak szólnak, akik rendszeres tartalomgyártók, hanem azoknak is akik egyszerű felhasználók és szeretnének kreatív, érdekes videókat készíteni. A hyperlapse és timelapse is ebbe a kalapba esik, hogy a még jó néhány újdonság is.

Mindent beleraktak, ami belefért

Csak megmondod az Osmónak, hogy honnan hová mozogjon és kész is

Amikor a filmesek körében megjelentek az első videó felvételre képes tükörreflexes fényképezőgépek, akkor kihasználva azt, hogy a többnyire kameraként használt fényképezőgépek amellett, hogy alkalmasak a sztenderdeknek megfelelő mozgóképet előállítani, kíváló állóképet is tudnak készíteni. Így egyre több timelapse (sok-sok néhány másodpercenként elsütött kép egybemosása) és hyperlapse (ugyanez, csak közben még a kamera is mozog) technikával készült montázs került fel az internetre.

Hyperlapse és Timelapse

Ilyet egy Osmo 2-vel most már bárki készíthet mindenféle szakértelem és sok száz óra munka nélkül. Csak megmondod az Osmónak, hogy honnan hová mozogjon a gimbal, milyen időközökkel készítsen képet és mennyi legyen a fázis intervalluma és kész is. Pár perc próbálkozás után azonnal instapozitív kisfilmek születhetnek az Osmo 2 segítségével. Ehhez nem kell több kilós fotós felszerelést és hasonlókat cipelni, csak egy Osmo 2 a kézbe a kreativitásnak pedig csak az iPhone tárhelye szabhat határt.

Slow-motion, hosszú expozíció, automatikus panoráma mód

Az elv ugyanaz, mint az előbb említett funkcióknál: egy kezdő A és egy vége B pontot kell megadnunk és az Osmo mindent megcsinál helyettünk. Érzetre olyan, mint egy varázspálca, a gyakorlatban pedig operatőr nélküli rendezőnek érezhetjük magunkat. Egy robot, ami a kezünkben életre kel, ha megkérik valamire.

Portré mód

A bekapcsolás előtt nem tűnt fel azonnal, de a telefontartó részt 90 fokkal elforgathatjuk, így állítva is használhatjuk. A közösségi média felületeken ma már teljesen általános, hogy nem 16:9 hanem fordított képarányban látjuk a fotókat és videókat, különösen igaz ez az Instagram Story-ra, (ami 2017 legnagyobbat ment újítása) és az élő közvetítésekre. Apróság, de a DJI-nál odafigyeltek erre az igényre és megcsinálták, szóval jár a piros pont, pláne hogy ebben a tájolásban is működik az aktív követés.

Zoom csúszka

Az ilyen közelítő pöckökkel általában az a baj, hogy nem túl precízek és nagyon remegős a végeredmény, ha kézben tartjuk a kamerát. Az Osmo most már erre is jó, alapesetben egy helyben tartva nem túl érdekes önmagában az, hogy digitálisan közelítünk valamire, ám tekintve, hogy akármerre mozgunk a telefon sosem veszti el a balanszt nagyon érdekes végeredményeket kaphatunk csupán azzal, hogy sétálunk valami felé és közben tágítjuk a képet vagy fordítva.

Miközben ezt a funkció próbálgattam valami természetellenes érzés fogott el, valahogy teljesen bénának éreztem a használatát. Aztán realizáltam, hogy a nem a zoom pöckével van a baj, az egész használata nem állt kézre. Hát persze, mivel bal kezes vagyok, viszont adja magát, hogy jobb kézzel akarod megfogni, hiszen csak így éred ezt a csúszkát, illetve a fejet mozgató joystick is így áll kézre. Meglehet szokni a balkezeseknek is, de semmiből nem tartott volna kétkezesre tervezni az eszközt.

Gimbal + Powerbank = DJI Osmo 2

Hagyjuk, hogy egy kis energia csordogáljon a telefonba

Igen, most már ilyet is tud az Osmo. Az előző széria legnagyobb hátránya ugyanis az volt, hogy a telefon előbb merült le, mint a stabilizátor. Lévén, hogy videófelvétel közben az iPhone minden erőforrást használ, az üzemidő is jelentősen csökken, így korábban hiába táraztunk be egy marék aksival az Osmóhoz, az iPhone a 2-3 óra használat után lemerült. Mivel az Osmo akkumulátora meglehetősen nagy, ezért erről is van most már lehetőségünk tölteni az iPhone-t.

A mérnököknek ez valószínűleg az utolsó pillanatban jutott eszükbe, ugyanis a megvalósításba némi hiba csúszott. Ez a funkció akkor lenne tökéletes, ha felvétel közben is tölthetnénk a mobilt, de erre csak portré módban van lehetőségünk. Ha elfektetve videózunk, akkor a Lightning port felöli részt egészen ütközésig kell behelyeznünk a tartóba, egyéb esetben a gimbal elveszíti az egyensúlyt. Ebből adódóan a kábelnek nincs helye, ne is próbáljunk ügyeskedni, hagyományos kialakítású kábel sehogy sem fér el.

Állított orientációnál más a helyzet, ekkor csak a két oldalsó pánt szorul az iPhone közé, így már kényelmesen elfér a töltőkábel. Lehet, hogy ez a funkció kifejezetten élő videózáshoz készült (lehet egyszerre az Osmót és közben arról a telefont is tölteni felvétel közben), mindenesetre azt is megtehetjük, hogy amíg elnyalunk egy fagyit vagy iszunk egy kávét addig hagyjuk, hogy egy kis energia csordogáljon a telefonba, így megspórolhatunk magunknak egy powerbanket. Jó hír, hogy telefontöltéssel is 8 órát simán kibír az Osmo 2, ember nincs aki ennyit használná egy nap.

Majdnem tökéletes. De csak majdnem.

A DJI kihozta a legtöbbet, amit kilehetett az Osmóból

Mielőtt összegeznénk a tapasztalatokat, szót kell ejtenünk a beépített stabilizátor és a gimbal anomáliájáról, ami az előző modellnél is gondot jelentett. Bár reméltük, hogy a következő generációban a DJI talál erre megoldást, ami részben sikerült is, részben pedig nem. A felső kategóriás telefonok szinte mindegyike tartalmaz már optikai képstabilizátort, amivel a gimbal rendszerek nagyon nincsenek jóba, egy idő után egymás korrigációira reagálva mikro röcögéseket okoz a képen.

Nem tudom pontosan az Osmo 2-nél min változtattak, de jelentősen kevesebb alkalommal fordult ez elő, többnyire főleg akkor, amikor futottam vagy tempósan sétáltam az Osmóval, amikor tényleg szükség van a stabilizátorra. Logikus, hiszen egy lassabb séta alkalmával az optikai stabi és gimbal is kevésbé dolgozik. Ez az apró röcögés nem teszi vállalhatatlanná a képet, de azért örülnénk, ha nem lenne. Valószínűleg a DJI kihozta a legtöbbet, amit kilehetett az Osmóból, a mobilgyártóknak kellene valamilyen technikai támogatást nyújtania a hiba kiküszöbölésében.

Verdikt

A DJI Osmo 2 újításai engem nagyon lenyűgöztek. Nem tökéletes termék, de hát ezért az összegért nem is várjuk el tőle, hogy az legyen. Az egy kezes kialakítást hamar meglehet szokni, a telefonok optikai képstabilizátorából eredő rezonanciális hibákat nem rónám fel az Osmo 2-nek negatívumként. Tavaly azt írtam az elődjéről, hogy azoknak ajánlom akik nyaralás alatt vagy csak kedvtelésből gyakran csinálnak felvételek kutyáról, gyerekről, barátnőről, illetve akik full-time influencer, tartalom marketingből, közösségi média menedzsmentből élnek.

A telefonod kamera alkalmazásának szuperhőse

Most azt mondom, hogy a DJI Osmo 2 kevesebb, mint 50 ezer forintért a telefonod kamera alkalmazásának szuperhőse, ha pedig kifejezetten a jó kameraképességek miatt választotta a zsebedben lapuló telefont, akkor kötelező darab, mert ezzel nagyon sok oldalú, kreatív, színes felvételeket készíthetsz. Az Osmo 2 kevés kompromisszumért cserébe sok újítással büszkélkedhet, ezért az árért pedig nyugodt szívvel ajánljuk.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!